tisdag 2 maj 2023

Hoten mot demokratin ökar

Sociala medier som hotar demokratin

Demokratin är ung och redan i sin västerländska form ifrågasatt. Ett skäl till att den allt mer ifrågasätts i USA och Europa är att det uppmuntras av främmande makt samt att många invandrare kommer från länder utan demokratiska traditioner. I Sverige tycker jag det är rättvist att säga att demokratin bara funnits sedan 26 januari 1921. Det var då det slutligt beslutades att kvinnor fick lika rösträtt som män. 

Inte minst sociala mediers makt utmanar vår demokrati, vår yttrandefrihet. Inte minst jag själv kan fortfarande inte lägga upp länkar till min blogg på Facebook. De sociala mediernas "polisande" har tveklöst stora brister. Patrik Engellau skriver väldigt läsvärt om hur illa det är att dessa mycket mäktiga mediabolag tillåts agera som de gör. Det exemplifierar väl vad det innebär när vi tillåter privata bolag kopplat till parollen ”fri företagsamhet” få bestämma över ”offentliga” mötesplatser.

Magdalena Andersson varnade i sitt förstamajtal för att Tidögänget hotar demokratin. Ja, ja inrikespolitik är det uttryck för. Det är dock bara att inse att det inte är i Sverige som demokratins framtid avgörs. Eller är det Utvecklingspartiet demokraterna som ger jordens demokrati nytt hopp? 

Farorna kan vara nästan vad som helst, till exempel koranbränningar, berusade människor som uppträder hotfullt mot kommunpolitiker, sverigedemokrater med järnrör och så vidare. För att begränsa riskerna för att min eventuella paranoia ska leda resonemanget vilse bad jag herr Google räkna antalet träffar på söktermen ”Hot mot demokratin” och fick noll träffar fram till 2010, då det blev sju, och sedan 418 stycken år 2020, 577 stycken ett år senare och 2 100 stycken förra året. Jag anser det därmed hyggligt belagt att någon sorts hund här ligger begravd. Frågan är vilken.”

Desinformation, propaganda och näthat sprids väldigt snabbt via sociala medier. Hot och hat som riktas mot viktiga funktioner i demokratin riskerar att tysta det offentliga samtalet. Det innehåll som visas i sociala medier påverkas av algoritmer som gör att användare exponeras för sådant innehåll som den redan gillar. Det gör att användaren får en ensidig nyhetsförmedling och riskerar att gå miste om andra och bredare perspektiv.”

https://detgodasamhallet.com/2023/04/27/patrik-engellau-hoten-mot-demokratin/

Och varningarna kopplat till artificiell intelligens bara ökar i styrka bland människor som förstår. Tyvärr kommer det inte gå att stoppa utvecklingen. Inte minst då vi är inne i en ny konfliktfylld tid. Även den tekniska utvecklingen utmanar vår demokrati. Expressen lyfter nedan fram ytterligare en AI-varning värd att ta på allvar. 

Geoffrey Hinton, 75, var med och skapade teknologin som ligger bakom ChatGPT och andra superavancerade chatbotar med artificiell intelligens, AI. 

Nu har han sagt upp sig från Google och varnar för att AI-kapplöpningen mellan tech-jättarna riskerar att sluta med med ”mördarrobotar”, rapporterar New York Times. 

– Det är svårt att se hur du kan hindra dåliga aktörer från att använda den till dåliga saker, säger han om teknologin.”

https://www.expressen.se/nyheter/gudfadern-bakom-ai-varnar-for-mordarrobotar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar