lördag 30 september 2023

Trot om du vill

En värld full av särintressen

I människans världar är det mesta drivet av egen- eller så kallade särintressen. Inget konstigt med det. Inget ”nytt under solen” även om vissa försöker påskina att de företräder objektiva synpunkter eller allmänintresset. I en ideal värld skulle ”Public service” bra klara av att företräda objektiv verklighetsbevakning och allmänintresset. Tycker du att ”Public service” är bra på det? Tror du att annat än matimatiskt kopplad forskning är objektiv (bästa möjliga verklighetsbeskrivning) i en ständigt föränderlig värld? Tror du att forskares avgränsade hypoteser (det de vill bevisa är rätt eller fel) gör det ställt utom rimligt tvivel att forskningsresultaten svarar på vad som är rätt? De bekräftar eller avvisar sina hypoteser och dess avgränsningar, inget annat. Avgränsningar som inom samhällskunskapen snabbt blir irrelevanta i en snabbt föränderlig värld. 

Bilden av Sverige har kraftigt förändrats på kort tid. Är det rättvist? Det tycker många är rätt. Allt färre fortsätter påstå att det är fel. Adam Cwejman, GP, skriver deprimerande läsvärt om Sveriges politiska haveri som fört oss hit. 

Det fanns en tid, inte alltför längesedan, när rikspolitiker hävdade att gängvåldet visserligen var allvarligt men att det inte väsentligen påverkade det omkringliggande samhället. ”Skjutningarna har framför allt drabbat kriminella. Det är alltså gangstrar som skjuter varandra”, berättade S-ledamoten Hillevi Larsson i riksdagen 2017. Ett år senare var det dåvarande justitieministern Morgan Johansson som förklarade att det var liten risk att oskyldiga skulle drabbas. ”Gängmedlemmarna har ju sina mål”, som Johansson uttryckte det. Samtidigt som han påpekade risken att man ”befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt”.”

Inte ens när dessa ord yttrades stämde de särskilt väl. Det är värt att komma ihåg att Larsson och Johansson yttrade sig inte långt efter att en åttaårig pojke dödades i en granatattack i Göteborg. Och ett par år efter att en fyraårig flicka dog av en bilbomb inte långt därifrån. Ändå så letade företrädare för dåvarande S-regeringen efter argument för att tona ned och relativisera det eskalerande våldet. Men redan då var det uppenbart – ”civila” drabbas. Det sker dessutom inte någonstans långt borta, utan mitt ibland oss. Sedan dess har det fatalistiska uttrycket att ”befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt” kommit att omfatta allt fler riskabla platser och tidpunkter. Under natten till torsdagen dog en kvinna i ett bombdåd i Storvreta utanför Uppsala. Hon befann sig i sitt eget hem.”

Våldet har nu nått sådana nivåer att det håller på att sätta ”Bilden av Sverige”. Detta varumärke som så omsorgsfullt kurerats av stolta svenska politiker. Minns ni när en häpen Donald Trump 2017 i ett tal yttrade orden ”Last night, in Sweden!” efter att ha sett något reportage på Fox News om våldet? Då möttes hans uttalande av indignerade svar från svensk offentlighet: Inte ska han snacka skit eller insinuera något om Sverige! Trumps korta utfall i förbifarten skapade större reaktioner från politiker och andra opinionsbildare än det pågående våldet i landet. Så var det väldigt länge. Det ansågs provocerande att ”svartmåla” Sverige, söka förklaringar till våldet och komma med skarpa förslag för att stävja det. Sådant kunde verka populistiskt och man vill ju inte ”fiska i grumliga vatten”. Den stämningen skapade ett samhällsklimat i vilket det var mer smärtsamt att tala rättframt om situationen än att blunda för utvecklingen.”

Detta problem kommer först börja få en lösning när våra folkvalda på djupet inser att det inte går att ha stadsdelar i vilka en kraftig majoritet av de boende har utrikes bakgrund. Det är i dessa områden gängen har tagit sin plats, och det är där de kommer att fortsätta växa, rekrytera nya tonåringar och fortsätta med sina blodsfejder. Proportionen mellan dem med utrikes bakgrund och svensk bakgrund måste vara omvänd för att unga ska växa upp i en miljö där de möter Sverige, på riktigt, och där majoritetssamhällets normer och civilsamhälle dominerar.”

En del av att börja få ordning på Sverige igen är att verkställa utvisningsbeslut. Obegripligt att inte till och med den mest känslosamma svensken kan inse det.

Att Sverige gjort någon form av överenskommelse med Iraks regim är uppenbart när nu personer med utvisningsbeslut nu verkställs. Tidigare vägrade Irak ta emot personer som inte ”frivilligt” ville återvända. Att utvisningar inte ska verkställas efter ordentliga asylprövningar borde inte vara en nyhet. En intressant nyhet skulle vara vad som krävts för att Iraks styre skulle ändra sig. Hotade Sverige att sluta med bidrag?Det blir intressant att följa om Sverige nu på allvar börjar utvisa alla som fått avslag på sina asylprövningar.

https://sverigesradio.se/artikel/26-irakiska-medborgare-har-tvangsutvisats  

I det läge Sverige försatt sig måste det nu bli ordning på migrationspolitiken. Och kanske, kanske får vi inom några år en integrationspolitik som kan göra positiv nytta… Efter att allt för många regeringars ledarskap misslyckas får vi hoppas att den nuvarande nu får till en ordentlig vändning. Går det, återstår att se. SD har inget bra förslag på integrationspolitik. Och de påverkar den nuvarande regeringen väldigt mycket. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar