torsdag 11 maj 2023

Ledaroförmåga

Den som inte kan leda ska inte leda

Är det rimligt att Sveriges offentliga ledning nästan alltid saknar praktiska kunskaper och erfarenheter om de verksamheter de ska styra? Inte ett enda privat företag skulle tillsätta sådana styrelser. Eftersom man gör det inom bland annat offentlig sjukvård blir också dessa stora, viktiga och kostsamma verksamheter ofta dåligt styrda. Det räcker inte med att politiserade tjänstemän förväntas ha den kompetens som krävs för uppgifterna. Den högsta ledningen måste ha tillräckliga relevanta kunskaper och erfarenheter för att konstruktivt kunna ifrågasätta och även stötta den verkställande ledningen. Sjukt att det inte är självklart om partierna ser till invånarnas bästa. Det är väl helt enkelt så att allt för få politiker sätter invånarnyttan främst. 

Henrik Westman, Dagens Industri, skriver nedan mycket läsvärt om ledarskapsbristen inom svensk sjukvård.

”Det är nödvändigt för att vi ska kunna kapa köer, ge en god och nära vård och kunna leva upp till hälso- och sjukvårdslagen”, sa hon till DN. Det är heller inget fel på den politiska viljan att skjuta till resurser. Regeringen träffade tidigare i år en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner, SKR, om att stötta omställningen i vården med 6,4 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat stärka primärvården." 

"Trots att politikerna sedan 2019 har träffat flera liknande överenskommelser, som kostat skattebetalarna totalt 28 miljarder kronor, går omställningen trögt, visar en utvärdering som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys presenterade i fredags.  Insikten att omställningen är nödvändig verkar visserligen finnas, men ”ännu syns få effekter av det i verksamheterna, till exempel i form av förändrad styrning eller ändrade uppdrag, ökade resurser, ökad tillgång till personal eller förändringsarbete”, skriver myndigheten i rapporten."

"Inget verkar alltså gå i rätt riktning."

Slöseriet med skattepengar måste upphöra. Resurser måste villkoras och följas upp på högsta politiska nivå. Det är bristen på styrning som är vårdens verkliga problem. 

https://www.di.se/ledare/bristande-styrning-ar-vardens-stora-problem/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar