onsdag 17 maj 2023

Elefanten EU

Till rätt saker

Man kan tycka mycket om andra partier och deras ställningstaganden i sakfrågor. Att SD efter långt EU motstånd ändrade sig och av några skäl såg de svenska fördelarna med ett medlemskap var bra. Hur bra ”Sverigevän” man än anser sig vara är det oklokt att tro att lilla Sverige kan hävda sina egna intressen i konkurrens med till exempel Ryssland, Kina och USA. Den som tror att maktbalanser inte är viktiga i förhandlingar har dålig koll på hur verkligheten fungerar. EU är ett viktigt samarbete mellan de europeiska folken. Samtidigt är det allt viktigare att motverka ett EU som bestämmer allt mer över EUs samhällen och dess folk. Allt mer centralstyrning leder oss kraftigt fel! Europas mångfald och kulturella särprägel är också vår styrka. Lär istället mycket mer av USA där mycket kännbar makt finns i amerikanernas närhet. En decentralisering som ger lokalsamhällen goda möjligheter att utveckla sin särprägel och identitet. Britterna tillhörde dem som ständigt motverkade särskilt tyska och franska centraliseringsambitioner. Brexit var illa för EUs utveckling. Kanske hade även britterna lärt sig att centralisering av för mycket makt är en dålig idé. 

Nu går SD ut och softtycker om att EU-byråkratin bestämmer allt mer över oss svenskar. De har sent men nu insett att EU låser in Sverige allt mer i sitt regelverk och sina lagar. Det är bra att de höjer rösten så att fler partier kanske kan ansluta sig till en tydligare svensk linje som en ordentlig motkraft mot ständig centralisering av makt. Det är också glädjande att SD tycks positiva till mer inslag av folkomröstningar. Kanske får det också fler partier än Utvecklingspartiet demokraterna att inse kraften i att låta invånarna tydligare påverka stora beslut. Därigenom tvingas politiken att sälja in det olika partier tror är bäst vägval. Schweiz kan knappast lastas för att ha utvecklats dåligt för sina invånare. I Schweiz får invånarna ständigt göra sin röst hörd i folkomröstningar och de har betydligt färre heltidspolitiker trots att de har lika många invånare som Sverige. EU ska hålla sig till de geopolitiska frågorna och de generella trygghetsfrågorna. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/akesson-dags-att-pa-riktigt-utvardera-eu-medlemskapet

EUs flagga har Sveriges färger. Det förpliktigar. Sverige lärde sig kanske något om decentraliseringens kraft när Norge släpptes från svenskt styre utan strider. 1905 röstade över 90 procent av norrmännen för att bli fria från svenskt styre. Norrmännen som röstade var kloka. Nu är Norge i särklass tryggare och rikare än Sverige. Norge, som har nästan hälften av Sveriges befolkning, har nu i absoluta tal högre BNP än den svenska. Om du inte har koll på det har Norge nästan hälften så många invånare som Sverige! Absoluta tal har i detta sammanhang väldigt stor betydelse.

Om Sverige ska vända sin nu negativa BNP utveckling är det dags att växla upp kampen mot mer centralisering inom EU parallellt med att Sverige decentraliseras bättre. Svensk decentralisering där vi har max 100 kommuner och avskaffar andra regioner än statens län kan garanterat ge Sveriges ekonomi nytändning. Den nytändningen behövs. Finland förlorades av svenskarna 1809 i krig mot Ryssland. Sedan dess har Finland både tagit sig in i EU, Nato och genomfört en imponerande samhällsutveckling. Jag minns i min ungdom hur underutvecklat både Finland och Norge var jämfört med Sverige. Så är det absolut inte längre. Stort grattis till våra norska grannar som idag firar sin nationaldag. De har också vettet att ordentligt fira sin frihet. Norge är inte heller med i EU. De har dock starka avtal med EU och är en del av NATO. Sverige är på dekis. Det är djupt beklagligt. När politiken tilläts bli broilifierad i landet Sverige började konkurrensförsvagningen. Det är fakta. Du som inte förstår varför jag arbetar så mycket med att bidra till förstärkning av skolan, forskning och företagsamhet i Sverige kan med fördel ta del av nedan enkla beskrivning av hur konkurrenskraft skapas.

https://www.ekonomifakta.se/stand-alone/frihandel/handeln-och-svensk-konkurrenskraft/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar