onsdag 28 oktober 2020

Mer makt närmare oss invånare

Vi ska bättre kunna påverka vår egen tillvaro

Det är hög tid för det svenska folket att börja säga ifrån när de som sitter i EUs ledning eller riksdagen tycker att de ska bestämma allt mer. Det är en sjuk utveckling och mycket odemokratisk. Många av oss vet hur illa riksdagen kan representera oss. Det har vi sett kopplat till skötseln av rättssystemet, Försvaret, migrationspolitiken och så vidare. Det finns absolut frågor som med stor fördel ska hanteras på Sverige eller EU nivå. Enbart de frågorna borde de ägna sig åt och inget annat. 

Håkan Bodström skriver en mycket viktig ledarartikel i GP som jag bifogar nedan. För att stärka demokratin i Sverige behöver vi inte mer centralisering av makten till EU och riksdagen, vi behöver mer kraft för invånarna att påverka sitt eget närområde. Det är en absurd utveckling att allt mer centraliseras. Det är inte minst absurt ur ett beteendevetenskapligt perspektiv eftersom människan mår mycket bättre när hon känner att hon kan påverka sin situation på ett omfattande sätt. Inte minst Sverige är i behov av en ordentligt demokratisk reform där handlingsutrymmet i våra kommuner och i regionala kommunförbund kraftigare kan styra sin egen utveckling. Och vi borde för länge sedan ha separata valår för riksdagsval och kommunval. På toppen av det borde vi också införa direktval till de roller som ska leda landet eller en kommun. Det skulle kraftigt stärka ansvarsutkrävandet och göra det tydligt att folkets främsta företrädare ska företräda folket och inte framförallt ett enskilt parti. Det som skulle göra stor nytta för oss invånare i Sverige är om regionerna avvecklas och kommunerna stärks. Med fördel kan specialistsjukvården vara ett statligt ansvar. Gör om! Gör rätt! Stärk demokratin istället för att försämra den.

"Allt fler röster höjs för ökad centralstyrning från Stockholm. Nu vill regeringen exempelvis kunna köra över lokala opinioner för att etablera nya vindkraftverk. Men centralisering försvagar lätt demokratin."

"Det kommunala självbestämmandet hotas dock på flera fronter. Centralisering ligger i tiden. Dagens Nyheters ledarsida föreslog i veckan att den kommunala beskattningsrätten helt borde avskaffas och ersättas med en enhetlig statlig skatt. Coronaepidemin har under året väckt liv i frågan om att förstatliga sjukvården och sedan tidigare drivs krav på att förstatliga huvudmannaskapet för skolan."

"Opinionen för centralisering, främst bland olika makthavare, är tydlig. Även i praktiken har den statliga detaljstyrningen av kommunal verksamhet ökat under senare år. Argumenten som förs fram handlar ofta om att olikheter är ett problem, lokal resursbrist och de förmenta vinsterna av samordning."

"Det finns dock anledning att höja ett varningens finger för tron att ökad statlig styrning alltid är den bästa lösningen på kommunernas problem – inte minst om man väger in demokratiaspekten. Fallet med vindkraftverken är ett tydligt exempel. Regeringen och starka intressegrupper vill driva på vindkraftsutbyggnaden."

"De anser att de har sakskälen på sin sida. De vill inte ta hänsyn till att de boende i de områden som berörs kanske inte vill ha anläggningarna inpå knuten. Många boende oroar sig för buller. Andra vill bevara orörd natur. I grunden handlar motsättningen om en inbyggd konflikt mellan den lokala demokratin och experter och intressenter i Stockholm. Det här går igen på många områden. Kommunsektorn står idag för hälften av de offentliga utgifterna. Det är en stor del av vår välfärd. Ett förstatligande av kommunal verksamhet skulle innebära att besluten över välfärden flyttas bort från lokala politiker till tjänstemän i Stockholm. Poängen med lokalpolitiker är dock att de kan ställas till svars för lokala beslut."

"Regering och riksdag kommer aldrig på samma sätt att ställas till svars för enskilda lokala beslut om de tas centralt. I praktiken är det inte bara en fråga om var besluten tas utan vem som tar dem. Politiker eller tjänstemän. Att tjänstemän redan idag bestämmer mycket på kommunnivå ändrar inte på den bilden. Lokalpolitikernas kanske främsta roll är att kunna dra i olika bromsar eller driva på i en fråga om opinionen vill det."

"Är det då inte bra om experter styr mer och enhetligheten ökar? Inte nödvändigtvis. Experter kan ha fel eller vara fångna i samtidens trender. Det lokala självbestämmandet har inte bara ett demokratiskt egenvärde. Det skapar engagemang, ansvarstagande och minskar känslan av maktlöshet. Men variationen mellan kommuner har också ett värde. Mångfalden av lösningar gör att man kan lära sig av varandra. Risken är mindre att alla går åt fel håll samtidigt. Samma lösning för alla kan i slutänden skapa mindre likvärdighet då förhållandena varierar mellan olika delar av landet."

"Det finns sätt att hjälpa svaga kommuner utan att flytta makten till Stockholm. Riktade skattesänkningar, särskilda dispenser, statliga investeringar. Uppvärdera kommunalpolitiken genom att införa skilda valdagar från riksdagsvalen. Olikheterna inom Sverige är inget att vara rädd för. De är snarast ett argument för olika lösningar."

https://www.gp.se/ledare/fler-inte-f%C3%A4rre-beslut-b%C3%B6r-tas-lokalt-1.35948704

Aleksandra Boscanin, GP, beskriver väl hur illa Miljöpartiets tänkande och politik är för oss invånare. De är aktivister och ska var det och absolut aldrig i ledande roller. MP älskar toppstyrning. De vet bättre än alla andra. Särskilt de som sitter i Stockholm tror sig vara klokare än andra runt om i landet. Nej, vi vill ha mer makt lokalt inte mindre herr Bolund! Det är hög tid för oss invånare i de flesta av Sveriges delar att säga ”nu räcker det!” till överheten i Stocholm som leder landet allt djupare ner i diket. Kommunerna ska stärkas, inte försvagas! Det kommunala ekonomiska utjämningssystemet ska gynna positiv utveckling, inte allt fler bidragstagare och slöseri!

”Regeringen vill avskaffa kommunernas möjlighet att lägga veto mot vindkraft. Att inskränka kommunernas självstyre och flytta beslut längre bort från medborgarna urholkar demokratin.”

Genom valsedeln kan medborgarna vart fjärde år ge uttryck för önskemål om politikens huvudsakliga inriktning. Att påverka enskilda beslut är desto svårare – åtminstone på den nationella nivån. När besluten fattas närmare medborgarna finns större möjligheter till inflytande. Det finns flera exempel på hur medborgare runt om i kommunerna framgångsrikt mobiliserat sig och fått politisk utdelning även mellan valen. Politiska beslut om att lägga ner skolor och andra kritiska verksamheter kan dras tillbaka om missnöjet är tillräckligt stort.”

”Idag kan kommunerna lägga veto mot planer på att bygga vindkraftverk. Det är en möjlighet som har utnyttjats flitigt om man ska tro finansmarknadsminister Per Bolund (MP): Enligt honom har det kommunala vetot stoppat nära 500 vindkraftverk (SR 18/10).”

Kommunernas motstånd mot vindkraft – ofta pådrivet av invånare som påverkas av beslutet – borde tas på allvar. Det enskilt viktigaste argumentet handlar om att skydda naturvärden. Den tilltänkta platsen är ofta i områden där en vindkraftspark skulle innebära ett stort intrång i naturen. Detta bör föranleda en politisk diskussion om vindkraftverkens placering och vilka alternativ som finns. Istället vill regeringen att kommunernas veto avskaffas. Frågan ska snabbutredas och utredningen ska vara avslutad senast 1 juni 2021 (vilket är särskilt anmärkningsvärt mot bakgrund av hur lång tid det tar att utreda andra förslag, som åtgärder mot gängkriminalitet).”

Det vore inte första gången som staten kör över kommunerna och medborgarna. Vi har sett det när det gäller migrationen, där staten har ålagt kommunerna att ta emot nyanlända genom den så kallade bosättningslagen. Därmed lämpas också stora kostnader över på kommunerna, trots att politiken fattas högre upp. Detta har bland annat lett till ökade kostnader för ekonomiskt bistånd, enligt en sammanställning från Sveriges Kommuner och Regioner. Ett annat exempel är det kommunala utjämningssystemet där ekonomiskt välfungerande kommuner tvingas bidra till kommuner med mindre välskött ekonomi. Enligt en rapport från Stockholms handelskammare (2019) är endast 9 av landets 290 kommuner nettobetalare till systemet. Den största mottagaren är Malmö, en kommun som knappast är främmande för att spendera pengar på sådant som ligger utanför det kommunala kärnuppdraget.”

”Frågan om vindkraft handlar inte bara om energi utan om också demokrati. När kommunernas makt minskar ökar avståndet mellan medborgarna och politiker. Det försämrar medborgarnas möjlighet till politiskt inflytande i sin vardag och det försvårar det politiska ansvarsutkrävandet. Genom att ytterligare inskränka det kommunala självstyret kan fler vindkraftverk möjliggöras – men regeringen riskerar också att bidra till ökat politikerförakt.”

https://www.gp.se/ledare/låt-inte-per-bolund-köra-över-den-lokala-demokratin-1.36012942

Vilken debattör skriver? ”I en demokrati värd namnet vinner folks verkligheter till slut.” Widar Andersson. Vi får se hur fort vi vinner... Det finns redan gott om politikerförakt mot broilerpolitiker i det som idag är verklighet för många. Kanske röstar hälften av Uppsalaborna på Utvecklingspartiet demokraterna i kommunvalet år 2022. Det innebär 41 av 81 mandat. Vi måste börja rekrytera fler företrädare! Tiden går fort. 

https://folkbladet.se/nyheter/artikel/vanligt-folks-verkligheter-vinner-till-slut/7rkp66vj?fbclid=IwAR2lUKnTdKYHsHMDPmvmygP2WpObxwC-UHJpjpdyyM2KV9SD-JgZ11X_J3c


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar