måndag 29 maj 2023

Vad tillför Liberalerna

Vilse i pannkakan

Det svenska folket är i stor utsträckning liberala i sin livsåskådning. Samtidigt har väldigt många tröttnat på att det liberala ska dras till extrema positioner och de flesta har fått nog av otrygghet och att för många arbetsföra vuxna långvarigt lever på bidrag från dem som arbetar och betalar skatt. Om man som politiskt parti starkt kopplar sig till någon variant av ideologi måste man hålla sig till den till 100 procent om det ska vara trovärdigt. Det är dock inte någon enkel väg att välja eftersom verkligheten är som den är och i den passar inte ett enkelt "rätt eller fel" in i varje tid. I den verkliga världen är Yin/Yang ett klokt förhållningssätt även inom politiken. Och om man ska kunna påverka krävs kompromisser med andra partier som har andra ideologiska kompass. 

https://www.britannica.com/topic/yinyang

Det säger väldigt mycket när de två svenska partier som gärna beskriver sig som liberala bara får stöd av drygt 8 procent av Sveriges befolkning. De upplevs helt enkelt inte som relevanta av en stor del av Sveriges befolkning. Visst är det intressant i ljuset av att väldigt många svenskar är liberalt sinnade. Relevans i vår nutid är mer ”ordning och reda” än typ ”låt alla blommor blomma fritt”. Nedan en länk till maj månads sammanvägda opinionsläge kopplat till partistöd. 

https://demoskop.se/news/valjarbarometer-maj-2023/

Expressens Malin Siwe tycker till om att till exempel liberalen Johan Pehrson inte driver på en offensivare arbetsmarknadspolitik.

I början på 1980-talet var politikerna bekymrade. De talade om ”massarbetslöshet”, att Sverige måste komma tillbaka till ”full sysselsättning”. Då var arbetslösheten tre procent, eller strax däröver. I slutet av mars i år var noteringen 6,3 procent, 327 000 personer.”

Drygt 200 000 personer är inskrivna som arbetslösa sedan mer än sex månader, en knapp majoritet av dem är födda utanför Europa. Av de 86 000 människor som saknat jobb i över två år är också flertalet från andra kontinenter.”

Arbetsförmedlingen – som borde byta namn till åtgärdsförmedlingen eller stödförmedlingen – måste jobba ännu tätare med arbetsgivarnas branschorganisationer för att skapa utbildningar som rustar arbetslösa för de jobb som nu och framöver inte kan bemannas.”

Det är inte läge att jubla, bara vara lite smånöjd. För som Allan Edwall sjöng: ”Nog är det bätter, men int är det bra.””

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/det-har-duger-faktiskt-inte-johan-pehrson/

TV4 bjuder också på lite krisperspektiv kopplat till Liberalerna. 

https://www.tv4.se/liberalernas-kris



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar