söndag 13 oktober 2024

Slöseri

Vad fan får jag för p....

Karl Rydå, UNT, skriver intressant om hur illa våra skattepengar förvaltas. Jag håller med. Det är mycket ineffektivitet och många miljoner som läggs på annat än kärnverksamheterna. Dessutom sköts inte leverantörsrelationerna tillräckligt bra, vilket kostar många onödiga miljoner.

Vi måste få ett starkt rättssystem, ett avskräckande Försvar, en bra skola, tillgänglig och god sjukvård, god omsorg och en fungerande basinfrastruktur för våra skattepengar. Om vi får det på nuvarande skattenivåer är det en bra utväxling på skatten. Nu är skattekritiken befogad eftersom vi inte får de kvalitéer alla skatter och avgifter måste ge oss. 

Rydå: 

"Men fler skattebetalare borde faktiskt ställa sig samma fråga som Östling. Inte minst boende i Uppsala och dess grannkommuner. För inte nog med att de skiftande majoriteterna gillar att beskatta sina väljare – inte minst Uppsala har en iögonfallande hög kommunalskatt, vilket togs upp på ledarplats (15/9) nyligen – man har inte alltid så bra ordning på pengarna man drar in. Medborgarnas pengar, vill säga."

"UNT har skrivit om två fall där skojare och bedragare har utnyttjat regionens och kommunernas dåliga koll på sina pengar. Via Slöseriombudsmannen avslöjades nyligen (UNT 16/9) att Region Uppsala har betalat över 250 000 kronor till ett blufföretag. Det tog flera månader innan någon förstod att syna bluffen. Under tiden hann 13 låtsasfakturor skickas in till – och betalas! – av regionen."

"Det tidigare fallet (UNT 8/7) handlade om hur ett litet annonsblad systematiskt kunde mjölka länets kommuner på pengar. Under tio års tid har en rad uppländska kommuner betalat sammanlagt tre miljoner kronor för att få ”annonsera” i ”tidningen”."

"Enligt Nylander är det tre saker som utmärker kommunerna – och som är mumma för bedragare: man prutar aldrig, avtal får löpa vidare och fakturor ifrågasätts sällan. Folkvalda och tjänstemän måste ta avslöjandena på allvar och se över sina rutiner. Det är ju inte deras, utan skattebetalarnas, pengar som rinner ut ur kommunerna och regionen."

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/vad-fan-far-jag-for-pengarna-uppsalaborna-maste-saga-stopp/l6gqezwj

Leif Östling, tidigare mycket framgångsrik VD för lastbilsföretaget Scania har tydligt visat att offentlig sektor är ineffektiv och slösaktig. Det är dumt att inte ta hans analyser på största allvar och bara vifta bort honom som ett ”rikt högerspöke”. Det är dina och mina pengar som slösas bort. Pengar som jag vill ska gå till en skola som är konkurrenskraftig, en sjukvård som är tillgänglig och effektiv och en basinfrastruktur som bidrar till svensk konkurrenskraft. Timbros relevanta artikel nedan är läsvärd.

Mannen som frågade vad fan vi får för skattepengarna tillsatte en granskning för att ta reda på just det. Nu är resultatet här. Slutsatsen? Skatteslöseriet var värre än han trodde. Det måste bli slutet för politikers iver att ständigt kräva medborgarna på mer pengar, skriver Susanna Silfverskiöld.”

https://timbro.se/smedjan/vad-fn-fick-vi-for-pengarna/

En sak är helt säker, Uppsalaborna måste säga STOPP för allt slöseri inom offentlig sektor! När? Nu! När? Nu! Du som vill få ordning på skola, vård, omsorg och basinfrastrukturen i Uppsala röstar inte på partier som driver på spårvägsprojektet. Spårvägsprojektet kommer att bli Uppsalas största slöseriprojekt på 2000-talet. Det har vi inte råd med. Det är hög tid att säga STOPP annars kommer kvalitén inom skola, vård och omsorg bli ännu sämre. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar