torsdag 1 oktober 2020

Frihet för de laglydiga

Vems intressen ska staten tjäna?

Svaret på den frågan borde vara: ”alla rimligt laglydiga invånare”. Självklart har staten ett åtagande mot alla medborgare men eftersom lagarna gäller oss alla jämlikt ska staten rättssäkert skydda de laglydiga från de kriminella. Idag stjäl grovt kriminella och hedersförtryckare hederliga människors frihet. Många människors otrygghetskänslor innebär kraftiga frihetsbegränsningar. Att Sverige tillåtits hamna i dagens situation är ett enormt underbetyg till de riksdagsledamöter och riksdagspartier som haft ansvaret de senaste mandatperioderna. 

Kriminella är inte offer. De som utsätts för kriminella handlingar är offer. Tänk att det inte är självklart för alla i dagens Sverige. Det pratas och pratas allt mer om att den negativa brotts trenden måste brytas. Varför blir det inte till mer än ord? Varför läggs inga rimliga lagförändringar som gör det betydligt effektivare att bekämpa uselt föräldraskap och grov kriminell verksamhet? Oviljan och senfärdigheten bland många riksdagspartier är obegriplig för väldigt många av oss svenskar. Alice Teodorescu skriver läsvärt i GP nedan.

"Det har gått långt när Polisen uttrycker sig på det viset. Men efter den senaste tidens fasansfulla incidenter – tortyren och våldtäkten av två pojkar på en kyrkogård i Solna, mordet på en oskyldig 12-årig flicka, otaliga skjutningar, knivattacker, liksom uppgifter om hur kriminella upprättat vägspärrar i Angered med mera och mera – bör nog måttet anses rågat också för de ihärdigaste verklighetsförnekarna."

"Friheten och tryggheten – då dessa två lever i symbios – har i Sverige kommit att tas för givna. Samtidigt har frågor om lag och ordning kommit att definieras som högerfrågor, trots att statens primära uppgift alltid har varit att skydda medborgarna från yttre och inre hot. Människor har gett upp delar av sin frihet för att, via statens våldsmonopol, garanteras en större frihet. Den friheten är nu hotad och priset betalas främst, som alltid, av de svaga och skyddslösa."

"Det är fullt rimligt att känna uppgivenhet och ilska inför utvecklingen. Men det finns hopp: ytterst lite i ett samhälle uppstår i ett vakuum eller är ödesbestämt, varken det positiva eller negativa. Det som sker är tvärtom resultatet av många beslut på individuell, samhällelig och, inte minst, politisk nivå."

"Det är, med andra ord, möjligt att bryta den explosiva utvecklingen. Men det förutsätter politisk vilja och mod att våga vidta åtgärder som står i proportion till problemens storlek. Det förutsätter i sin tur genomgripande förändringar på flera plan, inte minst på det juridiska."

"Resurser till polis och rättsväsende i all ära men det kommer inte att räcka om inte också lagstiftningen anpassas efter en brutalare verklighet med allt yngre kriminella. Det uttalade målet för samtliga reformer bör därför vara att kringskära friheten för de kriminella i syfte att garantera den för de skötsamma. Situationen är synnerligen allvarlig, för att citera Polisen."

https://www.gp.se/ledare/%C3%B6ka-friheten-f%C3%B6r-de-sk%C3%B6tsamma-1.33512044

En sak är helt säker. Politiker som inte själva respekterar våra lagar är inte lämpliga att företräda oss invånare. Det är bedrövligt att Uppsala idag har två ledande politiker som bryter mot kommunallagen, begår domstolstrots och nu misstänks för brott mot vår grundlag. I bästa fall är det senare ”bara” ett extremt exempel på mycket dåligt omdöme. Ingen enskild människa står över lagen och lagen ska tolkas av domare. Inga andra. Desperation över oförmågan att få ihop ett stöd för minoritetsledningen, och ett uselt näringslivsklimat (bland det sämsta i landet), rättfärdigar inte liknande beteenden i Uppsala. Ett pinsamt exempel på hybris där man tror sig stå över lagen. Politiker är inget frifrälse. Av Mona Sahlin har vi lär oss hur det kan gå när man helt och hållet har en identitet som politiker. Vi behöver desperat ledande politiska företrädare med relevanta meritförteckningar från riktiga jobb. Och ledande politiker som fattar vilka de ska tjäna. Människor som länge betalat skatter på riktiga jobb. Idag är liknande ledande politiker skrämmande få. 

”Bedrövligt", konstaterar professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin och menar att agerandet kan bryta mot grundlagen.”

https://sverigesradio.se/artikel/7564257

– Det är anmärkningsvärt att mittenstyret struntar i domstolsutslag och fortsätter att betala ut arvoden till Vänsterpartiet trots att systemet är olagligt. Det liknar korruption, säger kommunalrådet Jonas Segerstam (KD).

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/tredje-ordforandeposten-i-uppsala-kommuns-namnder-ar-olaglig-ska-goras-om

https://unt.se/artikel/pr5472gj

Tyvärr är Sverige idag så dåligt styrt att EU, om det var möjligt, borde överväga en tvångsförvaltning av landet. En god man och överförmyndare som kan hjälpa till att städa upp i det som kraftigt brustit. En överförmyndare som genomföra ett träningsprogram i ansvarstagande och orientering om vilka de ska företräda för Sveriges ledande politiker. Expressens ledare nedan är läsvärd. Även om den i sig vittnar om svensk självgodhet och historielöshet. Om vi tar till exempel kvinnlig rösträtt så vill jag minnas att Sverige var sista Nordiska land att införa det. Sverige har idag mycket att lära av våra grannländer. Inte minst av våra finska systrar och bröder. Tänk hur fort allt kan ändras. Jag minns Finland i slutet av 70-talet. Sedan dess har Finland utvecklats fantastiskt och Sverige på många sätt försvagats för oss svenskar. Om vi till exempel jämför svenskar och schweizares internationella köpkraft 1972 med idag ser vi en tydlig indikator på svenskt förfall. Svenska kronan har tappat extremt mycket i köpkraft.

”Vi borde inte nöja oss med att Finlands statsminister vikarierar för Löfven vid ett enstaka tillfälle. På en rad områden presterar ju lillebror Finland bättre än storebror Sverige.”

”De finländska poliserna är få – polistätheten är lägst i Europa – men effektiva. Enligt en studie löser man 98 procent av morden, mot blott 82 procent i Sverige. En orsak är förstås att Finland har betydligt mindre problem med gängkriminalitet och utanförskapsområden än Sverige – men det är ju i sig en fjäder i hatten för polisen, även om en mer avvägd migrationspolitik troligen har spelat en viktigare roll för det sistnämnda. Uppklarningen är dessutom hög också för exempelvis bostadsinbrott.”

Nej, Sanna Marin ska förstås inte få nycklarna till Rosenbad. Men i politiken har de övriga nordiska länderna länge främst fått agera fond för den svenska självgodheten. Sverige måste dock inte alltid ”gå före” – vi skulle ha mycket att vinna på att ibland också ta rygg på grannarna. Finland är extra intressant. Efter nära 700 år tillsammans finns inget annat land som liknar Sverige lika mycket när det kommer till förvaltning och juridik. Det betyder att många goda finländska idéer snabbt kan implementeras även i Sverige. Det vore en Finnkamp med idel vinnare.”

https://www.expressen.se/ledare/kara-finland-hjalp-garna-sverige-lite-langre/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar