tisdag 26 september 2023

Våldsmonopolet

Mycket snack men dålig verkstad

Hur får vi stopp på allt extremt våld i det svenska samhället? Längre straff har effekt eftersom farliga människor hålls borta från andra. Nya varianter av barnfängelser är bra för barn som mördar eller begår andra grova brott. Det räcker dock inte. Det krävs också mycket bättre insatser för att färre ens ska se kriminalitet som en attraktiv väg framåt. Spänningen kan nog inga alternativ ersätta. Det som särskilt kan få stopp på stora delar av kriminaliteten är att mycket mer och bättre jaga pengarna. Ett sätt att göra det på, nu när vi har så stora problem, är att bevisbördan för att de är oskyldiga och hur de fått de resurser de utnyttjar ska läggas på de misstänkta. Tills de trovärdigt kan redovisa för hur de har råd med sin livsstil tas allt i beslag. Även tillgångar som de ”lånar”. Då blir det inte längre roligt att vara grovt kriminell. Det är i huvudsak en olaglig affärsverksamhet. Om det inte handlar om främmande makt som vill förstöra för oss svenskar.

Emma Jeanson, GP, skriver läsvärt nedan. Vi var några, men för få, som tidigt krävde klokare politik för att hindra den negativa utveckling vi fått. Många av oss allt för få var också konstruktiva om vad som borde göras. Mycket av det blev efter många år verkliga förändringar. Långt för sent. ”Gängbrottsligheten har vuxit fast under decennier av ansvarslös invandringspolitik, politisk försummelse och relativiseringar och den kommer sannolikt att ta decennier att bli av med.”

Svenskt våldsmonopol är satt ur spel. Och vad är en stat utan sitt våldsmonopol? Vem är det som styr svenskt rättsväsende när mördare slipper straff? När oskyldiga mördas utan att få upprättelse? I dag klaras ynka 25-30 procent av alla dödsskjutningar upp, till skillnad från 90 procent av alla andra mord. Sverige toppar statistiken för dödligt skjutvapenvåld i Europa.”

Men Sverige är helt enkelt inte rustat för den här typen av oerhört våld som har slagit rot på grund av naivitet och politisk passivitet. Gängbrottsligheten har vuxit fast under decennier av ansvarslös invandringspolitik, politisk försummelse och relativiseringar och den kommer sannolikt att ta decennier att bli av med.”

Brutal våldsbrottslighet kommer att vara närvarande i Sverige i många år framöver. Och många fler oskyldiga kommer att drabbas.”

https://www.gp.se/ledare/svenskt-våldsmonopol-är-satt-ur-spel-1.109843709

Det är viktigt att förstå att Sverige idag är betydligt mer utsatt för främmande makts påverkanskampanjer än förr. Ryska, turkiska, iranska, somaliska, eritreanska och olika arabiska länders möjligheter att rekrytera infiltratörer och förstörare i Sverige är lättare än någonsin tidigare. Främmande makt kan garanterat ligga bakom och finansiera koranbränningar. Främmande makt kan garanterat stötta till exempel ”den kurdiska rävens” operation ”förstör Sverigebilden i världen” och ”knarka sönder deras barn”. Det naiva messamhället är i kamp mot helt andra krafter än de extremt naiva svenska.

Nedan opinionsmätning från Novus indikerar att flera ”borgerliga” partier är påväg att åka ur riksdagen. Och Håkan Boström, GP, argumenterar för att ett ”styre i mitten” inte är en bra idé. Om politikens syfte är att verka för sin primära väljarkårs bästa är det faktiskt hög tid för en krisregering med förmåga att laga Sverige att axla ansvaret för en ordentlig ”hjärt- kärl operation”. Bekämpning av den grova brottsligheten, säkra en väl fungerande skola och stärk den svenska kronan är en tillräcklig agenda för att tänka krissamarbeten inom politiken. Det är bland annat hög tid att återupprätta statens våldsmonopol i landet Sverige.

På riksnivå brukar det heta att samlingsregeringar bara bör tillsättas vid krigsfara. Det är lite av en överdrift, men skälet är inte bara att stora faror kan motivera samarbete utan även att sådana samarbeten kräver en väldigt bestämd uppgift för att överleva. Samlingsstyren bör snarast ses som ett sätt att tillfälligt sätta demokratin ur spel för ett högre syfte.”

https://novus.se/valjarbarometer-arkiv/novus-valjarbarometer-september-2023-l-c-och-kd-under-4-sparren/

https://www.gp.se/ledare/även-centern-måste-orka-prioritera-1.110850233




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar