lördag 17 oktober 2020

Uppluckrat regelsystem och kartelldrivet

Vi har en ny världsordning

Tidigare var det USA som drev på världen mot mer öppenhet och mot globala regelverk som gjorde spelplanen för affärsutbyten, och för till exempel bekämpning av pandemier, bättre. Idag är WTO (världshandelssamarbete) och WHO (världshälsosamarbete) i gungning. Det gynnar definitivt inte mindre länder som Sverige. Tyvärr är också EU dysfunktionellt och klarar inte av att bra matcha USAs och Kinas maktpositioner.

I The Economist, kapitalismens i särklass mest kvalificerade tidskrift är det en mycket läsvärd artikel om att vi nu befinner oss i ett stort vägskäl. Coronapandemin skyndar ”bara” på de globala förändringarna i våra ekonomiska system. Teknikutveckling, handelskrig och en extremt expansiv penningpolitik ändrar spelplanen. En sak som förvånar mig i artikeln är att den inte tydligare kopplar lägre global tillväxt till faktumet att många tidigare fattiga länder redan fått stora delar av sin befolkning att nu räknas som medelklass. Också att efterfrågan hos den nya medelklassen, och västvärldens allt köpsvagare medelklass, hämmas av prisbilden på ändliga naturresurser. Det som är väldigt bra i artikeln, som inte skrivs av vänstermänniskor, är att de tydligt signalerar att dagens förmögenhetskoncentration är helt ohållbar och ekonomiskt osund. En klok modern fördelningspolitik måste bli en del av ett nutidsanpassat ekonomiskt system. Hur det säkerställs borde ingå i arbetet att skapa ett nytt ekonomiskt system, typ marknadsekonomi i en digital och artificiellt intelligent tid. 

https://www.economist.com/briefing/2020/07/25/the-covid-19-pandemic-is-forcing-a-rethink-in-macroeconomics?fsrc=scn/fb/te/bl/ed/startingoveragainthecovid19pandemicisforcingarethinkinmacroeconomicsbriefing&fbclid=IwAR2ftsjp67bmqJWFooDQODVbxSEbBugskpcetWXq0p7VE04LCp0k94BsJpA



Vad gäller reglerna på kapitalmarknaden kan jag bara konstatera att den amerikanska bankkartellen FED allt mer bidrar till att driva det ekonomiska system vi har rakt in i väggen. Systemet är korrupt och riskerar att inge de flesta i falska förhoppningar om framtida pensioner och värderingar på aktieportföljer. Det är extrema skuldbördor som nationer redan har. Och de bara växer och växer. Inte minst i USA. Skulder som på många sätt byggs upp för att hålla uppe konsumtion av allt möjligt nödvändigt och onödigt. Konsumtion idag som representerar skulder som dagens barn och deras barn ska betala tillbaka. Det är inte ett uttryck för generationsrättvisa. Och banksystemet trycker ut mer och mer pengar som återigen driver på fastighetsvärden och aktievärden utan att inflationen sticker. Om fastighetsmarknaden och aktiemarknaden räknades in vid inflationsberäkningar skulle bilden bli en annan. Den stora frågan är när detta gigantiska luftslott brister och vad som då händer. Som jag bloggat om förr är det alltid medelklassen som drabbas hårdast. Det är alltid det stora flertalet invånare som får göra det stora städarbetet när bubblor spricker. Inget konstigt med det, det är både enkel matematik och förståeligt ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Personligen skulle jag uppskatta en seriös debatt om ett nytt ekonomiskt system. I vart fall i Europa borde vi kunna försöka frigöra oss ifrån den amerikanska bankkartellen FED. Det blir inte lätt men alternativen till en medveten uppbyggnad av något nytt ekonomiskt system är sannolikt en mycket smärtsam kollaps av det nuvarande systemet. Vissa tror att det går att bara låna mer och mer och mer parallellt med att de rikare blir rikare samtidigt som allt fler invånare tappar köpkraft. Det nuvarande systemet tror jag är dömt att falla hårt. När? Varje gång jag hittills trott att det ska hända lanseras ännu ett gigantiskt ekonomiskt räddningspaket. Om ett år? Om tre år? Den som lever får se. 

Under andra världskriget fick bland annat tyska pansarvagnsförare amfetamin för att hålla sig vakna, ”pigga” och stridsredo. Deras system, kroppar, klarade flera påfyllningar av ”kraft”. Till sist höll inte systemet längre för många av dessa soldater och de dog av utmattning. Vår globala ekonomi kommer inte att dö men som flera gånger förr kommer vår civilisation drabbas av en ordentlig, och långvarig, finansiell härdsmälta. Som 2008/2009 då många insiders inom finanssektorn trodde kollapsen skulle hända. Den stora krisen, på grund av att ETT finansbolag gick i konkurs, blev ingen långvarig kollaps eftersom många stater lånade upp massiva pengar, och ”tryckte nya pengar”, som sköts in i de finansiella systemen. Det räckte med ”en ful fisk” för att sätta hela världens ekonomiska system i rejäl kris. En av de stora långivarna är Kina. Inte minst till EU länder som då tappat ännu mer integritet, vilket bidrar till EUs dysfunktionalitet. 

Låt oss växla upp arbetet med att introducera ett nytt och modernt ekonomiskt system som också kan lösa ut de enorma skuldbergen i världen. Det brådskar. Det går. Ekonomi är inte naturvetenskap. Ekonomisk hållbarhet är viktigt för att vi människor ska leva i rimlig harmoni tillsammans. Det finns ett talesätt som lyder: ”Jag är hellre en stor fisk i en liten dam än en liten fisk i en stor dam”. Viktigast av allt för alla fiskar, oavsett storlek, är att vattnet och dess ekosystem inte gör alla fiskar sjuka. Löfven fattade aldrig värdet av en konferens för att snabbt få fram en bättre migrations- och integrationspolitik. Helst faller hans regering inom kort. Om inte kanske han kan bjuda in till en konferens för att ta fram ett förslag på ett tidsenligt ekonomiskt system. Hur stor är sannolikheten för det? Mycket liten. Jag tror inte ens att han förstår behovet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar