torsdag 15 oktober 2020

Pandoras ask

Makten, makten och makten

Enligt beteendevetenskapen är det knappast förvånande att Socialdemokraterna till varje pris vill ha ledartröjan i Rosenbad. På Sveriges regeringshögkvarter. Alla partier vill påverka så mycket som möjligt. Det vill självklart även nya partier som till exempel Utvecklingspartiet demokraterna. Ett lokalt Uppsalaparti nu och möjligen ett rikstäckande efter valen 2022, väljarna i region Uppsala avgör. Alla partiledare eftersträvar utmaningen att leda en lokal eller nationell regering. Är då alla partier villiga att leda till varje pris? I Socialdemokraternas fall måste vi konstatera att svaret är JA. Hur kunde de annars i Januariöverenskommelsen gå med på att eventuellt föra in svensk arbetsmarknad i kaos? Ja, kaos om politikerna nu ska blanda sig i det som arbetsmarknadens parter själva ska sortera ut. Problemet är systemorienterat om politiken bryter många års spelsystem på den svenska arbetsmarknaden. Eftersom sossarna ändå gjorde Januariöverenskommelsen måste de tro att de kan blåsa L och C. Eftersom jag anser att det är viktigt att inte föra in Sverige i kaos på arbetsmarknaden hoppas jag Socialdemokraterna avgår om de inte klarar av sitt nuvarande fulspel om att utredningen ”bara” är ett förslag som regeringen måste väga mot remissyttranden. I sak håller jag med Löfven om att så ska det självklart gå till vid en seriös ärendehantering. Men nu är inte ärendehanteringar längre seriösa utan bara biprodukter av maktspel om regeringsmakten. Tydliga exempel på det är Gymnasielagen och nu moderniseringen av LAS. Centerpartiet kommer knappast fälla S. L måste lämna samarbetet om de ska överleva. Då finns ett vänsterliberalt C och ett högerliberalt L för väljare som absolut vill rösta på ett parti som kallar sig liberalt. Ja, ja... Personligen hoppas jag S avgår. Då synas också Cs fulspel. Kanske kan de tänka sig att skriva ett liknande avtal som Januariavtalet med M, KD och L om att SD inte får vara med... Personligen gillar jag inte demokratiskt liknande odemokratiska förhållningssätt till andra representanter för ett samhälles invånare. 

Under några år hade jag förmånen att ideellt tjäna som ordförande för Företagarna i Uppsala och Knivsta. Det var kul, lärorikt och vi genomförde många värdefulla förbättringar. Tro det eller ej men bland de drygt 700 medlemsföretagen lärde jag mig hur lite de allra flesta företagare tjänar samtidigt som de allra flesta ändå trivs med att vara egenföretagare. Jag lärde mig också att många drar sig ifrån att anställa (de flesta bolag är enmansbolag) då det är både krångligt och riskfyllt att anställa i Sverige. Självklart skulle det vara bra för svensk tillväxt om det blir rimligare villkor när en mindre arbetsgivare vill säga upp på grund av personliga skäl. Kunskaper, erfarenhet och prestation ska avgöra och inget annat. I prestation ligger beteende för att klara av att utföra sitt arbete framgångsrikt. Jag vill tro att facket kan inse att kompetens och prestationslinjen är bättre även för deras roll än antal anställningsår. Det som händer sedan länge i Sverige är att företag som skulle kunna prova att anställa inte gör det, på grund av de dyra riskerna, samt att allt mer jobb automatiseras bort. Det kan väl inte ligga i fackens intresse att driva på den utvecklingen? 

Expressens ledare skriver läsvärt om ovan i nedan artikel:

Men för många arbetsgivare är det en helt annan regel som ställer till störst problem – de höga kostnaderna för att säga upp anställda av personliga skäl. Låt oss för enkelhetens skull säga att Leif, 58 år, i stället drev ett konditori med fyra anställda. En av dessa anställda visar sig vara en fatal felrekrytering. Personen kommer ofta för sent till jobbet, är otrevlig mot kunderna och kränker den övriga personalen med nedsättande omdömen om deras yttre. Leif inser att situationen är ohållbar och att han måste säga upp personen i fråga av personliga skäl. Då svarar facket med att ogiltigförklara uppsägningen och Leif tvingas fortsätta att betala ut lön och förmåner till den anställde i 17 månader fram tills att tvisten har avgjorts i Arbetsdomstolen. Leif vinner tvisten, men några pengar får han inte tillbaka. Han ska ensam stå för hela kostnaden trots att han enligt lagen har gjort allt rätt.”

”Så obalanserad är arbetsrätten på denna punkt. Den som missköter sitt jobb – exempelvis arbetsvägrar eller mobbar sina kollegor – har ett extremt starkt rättsligt skydd i dag. Det är inte rimligt. För vissa småföretagare kan den ekonomiska smällen bli så stor att verksamheten blir svår att driva vidare.”

https://www.expressen.se/ledare/lofven-har-redan-bojt-sig-for-vansterpartiet/

Karin Pihl, GP, skriver också läsvärt om Socialdemokraternas främsta fokus, till varje pris, makten före allt. Varför inte, det innebär utnämningsmakt som kan användas till kompisar.

”Socialdemokraterna vet att de vill styra, men de vet inte varför. Inget är för heligt för att kompromissas bort. Det skickar en signal att S egentligen inte bryr sig om vad som händer med Sverige.”

https://www.gp.se/ledare/s-partiet-som-kan-ge-upp-allt-utom-makten-1.35435582

Nu har Löfven också fått LO att gå med på att återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Sannolikheten är mycket stor att det bara är teater för att vinna tid. Tid för att två saker ska kunna ändra spelplanen för regeringskris. Jonas Sjöstedt avgår inom kort och en ny huvudspelare träder in för V. Klockan går, det blir allt mindre meningsfullt att genomföra ett extraval eftersom Sverige ändå måste genomföra ett nytt val år 2022. Det är inte svårt att förstå att LOs företrädare tycker att det är löjligt att förhandla utifrån scenariot att det annars blir som "utredningen" säger. Vi får väl se hur länge de får hålla på med sannolika "låtsasförhandlingar". Vågar Svenskt Näringsliv gå ut redan på fredag och säga att "nu är det meningslöst att vi får fortsätta"? Jag hoppas att Sverige kan få en mer tidsenlig LAS som självklart ska vara balanserad mellan arbetsgivarens intressen och löntagarnas intressen.

"Frågan om arbetsrätten har blivit en politisk stridsfråga sedan regeringen, efter överenskommelsen med C och L, tillsatte en utredning om las. Även om statsminister Stefan Löfven (S) kallar utredningen för ”obalanserad” har regeringen gått med på att skicka förslagen på remiss. Förhoppningen är att förhandla om vissa punkter efter remissinstansernas svar, samtidigt som C och L har gjort klart att det är uteslutet att göra ändringar i innehållet. Det var också samarbetspartierna som fick skulden av LO när förhandlingarna inte kom i mål senast.

– Ytterst är det Centerpartiet och Liberalerna som kraschade denna förhandling genom att driva igenom las-utredningen, sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson."

https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-las-forhandlingarna-aterupptas/ 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar