fredag 29 september 2023

Svenska, svenska och svenska

Språket ett måste

Vi vet att språkkunskaper i svenska är viktiga för att en invandrare bra ska kunna inkluderas in i det svenska samhället. Vi vet att kvalitetsbrister blir omfattande när kommunikationen mellan till exempel kollegor eller mellan sjukvårdspersonal och patienter fungerar dåligt. Samtidigt accepterar vi att Svenska för invandrare, SFI, ofta brister i sina undervisningsambitioner. Vi vet att många arbetsföra som långvarigt levt på försörjningsstöd efter många år i Sverige fortfarande har väldigt dåliga kunskaper i svenska. Det är en helt oacceptabel ordning. Vi vet också att allt fler invandrare bär upp både äldreomsorgen och sjukvården. Om vi bortser ifrån att invandringspolitiken skötts mycket dåligt ska vi balansera kritiken med att väldigt många invandrare dagligen gör väldigt många viktiga insatser inom vårt gemensamma samhälle. Samtidigt är sjukvården, och äldreomsorgen, ett lysande exempel på hur viktigt det är med rimliga kunskaper i svenska. De senaste två veckorna har jag varit en hel del på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det är fullt av invandrare bland den viktiga personalen. Det är viktigt att det också kommer fram när vissa bara kritiserar invandringen. Volymproblem och fusk med system är en sak, att väldigt många invandrare gör mycket viktiga insatser i vårt samhälle är viktigt att fatta.

Utan rimliga kunskaper i svenska uppstår stora problem både i kommunikationen mellan vårdpersonal och patient men också mellan personalen. Vi måste kunna träna upp invandrare i svenska mycket bättre än hittills. För att lyckas med det måste också invandrarna få rimliga chanser att öva på sin svenska. Det är till exempel inte särskilt många som lever med, och umgås med, arabiska vänner som tränar svenska med varandra. Vi behöver därför bland annat skapa bättre träningsmöjligheter i svenska.

Naomi Abramowicz, GP, skriver läsvärt om hur dåligt det offentliga Sverige är på att säkra snabb generell språkkunskap i svenska bland personer med laglig rätt att vara en del av det svenska samhället.

Det duger inte att hälften hoppar av SFI-undervisningen i förtid utan att ha fått tillräckligt goda kunskaper i svenska.”

Svenska för invandrare, SFI, har orsakat spänningshuvudvärk för varenda regering den här sidan millennieskiftet. Problemen är väl kända: undervisningen har stora brister och är inte likvärdig, en stor del av lärarna saknar behörighet och nästan hälften av eleverna hoppar av utbildningen innan de är klara.”

Det är inte hållbart att fortsätta som man har gjort hittills, och pumpa in pengar i ett utbildningssystem där hälften av eleverna hoppar av sina studier utan att ha lärt sig ens duglig svenska.”

https://www.gp.se/ledare/fler-måste-lära-sig-svenska-snabbare-1.109729812

Susanna Birgersson, Expressen, skriver nedan klokt om faran med MPs och Centerpartiets migrationspolitik. Det är bekymmersamt att Socialdemokraterna ser ut att behöva stöd från Miljöpartiet och Centerpartiet för att nå regeringsmakten 2026. Vänsterpartiet verkar tydligen ha fattat allvaret med den långvarigt misslyckade migrations- och integrationspolitiken. Sverige måste vara mycket restriktivt mot all icke självförsörjande invandring under många kommande år. 

https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/magdalenas-kompisar--lever-i-en-latsasvarld/

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om Centerpartiets kraftiga dikeskörning nedan. ”Vad var det jag sa” kan både Staffan Danielsson och jag säga. Boström har rätt, all verksamhet kan köras ”djupt ner i diket”. I Novus senaste opinionsmätning ligger ”världens rikaste parti” under riksdagsspärren. Känns skönt att min skiljsmässa med det partiet blev sakpolitiskt tydlig.

Centerpartiet har helt enkelt levt över sina förtroendetillgångar och inte prioriterat i tid. Precis som det går att missköta kommuner går det även att missköta partier.”

https://www.gp.se/ledare/även-centern-måste-orka-prioritera-1.110850233

https://novus.se/valjarbarometer-arkiv/novus-valjarbarometer-september-2023-l-c-och-kd-under-4-sparren/

Varför har Sverige uppenbart dåliga politiska processer som leder fram till åtgärder i tid för att bryta en negativ utveckling? Varför finns det en så stor beröringsskräck för det som kan upplevas som "kränkande"? Det är ett idiotiskt och otidsenligt debattklimat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar