onsdag 21 oktober 2020

Stark kommunal ekonomi

God ekonomisk hushållning

Det är väldigt enkelt att köra ett företags eller en kommuns ekonomi i botten. Den som driver på med mer kostnader än intäkter, den som skuldsätter sig för mycket och den som inte vårdar sina balansräkningar klokt kan kortsiktigt vräka på med kostnader. Priset för aktieägarna, eller kommuninvånarna, blir möjligen kortsiktigt roligt men långsiktigt mycket dåligt. När Uppsala kommun under inledningen av 2000-talet tvingades sälja Uppsala energi AB till ett mycket lågt pris var det ingen bra affär för invånarna. Huvudanledningen till att försäljningen ägde rum var på grund av att kommunen länge bedrivit en dålig ekonomisk hushållning. När Dagens Samhälle granskat flera av landets större kommuner konstaterar de att många av dem har starka balansräkningar tack vare till exempel deras energibolag. Uppsala är inte ens med på listan över dem med goda balanstillgångar. Och de tillgångar vi har kan tveklöst förvaltas betydligt bättre. Visst är det enkelt att förvånas över att Uppsala inte är bättre med tanke på att Uppsala alltid borde kunna tillhöra några av Sveriges starkaste kommuner. Uppsala kommun har många fördelar jämfört med de flesta andra. I ljuset av nedan kan vi enkelt konstatera att Uppsala Stadshus AB, kommunens övergripande koncernbolag, kraftigt underpresterar. Man ska alltid mäta både löpande verksamhetsresultat och hur balansräkningen utvecklas. Hur många av dem som ingår i Uppsala Stadshus ABs bolagsstyrelse tror du har haft ledande uppdrag i något större bolag? Tror du att det har betydelse för hur väl en koncern sköts? Tror du det är 0 eller 1 person som har en meritförteckning som garanterat hade krävts om verksamheten hade varit driven i privat regi? Alla kommuner får vad de röstar fram. Vare sig mer eller mindre. Jag tycker Uppsalaborna förtjänar bättre än nu.

"Senaste fem åren uppgår de kommunala bolagens vinster till 71,5 miljarder kronor. Fördelningen är tydlig: de stora kommunerna tar hem miljarderna, de små får skärvor eller förluster. Vinsterna i de 30 största kommunerna ligger nära tio gånger högre per invånare än vinsterna i 30 de minsta."

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/sma-kommuner-chanslosa-att-na-bolagsmiljarder-33184

Att den svenska staten gång efter gång lanserar upplånade bidragsprogram riktade till kommuner är kortsiktigt stöd, inget annat. Och det är lånade pengar som svenska folket ska betala tillbaka. Det är bråttom att på allvar börja ställa om den svenska offentliga sektorn att jobba smartare. Det är den långsiktigt hållbara "medicinen" som krävs. Det tycks dock inte många av våra demokratiskt valda företrädare förstå. Det är viktigt att vi förstår att många kommuners starka resultat i år beror på de ökade statliga bidragen och inget annat. För att långsiktigt säkra en hållbar ekonomi måste vi säkerställa att många fler av våra invånare är självförsörjande och vi måste mycket smartare klara av att leverera välfärdens kärnverksamheter till berörda invånare. Det krävs mycket klokt förändringsarbete för att vi ska lyckas med det.

https://www.dagenssamhalle.se/paket/kommunernas-kris-3916

Det är bra att Handelskammaren i Uppsala "ryter" till om att en positiv framtid kräver ett starkt näringsliv. Även i ett litet samhälle är ett väl fungerande och välmående näringsliv viktigt för det specifika samhällets gemensamma ekonomi. Det borde vara lätt att förstå, men det är det inte för alla. Inte minst i ljuset av den usla ranking som Uppsala får i Svenskt Näringslivs ranking av kommuners näringslivsklimat borde alla Uppsalabor inse att vi behöver en betydligt kompetentare politisk ledning över Uppsala.

"En lärdom från denna kris är emellertid att framgång inte kan tas för given. Under de senaste tio åren av stark konjunktur, växande företag och ökad sysselsättning har många tagit ekonomin för självklar. Mycket fokus, med all rätt, har riktats mot den ekologiska hållbarheten och människors välbefinnande. Men om det är något som pandemin visar är det att även ekonomin måste vara långsiktigt hållbar. Det råder inget motsatsförhållande mellan dessa tre perspektiv. De är odelbara, de utgör grunden för FN:s hållbarhetsmål och Agenda 2030, de visar vägen till en hållbar omstart av Sverige, regionen, kommunerna och näringslivet."  

"Efter detta eländiga år måste framtidstron upprättas. Det gäller att bygga vidare på våra styrkor, utan att blunda för utmaningarna. För att ta oss ur krisen behöver företag våga investera, nyanställa och ges förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft i en ny internationell omgivning. Detta måste ske samtidigt som vi tvingas hantera krisens sviter i form av ökad arbetslöshet och en skulduppbyggnad i såväl företag som offentlig sektor." 

"Några viktiga utgångspunkter för omstarten är att svensk ekonomi behöver mer dynamik och tillväxtkraft. På nationell nivå behövs ett skattesystem som främjar entreprenörskap och företagsamhet. Åtgärder för minskat utanförskap och en grön omställning måste ske skyndsamt och med kraft. Skolan måste rustas upp och utbildningssystemet ställas om mot livslångt lärande. Digitaliseringens kraft behöver komma alla till del."

https://unt.se/asikt/debatt/artikel/nu-kravs-en-omstart-av-uppsala/1l72240j

https://www.foretagsklimat.se/uppsala/ranking

Idag gläds vi över Ericssons fantastiska resultatrapport! Mycket bra för Sverige. Jag hoppas att Ericssons ledning klokt investerar stora delar av dessa vinster för framtida nytta. Det gäller att utnyttja att Huawei inte längre får konkurrera med Ericsson på många marknader. Det ger nu Ericsson en fantastisk möjlighet att få bättre betalt för sina produkter och tjänster. Det är väldigt bra för Sverige när Ericsson går bra. Ericsson är också den viktigaste svenska kraften för att även vi svenskar ska vara med i konkurrensen om lösningar som utnyttjar Artificiell intelligens i framtidens tjänster.

https://www.di.se/nyheter/gardell-ericsson-krossar-till-och-med-vara-forvantningar/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar