torsdag 10 oktober 2024

Makten

Den yttersta makten heter pengar

Det luktar illa när svenska politiker inte måste redogöra för vilka lobbyister de träffar och vilka lobbyistuppdrag de har. Det borde självklart även gälla tidigare fulltidspolitiker under säg fem års tid. Det är sjukt att väljarna accepterar den nuvarande ordningen. Vi går bara rösta vart fjärde år i allmänna val, politiker ger sig själva ansvarsfrihet och politiker får utan restriktioner jobba åt lobbyister. Bryr sig inte väljarna? Varför röstar inte flera på partier som på allvar vill stärka demokratin. I en stärkt demokrati måste självklart politiker redovisa vilka lobbyister de träffar och innan de tar uppdrag från lobbyistföretag ska det självklart vara minst ett års karantän. När en politiker företräder en lobbyist åsikter i ett offentligt sammanhang borde det betraktas som jäv. Det skulle vara intressant att veta vilka bolag tidigare politiker i Uppsala jobbar för som lobbyister. Jag tror det är bolag intresserade i spårvägsprojektet samt skolverksamheter. Vad tror du? Ann-Charlotte Marteus skriver mycket läsvärt om hur oacceptabelt denna kladdiga svenska ordning är. Men tror du en majoritet av partierna ändrar på det? Nej.

Vi har varit naiva, säger politiker ofta, numera, med en nästan njutningsfullt rannsakande ton. Men nu har vi vaknat! Det handlar ofta om att olika samhällssystem har vilat för tungt på tillit i stället för regler och kontroller som kan förhindra missbruk. Vilket lett till att korruptionen har kunnat breda ut sig.”

”Bland annat behövde partierna inte redovisa varifrån deras privata partibidrag kom – något som annars är en självklarhet i mogna demokratier. Det tog åratal innan motståndet slogs ner – med riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, M, som härförare – och en reglering kom på plats. Samma sak med bristen på karensregler. Politiker och höga tjänstemän har kunnat skutta över till PR-byråer, företag och intresseföreningar från ena dagen till den andra, med sina kontaktnät och färska insiderkunskaper på fickan. Oviljan bland politiker att redovisa vilka lobbygrupper de träffar har också varit kompakt, och tyvärr framgångsrik. De dubbla stolarnas gråzon passar in i ett mycket typiskt blågult mönster. Lita på oss! ropar politiker, gärna med en touch av moralisk indignation. Men det vore väldigt naivt av medborgarna att lyssna på det örat. Vilket politikerna förstås vet.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/politikers-dubbelspel-maste-fa-ett-slut/

Jag har sagt det förr, jag säger det igen, de delar av svenska folket som ser till sitt eget bästa röstar på partier som erbjuder arbetserfarna, kunniga och meriterade företrädare. Ta dina tre röster i allmänna val på större allvar. Nu är det extremt oroliga tider. Geopolitiken är farlig för hela jordens människor. Ny teknik leder oss snabbt mot olika paradigmskiften i våra samhällen. Det blir tyvärr kortsiktigt sämre. Långsiktigt kan vi se till så att våra kommande överlevande generationer får det bättre. Vi måste hjälpas åt att se till så att det blir så!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar