fredag 13 januari 2023

Rasismens fula tryne

Alltid enskilda individer

Bara för att man är japan och rik är man inte rasist. Bara för att man är en vit medelålders man är man inte rasist. Är det svårt att förstå? Tydligen för vissa. Det är väldigt provocerande med dessa generaliseringar som gör mer skada än nytta. Den söndrande identitetspolitiken har förstört mycket i den "fria världen". Alla varianter av subgrupper ska respekteras så länge vi alla följer våra gemensamma lagar. Svårare än så ska det inte vara. 

Det finns tveklöst rasister även i Sverige. Personer som tror att bara för att man tillhör en viss folkgrupp eller har en viss hudfärg så är man lat, ointelligent, kriminell och så vidare. Vad tror du till exempel uttrycket "Svenne banan" är uttryck för? Jag har bott även i USA, Malaysia och Japan. Jag vet att rasismens fula tryne finns runt om i alla länder. Och tänka sig, de som är extremt navelskådande tycker alltid att deras egen "grupp" är bättre än andra grupper.

Sofie Löwenmark, Expressen, skriver läsvärt om detta faktum att det finns gott om rasism mellan olika invandrargrupper i Sverige. Och många "svenska" ungdomar vittnar om rasism mot även de som har några generationer bakom sig som fötts på den geografiska ytan som kallas Sverige. Jag räknar inte in skåningar som med all rätt kan ses som udda med sina konstiga dialekter... (JAG ÄR IRONISK). Nedan artikel är viktig. PK Sverige har skött detta faktum uselt. En del av det nödvändiga förbättrade integrationsarbetet handlar om att vi inte tolererar någon form av rasism eller brott.

"För ett par år sedan besökte jag ett boende för akut hemlösa i Göteborg. En del av hemmet användes under en tid också som boende för nyanlända. Samtliga personer där var människor som kommit till Sverige under senare år och som av en eller annan anledning inte lyckats etablera sig på bostadsmarknaden. Mitt samtal med ägaren till boendet var nedslående och i vissa delar närmast chockerande. Han berättade för mig att det inte förekom något socialt umgänge mellan olika etniciteter i de gemensamma utrymmena. Men det riktigt stora problemet på boendet var rasism. Det yttrade sig bland annat i att personer med arabiskt ursprung helt enkelt vägrade att laga mat i samma kök som personer från Afrikas horn. Det hade resulterat i att fastighetens två kök delats upp efter etnicitet. Eftersom det lugnat ned de rasistiska konflikterna ansåg ägaren att problemet, i varje fall utifrån verksamhetens perspektiv, hade löst sig på ett relativt bra sätt."

"I mitt arbete är det ganska vanligt att jag stöter på berättelser som vittnar om att det finns en utbredd rasism mellan olika invandrar- och minoritetsgrupper."

"Men det som på riktigt sticker ut är den enorma överrepresentationen av förövare som själva har en annan minoritetsbakgrund. Enligt rapporten utgör de hela 44 procent av förövarna. Det kan jämföras med att omkring 20 procent av den svenska befolkningen beräknas vara så kallade synliga minoritetsinvånare. I enbart två procent av fallen var förövaren däremot en högerextremist. Vem hade kunnat föreställa sig det utifrån hur det låter i den allmänna debatten? För trots att rasism är en fråga som får stor uppmärksamhet och som prioriteras högt av politikerna är det nästan uteslutande rasism som utövas av ursprungssvenskar som belyses. Dessvärre har även journalistkåren jagat de enkla, svart-vita berättelserna hellre än att granska och beskriva rasismen i dagens multietniska Sverige."

"Enligt internationella mätningar är Sverige ett av världens minst rasistiska länder. Flera länder varifrån många människor invandrat hit tillhör däremot världens mest rasistiska länder. Den insikten måste finnas med när rasism ska bekämpas. För utan en korrekt verklighetsbeskrivning kommer arbetet mot rasism inte att bli effektivt. Det handlar inte om att förminska hotet från högerextremism utan om att även se och motverka den utbredda rasism som finns hos människor med invandrarbakgrund." 

https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/sverige-far-inte-blunda-for-rasism-mellan-invandrare/

Jag har haft förmånen att i många sammanhang jobba ihop med, eller i andra sammanhang, lösa problem med människor från alla delar av världen samt från olika kulturer. Jag har varit med och byggt framgångar tillsammans med människor från många olika kulturer. Jag vet att det inte är kulturell bakgrund, religiös övertygelse eller hudfärg som avgör en människas förmåga. Det är enskilda människor och de unika uppväxtvillkor vi alla har som avgör vilka som blir duktiga inom allt möjligt på vår jord. Så enkelt är det. Samtidigt finns människor som är så obegåvade att de tror att intelligens och prestationsförmåga handlar om hudfärg. Det är bara att titta på fotbollens globala värld för att en intelligent människa ska förstå bättre. FNs budskap om rasism nedan är lite "floskligt" men viktigt att ta på allvar. Det är obegåvat att vara rasist. Att tycka illa om enskilda personer som beter sig illa är något helt annat. 

"Every day, each and every one of us can stand up against racial prejudice and disrespectful attitudes."

https://www.un.org/en/fight-racism

En ny mycket intressant forskningsstudie från Uppsala universitet beskrevs nyligen i UNT. Beteendevetenskapligt var det inte särskilt förvånande att de flesta som avviker starkt från mycket av det som det liberala svenska samhället står för är religiösa människor, nästan oavsett religion. Vad säger du om det? Och självklart visar studien tydligt att på individnivå tycker vi olika. Konstigt? Tycker alla som du upplever är som du lika? Beter de sig lika? 

"Ny forskning som kartlagt nyanländas sociala värderingar pekar just på heterogeniteten i gruppen. – Det pratas mycket om kulturkrockar och värderingsskillnader, till exempel inom vården. Det här är ett sätt att få basfakta om migranters värderingar och har aldrig gjorts förut, säger Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödravård och migration vid Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien." 

"I studien har nyanlända från länder i hela världen som går just SFI, efter kort tid i Sverige fått svara på 35 frågor om sina sociala värderingar, om jämlikhet mellan könen, sex, barnuppfostran, tillgång till alkohol, synen på porr, med mera." 

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/ny-uppsalastudie-kartlagger-nyanlandas-syn-pa-jamlikhet-porr-vald-forskaren-har-aldrig-gjorts-forut/ly3w88zr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar