fredag 5 maj 2023

Ett värdigt slut

Nej till knarkförsäljning men ja till aktiv dödshjälp

Är det fegt eller modigt att ta sitt liv? Beror det möjligen på varför man väljer en så drastisk väg? Varför klassar flera religioner det som ”fegt” och syndigt? Om man påstår att det är i strid med Guds vilja måste man väl vara helt fel ute om man tar sitt eget liv? Men om Gud kan beskrivas som allts härskare och väsen är väl även ett självmord en del av Guds vilja, eller? Och om det är fegt, är inte det då i relation till några eventuella närstående som blir sårade? Eller kanske aktieägare som blir förbannade för att en person inte kan reda ut en eventuell kris hen skapat. 

Vet du vilken invånargrupp som har störst andel självmord? Det är gamla män. Allmänt trötta på livet eller kanske återkommande allvarliga smärtor som inte kan dämpas är sannolikt bidragande orsaker. Hormoner gör  möjligen att männen är mycket överrepresenterade jämfört med kvinnorna. Om du inte lyssnat på nedan mycket intressanta P1 reportage, om två dödsfall, kan jag rekommendera dig att göra det. Om du gör det, dela gärna med dig av vilka reflektioner du drar. Är det fel att vilja dö utifrån egen uppfattning värdig död om man är allvarligt och obotligt sjuk? Är det fel att vilja då utifrån egen uppfattning om man under lång tid plågats av allvarliga smärtor som inte kan lindras? Är det fel att vilja dö innan man riskerar att bli ett "vårdpaket"? Är det rätt att aktiv dödshjälp, under mycket reglerade former, inte stöttas i Sverige men i allt fler länder på vår jord?

"I oktober 2011 försvinner regissören Daniel Lind Lagerlöf i Bohuslän. I sökandet efter honom hittas kvarlevor från någon helt annan."

https://sverigesradio.se/avsnitt/saknad-till-havs-p1-dokumentar

Det är inte lämpligt med legalisering av cannabis. Det som däremot är lämpligt för att legaliseras är aktiv dödshjälp. Självklart under mycket ordnade former. Rimligt att ha ett liknande system som i Schweiz till självkostnadspris. Varför ska bara rika ha råd att avsluta sitt liv under värdiga förhållanden om man till exempel är mycket gammal och har ständiga kraftiga smärtor? Det är orättvist! Och i värsta fall sker flera allvarliga "olyckor" varje år i samband med att till exempel en som vill avsluta sitt liv väljer att göra det i trafiken, vilket allt för ofta sannolikt drabbat andra oskyldiga som gärna levt vidare längre på denna jord. Legalisera aktiv dödshjälp under mycket strikta former! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar