lördag 23 september 2023

Rösta fram bästa ledare

Retorik eller ledarförmåga

Vad förväntas av en partiledare? Vi vet av flera nutida exempel att det inte förväntas att partiledare har omfattande arbetslivserfarenhet. Vi vet också att de inte behöver någon tidigare chefserfarenhet. De behöver vara duktiga debattörer/säljare och de behöver ha samlat tillräckligt mycket röster inom sina partier för att bli valda till partiledare. Och om de inte är väldigt unga har alla ledande politiker tränats mycket i förhandlingsspel. Den förmågan krävs både inom och mellan partier. Tyvärr finns stora problem med urvalet av partiledare idag. En partiledare behöver både god ledarförmåga och retorisk förmåga. Mycket få av dem har ett operativt chefsuppdrag på sin meritlista. Precis som en VD, som både måste kunna styra sina trupper och sälja företagets förträfflighet, måste ledande politiker bättre kunna leda de stora verksamheter de styr över. Oavsett vad man tycker om amerikansk politik är den extremt personfixerad. Där finns nu en huvudkandidat för Demokraterna som var advokat några år men som kan betraktas som broilerpolitiker. Han är allt risigare och heter Joe Biden. Och en huvudkandidat för Republikanerna med företagarbakgrund, närmar sig 80 år, och som skiter i både det ena och andra, bland annat att följa lagar…

Om vi struntar i att få ledande politiker i Sverige har ett större chefsuppdrag i sin meritförteckning är de ”röda” personligheter. Det är inte ett problem i t ex USA eller Storbritannien men i Sverige. I USA och Storbritannien blir det en hövding som får leda med övriga med ledaruppdrag som ledaren själv utser i dialog med en inre partikrets. När flera partier måste samregera blir det fullt med ”röda” personligheter i ledningsgruppen. Bara det är en dålig ordning. 

https://www.utbildning.se/inspiration/artiklar/disc-analys-13040

Skolans konkurrensutsättning, försvarets nedmontering, tågtrafikens dåligt skötta avreglering, den ansvarslösa migrationspolitiken, konsultuppläggen inom sjukvården, Vattenfalls utlandsaffärer och så vidare blev några resultat av Reinfeldts år vid makten. 

Reinfeldts tid kändes bra…men det är viktigt att politiken säkerställer att önskade förändringar genomförs på väl fungerande sätt. Och kanske var ovan misslyckanden de röda andra partiledarna i Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna fel…

Malin Siwe, Expressen, följer upp Reinfeldts ledarförmåga även i nutid nedan. Än en gång upprepar jag behovet av ledare med ordentlig chefserfarenhet på sin meritlista. Det borde ingå som ett grundkrav för personer som ska styra ett land eller en kommun. 

Fredrik Reinfeldt, ta ditt ansvar. Det kanske inte blev så mycket av att hela Sverige ska leva när du var statsminister. Men se nu till att förbundet du leder slutar försöka döda elitfotbollen i Degerfors och på andra mindre orter.”

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/ha-inte-ihjal-elitfotbollen-pa-landet/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar