torsdag 4 maj 2023

Vem fa.. bryr sig

UP bryr sig om Uppsalas och Sveriges framtid

Sverige som samhälle måste snart, trots dåliga tider, skörda fler framgångar än fortsatt förfall. Det är nödvändigt om vi bryr oss om våra kommande generationer som ska leva i vår del av världen. Samtidigt som graden av förfall är stort öser vi in massor av pengar i verksamheter som ändå misslyckas. Analyserna om varför finns det gott om. Tyvärr lyssnar ofta inte styrande politiker då de är förblindade av ideologiska låsningar. Skolan representerar det värsta misslyckandet. För Utvecklingspartiet demokraterna är skolan central för enskilda människors frihet och för samhällets välbefinnande. Visionen om den likvärdiga skolan är i försöken till praktisk tillämpning misslyckad. Alla våra barn är förlorare förutom möjligen för dem med föräldrar som kompenserar skolans brister eller har förmånen att gå på en väl fungerande privat skola. "Bara" att uppskattningsvis 17 000 barn till 50 procent eller mer är hemmasittare utan att dessa barn får bättre bildningsalternativ än nu är bedrövligt. Men varför bry sig om dem, de måste ju vara både svaga och knasiga tycker väl allt för många...... 

"Mamma och pappa kan följa ett enstaka småskolk i realtid från mobilen. Men den som försöker ta reda på de stora dragen, hur skolfrånvaron utvecklas år för år i hela grundskolesystemet kommer upptäcka en alarmerande brist på information. Vi mäter detaljerna med mikrometer men skapar ingen karta på nationell nivå. Frånvaron är så viktig att följa eftersom den visar hur det går för elever med skakig skolgång. När elever med neuropsykiatriska diagnoser inte klarar av skolmiljön blir de frånvarande under långa tider och blir hemmasittare." 

"Andelen hemmasittare, elever med mer än 50 procents frånvaro, har fördubblats på fyra år. Om stickprovet är rättvisande rör det sig om svindlande 17 000 elever."

"I vanlig ordning är det utredningskvarnar som maler. För tre år sen fick Skolverket ett uppdrag från regeringen att se på förutsättningarna för ett nationellt register över skolfrånvaro. Ansatsen byggde på att samla individuella frånvarouppgifter om enskilda elever. Men då springer man in i en vägg av integritetsfrågor som skulle kräva lagändringar. Det tar tid och frågan ”bereds” som det heter. En utredning som sitter med närliggande frågor har just fått förlängd utredningstid. Fort går det inte." 

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/17-000-hemmasittare-men-vem-bryr-sig/

Att inte politiska krafter som ogillar socialism och miljönaivism bättre kan lyckas vinna väljarnas förtroende är en bedrift. I grunden tror jag att problemet är att flera av de borgerliga partierna anses för partiska för de priviligierade och SDs enda hållbarhet är missnöje. Det senare mest missnöjda män. I en värld där de flesta inte ärver en massa pengar och tillgångar, eller av egen kraft blir rik, vinner man sällan förtroende som parti om det särskilt är de priviligierade man företräder. I en värld där de starkas lobbyister starkt påverkar förtroendevalda är det viktigt att hålla tungan rätt i munnen. 

En rimlig social rättvisa tycker de flesta svenskar vi ska hjälpas åt att säkerställa. Det inkluderar en bra skola för alla. En stor majoritet svenskar inser att det är företagsamhet och företagande som skapar basen för ett välstånd i ett unikt samhälle. De allra flesta svenskar vill ha stor individuell frihet att påverka sitt eget liv. De allra flesta svenskar vill inte betala en massa skatt och avgifter utan att åtminstone få tillbaka bra kvalitet inom till exempel skolan och sjukvården. Och få av oss gillar maktkoncentration som snabbt leder till olika former av korruption. 

Sverige behöver ett modernt politiskt alternativ. Ett alternativ som utifrån en tydlig värdegrund i sakfrågor kan samarbeta med alla andra demokratiskt valda partier. Ett parti som enar och inte söndrar som missnöjespartier alltid gör. SVT/Novus senaste mätning nedan är intressant. Om inte skolans misslyckande, trots den ekonomiska krisen, kan vändas är det definitivt slut för icke Socialdemokratiskt ledarskap för lång tid framåt. "Som man bäddar får man ligga".

"På regeringssidan är det bara Moderaterna som visar plussiffror i väljarstöd sedan riksdagsvalet. När Sverigedemokraterna istället har tappat har Moderaterna på detta vis åter greppat andraplatsen i storlek bland partierna i riksdagen. I övrigt kan man notera att det är fyra partier som befinner sig i ett kärvt läge nära eller under riksdagsspärren. Medan Miljöpartiet och Centerpartiet har viss luft ovan spärren ligger såväl Kristdemokraterna som Liberalerna under spärren. Allra värst är läget för Liberalerna."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/oppositionen-har-greppet-om-valjarna

Snälla Anna Dahlberg, leverera lika bra i din nya roll som du gjort på Expressens ledarsida! Se till att all dumhet kopplat till skolan försvinner och mana oss alla att bidra till skolans uppdrag. Vad fa.... får vi för skattepengarna om inte våra barn utifrån individuella förutsättningar får goda förutsättningar att få en konkurrenskraftig bildning? Vi måste bättre bry oss om att våra barn och unga får en konkurrenskraftig utbildning. Det inkluderar att många fler måste motiveras att välja praktiska utbildningar där de har betydligt större chanser att lysa än inom teoretiska utbildningar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar