fredag 12 maj 2023

Omöjligt uppdrag

Kommuner med för litet befolkningsunderlag

Jonatan Unge är inte bara duktig på att svara på "På spåret" i SVT. Han har också insett att det är en ohållbar ordning att vara kommunalråd i en för liten kommun. Att det ens finns kommuner med färre än 5.000 invånare är sjukt. Nationella regeringar som inte kan reformera kommun-Sverige nu verkar inte för svenskarnas bästa. Läs några av Unges kommentarer om kommuner nedan.

Det finns 290 stycken och de kommer i alla möjliga former och storlekar. En del ligger vid kusten, en del gör det inte, vissa är större till ytan, andra mindre. Stockholms kommun är störst med en befolkning på 978 800 och Bjurholm är minst med endast 2 400 invånare. Men kust eller ej, glesbefolkade eller fullsmockade, så har de enligt lag samma ansvarsområden.”

En kommun ska stå för allt från socialtjänst till vattenförsörjning och avlopp. Vård och omsorg, skola, räddningstjänst, avfallshantering, kultur, näringsliv och flyktingmottagning. Ja, allt detta ska kommunen ombesörja. Hur är det möjligt? Så himla imponerande!”

Om jag hade varit kommunalråd i låt oss säga Malå och någon kommit och sett orolig ut över vad kineserna hade i kikaren så hade jag bara sagt: Ähh, skit i det!”

Men jag visste faktiskt, precis som de i Västerås, att ibland är det inte gas, mjältbrand eller kineser utan bara en lite hispig och inte helt kompetent kollega.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/wAVlB1/jonatan-unge-himla-tur-att-jag-inte-ar-kommunalrad

Nu ger jag Kristersson och Dahlberg några viktiga råd om de vill göra viktig historisk nytta för oss svenskar;

- Reformera kommunerna så att det inte finns någon kommun med färre än 50.000 invånare.

- Lägg ner den särskilda politiska organisationen Regioner (tidigare Landsting). Gör upp med kloka sossar och gör det som av många skäl är rätt.

- Lägg specialistsjukvården kopplat till riksdagen och statens indelning i län. 

- Decentralisera primärvården och stadstrafiken kopplad till kollektivtrafiken till kommunerna.

- Inför i kommunallagen en skyldighet att regelbundet genomföra rådgivande folkomröstningar kopplat till större förändringsförslag där det tydligt ska gå att dra  demografiska statistiska resultat. 

- Låt dagens +6000 regionpolitiker konkurrera om uppdrag i kommuner, riksdagen eller Europaparlamentet och höj därigenom sannolikt kvalitén på dem som företräder sina invånare.

Unge har rätt, det går inte att tillräckligt bra organisera kommuner under 50.000 invånare! Att allt för många politiker ska få sina arvoden får inte vara skäl för att göra det rätta. Lägg ner runt 190 av Sveriges kommuner och låt alla riksdagsledamöter göra mer rätt för sina arvoden! När fixar ni detta Kristersson och Dahlberg? Förutom att det är rätt blir ni historiska då också ; ). Sossarna har ju fått den första kvinnliga stadsministern. Ta chansen att göra invånarnytta på riktigt! Nu!

En viss tröghet är bra när samhällskroppen ställer om. För mycket tröghet är samtidigt dåligt och förstör för kommande generationer. Det är hög tid för dagens riksdagspartier att företräda oss invånare bättre! Eller för oss invånare att rösta fram nya politiska krafter som gör det förändrings och förbättringspolitik som krävs för en ljus framtid för oss som lever i landet Sverige. En snabb förbättringsåtgärd är att lägga ner regionerna och lägga ner kommuner som inte har minst 50.000 invånare. Det är nu också hög tid att återinföra tjänstemannaansvaret i Sverige. Det är inte rimligt att högt betalda tjänstemän kan gömma sig bakom politiker. Politiker som själva beslutar om sin ansvarsfrihet.

Bara de nya kraven på kommunerna kopplade till civilförsvarsförmåga skriker: ”Inga kommuner under 50.000 invånare!”. Knivsta och Märsta kan väl gå ihop? Om inte Knivsta åter vill vara en del av Uppsala.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar