torsdag 14 september 2023

Förtroendekris

Sveriges anseende kraftigt skadat

Valutan speglar förtroendet

Den svenska kronan har havererat och spås kunna krascha ännu mer jämfört med dollarn, Euron och Yuanen. Geopolitiskt är vi nu i ett läge där världen i allt större utsträckning får tre valutor vilkas förtroende helt kopplas till hur välskött deras territorium är och hur andra länder/finansmarknader handlar med den valutan. Dollarn lever skakigt vidare på sin högt skuldsatta grund. Euron är ett komplext och skakigt bygge men tycks kunna vara en valuta som geopolitiskt kan hävda sig. Vilken valuta BRICS kan enas om återstår att se. Den kinesiska yuanen har det nog svettigt med krasch på fastighetsmarknaden, handelskriget och en snabbt åldrande befolkning. 

Geopolitiken syns även inom fordonsindustrin. Oavsett vad miljöpartister tycker är fordonsindustrin extremt viktig för jordens ekonomier. Handelskriget mellan t ex dollar, Euro och Yuan syns allt tydligare inom fordonsindustrin. USA stöttar på olika sätt Tesla. Kina stöttar massivt sina eldrivna biltillverkare och hur förhåller sig EU till det? Mest panikartat då EU marknadsliberalt inte vill att statsstöd i orättvisa former ska tillåtas. Praktiskt exempel på varför Sverige inte har en chans internationellt utan att tillhöra EU.

Varför rasar kronan i värde?

Det är ett faktum att kronans kraftiga försvagning beror på att omvärldens finanspersoner (även i stora bolag) inte längre har förtroende till Sveriges ekonomi. Länge, länge har inte minst Världsbanken varnat för svenskarnas höga skuldsättning. Efter kraftiga räntehöjningar har flera högt belånade fastighetsbolag fått skräpstatus på upplåningsmarknaden. Det innebär att om de lyckas låna nödvändiga pengar blir det väldigt dyra lån. Om de inte ens lyckas få lån går de i konkurs. Dessutom varnar både USA och Storbritannien sina invånare för att resa till Sverige på grund av terrorhot. Och vi har nästan dagliga skjutningar och bombattacker i bostads- och affärsområden. På toppen av det politiskt rörigt.

Hur tar Sverige sig ur denna förtroendekris? 

Alla som kan ska arbeta och göra något av värde för det gemensamma till samma ersättning som beviljade bidrag. 

Effektivisera bidragssystemet kraftigt. 

Introducera skollyftet där skolor enbart får drivas i stiftelse eller offentlig regi. 

Säkerställ koncept för ”Anpassad skola” så att den är tillgänglig för minst 20 procent av elevkullarna. 

Gör det möjligt att redan från årskurs 8 inleda praktiska studieprogram. 

Häv sekretessen mellan skola, socialtjänst och polis. 

Inför nolltolerans mot brott i alla skolor. 

Sluta tramsa med grovt kriminella barn och unga. Dessa barn och unga måste kunna övervakas och rumsbegränsas som vuxna. 

Lägg ner HVB och SIS i nuvarande form och inför mycket starka övervakningsformer utan att sluta med försök att anpassa och medicinera dem till rimligt laglydiga självförsörjande invånare. 

Höj straffen ordentligt för yrkeskriminella. 

Kriminalisera tillhörighet till kriminella nätverk och inför särskilda lagar kopplade till hantering av barn som föds in i kända kriminella familjer. 

Inkludera i straff år av digital övervakning samt elektronisk spårbarhet. 

Säkerställ ett fungerande utfasningsstöd efter avtjänat fängelsestraff. Säkerställ att de som ska utvisas blir utvisade. 

Säkerställ att Boverkets regler möjliggör att bygga mycket mer prisvärda mindre lägenheter samt att bygga delningslägenheter liknande studentkorridorer.

Skrota regelverk som gör att byggmarknaden inte på allvar kan konkurrensutsättas från utländska företag.

Anpassa migrationslagarna så att det går enkelt att snabbt att rekrytera högkvalificerad kompetens till universitet och etablerade spetsföretag som går i någon form av borgen för sina medarbetare. 

Inför en omfattande integrationsprocess som anpassas utifrån vilken typ av kultur invandrare kommer ifrån. Olikheter och likheter mellan svensk och relevant kultur lyfts tydligt fram. Budskapet om EN lag som gäller alla jämlikt hamras in.

Effektivisera kraftigt all administration inom offentlig sektor genom mycket färre politiska specialuppdrag och standardiserade AI-lösningar för att automatiskt hantera t ex löneadministration, ekonomisk administration, bidragshantering, bygglovshantering, skolprov etc.

Eftersom Riksbanken bara förhåller sig till Europeiska centralbanken och FED, skrota kronan och inför Euron. Euron tvingar Sverige och våra exportföretag att snabbare anpassa sig för att vara konkurrenskraftiga.

Vad innebär en svag krona?

Det finns inget enkel och smärtfri väg framåt för att åter ge Sverige som unikt samhälle ett starkt internationellt förtroende. Om vi inte gör det blir svenskars globala köpkraft allt sämre och det innebär bland annat att all import blir dyrare. Det i sig innebär att hög inflation fortsätter. Det innebär i sig att stora delar av dem som lever i Sverige får det allt sämre. Vill du att det ska bli så?

Det finns många skäl till varför Centerpartiet och Liberalerna nu knappt har 7 procents opinionsstöd bland svenska väljare. Ett av de viktigaste skälen är att liberala idéer inte i nuläget klarar av att städa upp allt som gått snett i Sverige. Efter en storstädning kan liberalismen få utrymme igen.

https://www.svt.se/nyheter/darfor-star-svenska-kronan-sa-lagt-sverige-har-daligt-rykte

https://www.worldvaluessurvey.org/wvs.jsp

Det är bara att inse att världen delas upp i tre maktblock. EU, ett större BRICS (Asien dominans) och USA/Japan/Sydkorea/Storbritannien/Kanada/Australien och Nya Zeeland. Av många skäl hoppas jag team Europa och team USA kraftigt stärker sitt samarbete för att bra kunna balansera icke demokratiska krafter. Och den som kan människans moderna historia förstår också att till exempel den organiserade brottsligheten kan vara stöttad av främmande makt. Klokt att inse att det tidigare lugna och globalt imponerande Sverige har en lång och svår vandring framför sig för att återupprätta de värderingar och den kultur som gjorde det svenska samhället till det mest rättvisa och det flitigaste folket i världen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar