tisdag 27 oktober 2020

Monopol

Alla företagares dröm

Tror du att en tro på marknadsekonomi är samma sak som att man gillar konkurrens om man är företagare? Inom affärsmedia, och på affärsskolor, används uttrycket typ: ”Varje företagares dröm är att uppnå monopol”. För att skapa det mest perfekta samhället är det viktigt att inom ramen för en marknadsekonomi säkerställa bra konkurrenslagar. Och kraftiga viten mot marknadsaktörer som bryter mot dem. 

Expressen skriver läsvärt om svensk livsmedelsmarknad nedan. 

"Matjätten Icas sätt att slå mynt av sin dominerande marknadsställning får amerikanska techbolag att framstå som renhåriga." 

”I USA har marknadsekonomin tappat geisten för att konkurrensen satts ur spel. Den tesen driver ekonomen Thomas Philippon i en uppmärksammad bok som gavs ut i fjol. Företagen har blivit färre och större samtidigt som det har blivit svårare för uppstickare att utmana. Produktivitetstillväxten är historiskt låg, men vinstmarginalerna historiskt höga – en signal att något är fel eftersom fria marknader brukar konkurrera bort stora vinstmarginaler över tid. Techjättarna är värst men också knepigast att få grepp om, mest för att deras dominans inte har lett till högre konsumentpriser. Det argumentet faller numera för döva öron och i tisdags lämnade Trump-administrationen in en potentiellt epokgörande stämningsansökan mot Google för konkurrensbrott. Liknande diskussioner förs i EU.”

”Man behöver dock inte vara Facebook eller Google för att manipulera marknader, det räcker utmärkt att vara en vanlig svensk matbutikskedja. Den svenska dagligvarumarknaden är Europas mest koncentrerade jämte Finlands – i princip ett oligopol dominerat av Ica, Coop och Axfood.”

https://www.expressen.se/ledare/det-luktar-ruttet-om-icas-metoder/

Visst är det fascinerande att till exempel ICA handlare kan bli extremt rika. Jag missunnar ingen att bli ekonomiskt framgångsrik på grund av värdefulla upptäckter eller hårt framgångsrikt företagande. Samtidigt är det ett faktum att livsmedel är mycket billigare i många andra länder, varför är det så? Fördelningspolitiskt borde det besvära politiker som ska verka för det stora flertalets bästa, för det så kallade allmänintresset. För starka oligopol inom distributionsledet av livsmedelsförsörjningen påverkar också jordbrukarna negativt. Då Coop sköts så illa kanske våra jordbrukare skulle överväga att köpa upp Coop. Helt klart är att konkurrensen inom svensk livsmedelsdistribution inte gynnar konsumenterna jämfört med många andra jämförbara länder. Jag önskar alla handlare lycka till men tycker samtidigt att politiken måste slå hårt mot aktörer som missbrukar sin dominans. 

https://www.dagenshandel.se/article/view/643849/icabutikerna_som_tjanade_mest

https://www.expressen.se/dinapengar/har-ar-ica-handlarnas-lyxliv-beter-sig-som-lottovinnare/

https://www.dagensps.se/business/kvartalsrapporter/bolag/dn-ica-handlare-god-for-over-en-halv-miljard/?link_id=cpaLJHrEKuL2

När det gäller livsmedel borde inte bara konkurrensen öka inom distributionsledet. Kraven på att ta hälsofrågorna på större allvar borde också höjas. I takt med att vi blir allt fler som blir allt äldre ökar också antalet invånare med demens mycket. Det vi äter, dricker och hur mycket fysiska aktiviteter vi ägnar oss åt påverkar tveklöst riskerna för demens. Du som bryr dig om dig själv, och nära samt kära, ska gärna titta på filmen i bifogad länk. Jag äter och dricker allt de tar upp. Jag ska dock försöka att begränsa intagen av de produkter som lyfts i större utsträckning. 

https://minnesforlust.com/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar