torsdag 7 september 2023

Mer makt till Uppsalaborna

Folkomröstning om resursprioriteringar

Attacken mot folkomröstningen den 9/6 2024 är inte förvånande. Det är Utvecklingspartiet demokraterna som vill att Uppsalaborna på allvar ska få bättre möjligheter att påverka vår lokala framtid. Att de övriga partierna tycker att de ska få fyra år där de tar invånarnas åsikter mycket lättvindigt delar vi inte. Och Johan Rudström, ledarskribent på UNT, tycks skarpt gilla dagens form av representativ demokrati. Det gör inte UP. Och när jag mellan 9-09:30 idag på ett utskrivet papper slumpmässigt fångade fem Uppsalabor i city och frågade dem frågan och om de förstod vad ett Ja och Nej innebar svarade fyra att de förstod. En kunde inte rimligt bra svenska. I nedan P4-reportage förstår de flesta också frågans innebörd. Vad mer och mindre är i relation till, dagens planer, kommer att beskrivas för väljarna.

Frågan är lång. Den berör dock stora delar av Uppsalas geografiskt spridda befolkning. Och den kommer att sättas in i sammanhang där tjänstemännen vill beskriva vad ett JA innebär och vad ett NEJ innebär. Och de som inte vill utnyttja sin möjlighet att rösta är fri att låta bli. Att möjligheten erbjuds har ett egenvärde.

Erik Pelling och Stefan Hanna har nu enats om vilken fråga som Uppsalaborna ska få besvara i folkomröstningen i juni 2024: ”Ska Uppsala kommun satsa mer på ett ökat bostadsbyggande och samhällsutveckling i de tätorter utanför Uppsala stad som ligger utmed tågspåren Ostkustbanan och Dalabanan och mindre i Uppsala stad?””

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/folkomrostningen-pelling-s-forstar-inte-hur-han-ska-rosta/l7e0968j

Nu får Uppsalaborna chansen att rösta Ja eller nej till:

Ska det byggas mer längs tågspår mot Gävle och Heby och mindre i Uppsala stad?

Ja = Ändrade bebyggelseplaner jämfört med nuvarande planer

Nej = Nuvarande bebyggelseplaner med kraftig och snabb bebyggelse i Uppsala stads södra delar

Folkomröstningen innebär en chans för Uppsalaborna att påverka kommunens omförhandlingar med staten. Att vi ska återta lite makt över var vi ska bygga ut och hur mycket ambitionen är att det byggs fram till år 2050. 

Folkomröstningen innebär en chans för Uppsalaborna att påverka den nya bebyggelseplanen som ska tas fram i kommunen. Om partierna bryr sig om utfallet i folkomröstningen få stå för dem. Den här gången blir Uppsalabornas möjligheter att påverka den nya översiktsplanen väldigt mycket bättre än tidigare.

Frågan om bostadsbyggande bestämmer kommunen över. Kollektivtrafiken bestämmer Region Uppsala över. Trots alla försök att påstå annat. 

Vad hände med spårvägsfrågan? Liberalerna bär på svaret. Både före valet 2022 och därefter valde de att stötta spårvägsprojektet.

Liberalerna gick till val på att bygga massivt i södra stadsdelarna av Uppsala. Liberalerna gick till val på att stötta spårvägsprojektet.

Efter valet var inte Alliansen överens om politiken som styr byggandet och spårvägen. Det var mycket tydligt för UP både i förhandlingar efter valet och dygnsmöten arrangerade av S för att försöka hitta kompromisslösningar framåt i stadsbyggnads och spårvägsfrågan.

Efter att UP gjort upp med S låtsades Liberalerna vara med M, C och KD om ett önskat kommunfullmäktigebeslut mot spårväg. När beslutet skulle fattas i kommunfullmäktige röstade inte Liberalerna för sitt eget förslag om nej till spårväg. Hade de gjort det hade det blivit nej till spårväg från kommunen.

Dessutom arbetade Liberalernas två tidigare kommunalråd som lobbyister, för vilka jobbar de? Det kanske P4 Uppland kan avslöja nu när de grävt i ekonomiska frågor kopplat till tidigare kommunalråd. Jag vet vilka jag har som uppdragsgivare = Uppsalaborna och dem som röstat på UPs sakpolitik.

https://sverigesradio.se/artikel/tjanade-pengar-som-lobbyist-gick-samtidigt-pa-bidrag

I efterhand kan man tycka att UP borde ha förstått att Liberalerna skulle agera som de gjort. Då hade vi redan 2022 dyrt startat en separat folkomröstning att genomföras 2023. Liberalernas svek blåste inte bara UP utan även M, C och KD. Ja, ja. Regionen är ansvarig för kollektivtrafiken och nu får Uppsalaborna rösta i en fråga som kan påverka hur kommunens nya översiktsplan utformas. 

Rösta 9/6 2024!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar