måndag 5 oktober 2020

Kortsiktighet leder oss fel

En positiv framtid måste byggas genom smarta investeringar

Den som ansvarar för ett samhälles övergripande inriktning, en förenings övergripande inriktning eller ett företags övergripande inriktning måste vara långsiktig. Ett allvarligt samhällsproblem i den anglosaxiska delen av vår värld är att den har en stor benägenhet att agera kortsiktigt. Självklart måste vi ibland även agera kortsiktigt men de stora nödvändiga förändringarna kräver ett långsiktigt perspektiv och långsiktigt handlande. Kineser har en annan kultur än den anglosaxiska. Som jag skriver om i min bok, "En stund på jorden", är den kinesiska kulturen mycket präglad av Konfusius. Den kinesiska kulturen är mycket mer långsiktig i sitt tänkande och agerande än den västerländska. Det tror jag är ett av huvudskälen till att de nu är mycket framgångsrika. Vem kunde för trettio år sedan förstå att Kina idag skulle ha delar av sitt samhälle som är mer innovativa och mer riskkapital tätt än Silicon Valley i USA? 

I ett anförande av den kinesiska ambassadören på ett möte den 11 september lyfte han fram att Kina har en 5000 årig historia. Den kontroversielle ambassadören nämnde också att deras kultur är starkt präglad av Konfusius. Den som vill förstå de stora skillnaderna mellan till exempel den anglosaxiska kutluren och den kinesiska kan med fördel läsa på om denne man som i stor utsträckning präglat det enorma landet. 

Jag har sedan 25 år sedan varit många gånger i Kina och jag har haft stora affärsutbyten med kinesiska företag som varit av stort värde för svenska intressen. Självklart har därför Kinesisk kultur och reflektioner om Kinas utveckling plats i min bok "En stund på jorden". Den västerländska kulturen skulle tjäna mycket på att bli mer långsiktig i sitt agerande. Det mest skrämmande exemplet på hur kortsiktig den västerländska kulturen är finns på kreditmarknaden. Det är helt idiotiskt att kortsiktigheten också eldas på av rikspolitiker som inte stoppar alla ockerlån som erbjuds på kapitalmarknaden. När den kortsiktiga konsumtionen tillåtits bli så viktig som nu är samhällssystemet i ordentlig gungning. Hur blir västvärlden mer långsiktigt i sitt agerande? Det kanske inte går i en värld där till exempel presidenter vill bli omvalda och till och med reser runt och visar upp sig när de är sjuka.... Tveklöst är det inte konsumtionsfokus som bygger en framgångsrik framtid. En framgångsrik framtid byggs genom smarta långsiktiga investeringar. Dyra kortsiktiga krediter har blivit som knark för många invånare. Det är beroendeframkallande och det skapar stora personliga problem. Beroenden och personliga problem som självklart smittar av sig på övriga samhället. Exempel på långsiktiga investeringar som jag länge uppmuntrat på många sätt i Kina är inom miljö- och klimatområdet. När Kina gör stora positiva insatser för en positiv miljö- och klimatutveckling har det stor betydelse för hela jordens befolkning. 

https://www.gp.se/ledare/ockerl%C3%A5nen-kan-f%C3%B6rv%C3%A4rra-den-ekonomiska-krisen-1.25872659

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om den regeringsbudget som nu presenterats. Sverige är i stort behov av reformer som långsiktigt ställer om Sverige och dess delar att bli mer konkurrenskraftiga och socialt och ekonomiskt hållbart. Det är bara att beklaga att landet inte leds på ett sätt som bidrar till det.

"Merparten av budgetsatsningen går dock inte till ”välfärdens kärna” utan till att göra de olika regerings- och samarbetspartierna nöjda. Socialdemokraterna har fått igenom att den högre a-kassan förlängs med två år. Centern får en tillfällig sänkning på arbetsgivaravgiften för unga, Liberalerna ett jobbskatteavdrag, Miljöpartiet får miljösatsningar för 11 miljarder."

"Skattesänkningarna – merparten tillfälliga – uppgår sammanlagt till 27 miljarder kronor. Hälften av dem riktas till hushållen, hälften till företagen. Exempelvis införs ett investeringsstöd och bolagsskatten sänks (något Liberalerna drivit). Företagen har också redan fått akut krishjälp under året i form av permitteringsstöd. Bland de mindre satsningarna – de som handlar om miljoner snarare än miljarder – kan nämnas en särskild satsning på skolan i utsatta områden (L) och pengar till vägunderhåll på landsbygden (C). Totalt satsas dock större belopp på landsbygdsutveckling, vilket är behövligt."

"Det som är mest allvarligt är dock vad januaripartierna inte prioriterar. Försvaret och rättsväsendet har uppenbarligen inte haft någon representant vid förhandlingsbordet. Regeringen ger lite mer pengar till Polisen och Kriminalvården, men knappast tillräckligt. Den verkar också ha glömt att Åklagarmyndigheten och domstolarna behöver förstärkas om det inte ska uppstå flaskhalsar i rättskedjan."

"Budgeten är på det hela taget en kompromissprodukt mellan de inblandade partierna. Som satsning för att med finansminister Magdalena Anderssons ord ”återstarta Sveriges ekonomi” får den också godkänt. Som budget för att komma till rätta med Sveriges långsiktiga problem – kriminalitet, utanförskap, eftersatt infrastruktur, välfärdens kärna – hade man dock kunnat önska en mer genomtänkt produkt."

https://www.gp.se/ledare/en-stimulansbudget-utan-l%C3%A5ngsiktighet-1.34407096



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar