fredag 23 oktober 2020

Stoppa människohandeln av "billig" arbetskraft

Människohandel och kriminell konkurrens

I nattens presidentvalsdebatt i USA lyftes bland annat problemen med illegal invandring upp. USA har i många år haft både problem och nytta av illegala invandrare. Nyttan har varit billig arbetskraft för vissa företagare i framförallt södra delar av landet. Skälen till att människor "folkvandrar" är många runt om på vår jord. Ett stort skäl, som är lätt att förstå, är att man flyr från krig eller kraftigt förtryck. Ett annat är att man hoppas på en betydligt bättre ekonomisk tillvaro. Starkt kopplat till dessa folkvandringar finns människohandlare och människosmugglare som tjänar massor av pengar. Oavsett vad man tycker om Trump lyfte han upp detta faktum i en del av sina anföranden i nattens debatt. Människohandlare och människosmugglare är på många sätt ett stort problem runt om i världen. Och väldigt många människor som får deras "hjälp" får stora och långvariga problem. På olika sätt har de hållhakar på många av dessa folkvandrare och de är sannolikt duktiga på att driva in sina fordringar. Många folkvandrare mister också sina liv när de försöker ta sig till "bördigare marker".  

https://polisen.se/lagar-och-regler/lagar-och-fakta-om-brott/manniskohandel/

https://unicef.se/fakta/handel-med-barn

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:131147/FULLTEXT01.pdf

https://www.regeringen.se/49bb98/contentassets/11b51d6cb3ab40e8b73eac3486c6107f/del-2---kapitel-5-till-och-med-bilagorna

I Sverige finns också människor som på många sätt är i händerna på människohandlare och människosmugglare. Inte minst för att många får hjälp att fly på kredit och förväntas på olika sätt återbetala sina skulder. Bara för att det inte finns forskningsrapporter om detta är det mycket sannolikt. Sveriges nuvarande system för möjligheterna till okvalificerad arbetskraftsinvandring är ett otyg som med stor sannolikhet utnyttjas av människor som tjänar pengar på att "hjälpa" människor att ta sig från en del av världen till en annan. Tyvärr har vi också människor i Sverige som också utnyttjar ett mycket dåligt system för att ta in okvalificerad arbetskraft som sedan utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Oseriösa arbetsgivare som också förstör de marknader där de verkar eftersom det blir svårt för seriösa arbetsgivare att konkurrera med arbetsgivare som betalar väldigt lite lön, om någon alls till personer som tagits till Sverige genom denna dåliga möjlighet. Ur samhällets perspektiv är denna arbetskraftsinvandring mycket sällan billig. 

Tino Sanandaji skrev för några år sedan en bra artikel som väl beskriver några av många negativa effekter av denna "människohandel". Problemen började när Alliansen gjorde den oansvariga migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet år 2011. Det är hög tid för de tidigare Allianspartierna som vill försöka att vara ansvarsfulla, för det lands folk de ska företräda, att nu tänka om.

"Genom en uppgörelse med Miljöpartiet för tio år sedan drev Alliansregeringen igenom en långtgående uppluckring av reglerna för arbetskraftsinvandring. Sverige hade före reformen en betydande arbetskraftsinvandring i form av fri rörlighet inom EU, och högkvalificerad arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa."

https://kvartal.se/artiklar/billig-arbetskraft-kan-bli-dyr-affar-for-en-valfardsstat/

Expressens ledare skriver läsvärt om detta problem. Detta är bara ett av många stora problem med dagens migrationspolitik. Sverige har tillräckliga problem med en oansvarig migrationspolitik och en obefintlig integrationspolitik. Jag hoppas Sverige inom kort får en regering och riksdag som sätter stopp för denna idioti. 

"Bestraffningar, obetalda timmar och jobb trots sjukdom. På tisdagen berättade flera mongoliska arbetskraftsinvandrare för tidningen Arbetet om usla arbetsvillkor på restaurangkedjan Sushi Yama. Egentligen borde det inte vara någon nyhet. Ända sedan alliansregeringen år 2008 införde västvärldens mest generösa regler för invandring av okvalificerad arbetskraft har avslöjanden om missbruk och exploatering duggat tätt. Det är en förutsägbar följd av lagens utformning. I och med att arbetstillståndet inledningsvis är knutet till arbetsgivaren får denna väldigt stor makt. Det är symptomatiskt att ingen av de många mongolerna – Sushi Yama har de senaste tio åren fått minst 236 godkända arbetstillstånd – vågar ställa upp med namn och bild (ledningen å sin sida säger sig inte "känna igen bilden")."


"S, MP, C och L har inte ens kunnat enas om en så självklar åtgärd som ett försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare som vill ta hit anhöriga. Om det är lämpligt ska utredaren själv få avgöra. Även i andra viktiga frågor saknas politisk vilja. Efter tolv år av dokumenterade missförhållanden handlar en stor del av direktiven om att utredaren ska kartlägga om det alls finns några problem med organiserat fusk och försäljning av arbetstillstånd och ”vid behov” föreslå lagändringar. Något spår av myndigheternas önskan om biometri och arbetsmarknadspolitiska bedömningar finns inte i direktiven." 


"Exploateringen kommer att fortsätta på svensk arbetsmarknad – med Januaripartiernas goda minne."

https://www.expressen.se/ledare/januariganget-vill-inte-stoppa-utnyttjandet/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar