söndag 14 maj 2023

Tidig start för inkludering

Early childcare

Nya forskningsresultat visar att barn som börjar tidigt på förskolan utvecklas bättre än barn som börjar senare. Skälen till det är många. Inte minst i ljuset av detta är det dags att överväga någon form av förskoleplikt i Sverige som del av en nödvändig integrationspolitik. I Uppsala är det känt bland politiker att väldigt många barn med invandrade föräldrar inte börjar på förskola förrän väldigt sent eller först när skolan blir en skyldighet. I ljuset av att barnen utvecklas sämre, och att till och med svenskfödda barn inte får en chans att börja lära sig svenska förrän de börjar skolan, är detta en oacceptabel ordning. Som allt för ofta blir man förbannad över att kända problem inte tas i snabbare. Att vi inte ser till dessa barns bästa är inte bara dåligt för berörda barn. Det är dåligt för oss som samhällslag. Även barn till invandrare ska ha en bra chans att nå sin bildningsförmåga och tidigt få lära sig svenska. Och svensk värdegrund.

Det är hög tid att besluta att alla barn ska börja förskolan senast som 2-åringar. Du som inte förstår varför måste ta dig tid att sätta dig in i forskningen och inse att vår totalt misslyckade integrationspolitik inte ens ger svenskfödda personer med invandrade föräldrar en jämställd chans i Sverige! Det är både orättvist och dumt. Nedan ett TV4-reportage om vad forskningen säger.

Barn som kommer från svåra hemförhållanden kan ha stor nytta av att börja på förskola tidigt. Det visar en ny rapport. Enligt rapporten kan barnomsorg, om den är av god kvalitet, före tre års ålder både ge bättre hälsa och vara gynnsam för framtida prestationer. Men att vara i hemmiljö med sina föräldrar behöver inte vara sämre. Det beror helt enkelt på hur bra barnomsorgen fungerar kontra hur barnet har det hemma.”

https://www.tv4.se/artikel/1K0irBbzENYO9vuB7oQ1ag/ny-rapport-tidig-omsorg-kan-gynna-barns-utveckling

”Välkommen hit, välkommen hem” används som budskap från kommunen när man kommer till vår kommungräns eller Resecentrum. Trevligt och inkluderande om det byggs in i Uppsalabornas servicekultur. Orden kan tolkas på många sätt. För mig innebär ”välkommen hem” bland annat ”här hjälps vi åt för att det ska vara rent och trevligt”, ”här krävs hänsyn till varandra för att vi ska leva i rimlig harmoni” och ”här stöttar vi den som har några dåliga dagar att åter se ljust på tillvaron”. Hemma för fler än en är ingen plats för egoism. En stadsdel eller en bygd är ett gemensamt ”hemma” som måste vårdas tillsammans. En viktig del av vårdandet är att visa hänsyn och att inte exkludera invånare. Ramar krävs för att många ska förstå vad hänsyn betyder. Ramar krävs för att inkludering ska främjas. Absolut senast vid 3 års ålder måste alla våra barn få gå i förskolan. För barnens bästa. För vårt gemensamma samhälles bästa. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar