måndag 2 januari 2023

Respekt för domstolssystemet

Lagarna gäller oss alla jämlikt

Lagarna är som de är och ansvaret för det är Sveriges riksdag, och allt mer EU-maskineriet. Tills lagar ändrats gäller de oss alla jämlikt, inga undantag. Det är också rättssystemet och väldigt utbildade domare, som kan lagarna betydligt bättre än oss andra, som leder de domstolsförhandlingar som ständigt äger rum runt om i Sverige. Är man inte nöjd med en dom kan den alltid överklagas upp till Högsta domstolen om den finner målet prejudicerande av värde. Du och jag kan tycka allt möjligt om ett domstolsutslag baserat på populistisk nyhetsbeskrivningar eller genom förståsigpåare på olika sociala medier. Det gör också många. Det är dock mycket anmärkningsvärt att Sverigedemokraten Jomshof, och flera ledande lokala Sverigedemokrater,  i sociala medier går ut och starkt kritiserar domarna. Jomshof är ordförande i justitieutskottet till Sveriges riksdag. Då ska man inte bete sig som en tyckare på sociala medier. Mycket dåligt agerande. Jag antar att han läst domen. Om han gjort det får han väl komma med lagändringar som gör att något liknande inte kan bli utfallet. Om en majoritet inte tycker att SDs lagändringsförslag är bra får han väl då ondgöra sig över hur duma andra politiker är. Så är demokratin tänkt att fungera. Domarna dömer utifrån lagen och enligt ovan finns en ordning för att överklaga om åklagaren eller den tilltalade vill så.

I den svenska regeringsformen framgår följande:

"1 § RF framgår att den offentliga makten utövas under lagarna. I 1 kap. 9 § RF föreskrivs att domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet."

Bra att bland annat Expressen reagerat på hur oprofessionellt och dåligt populistiskt Jomshof uttrycker sig publikt. 

"Elva män har friats från misstankarna om våldsamt upplopp i samband med protester mot den danske högerextremisten Rasmus Paludans allmänna sammankomst i Rinkeby i påskas. Något som har fått Richard Jomshof att reagera. ”Vansinnet fortsätter. Elva män som stod åtalade för våldsamt upplopp i samband med korankravallerna i Rinkeby, frias helt av Solna tingsrätt. Detta trots att flera av dem har erkänt att de kastat sten”, skriver han på Twitter."  


"Jomshof betonar att syftet med Twitter-inlägget var att väcka debatt och samtal. Han påpekar också att en diskussion om lagändringar kommer att vara uppe på bordet under en interpellationsdebatt i februari. 

– Har vi en situation där man dömer i den nedre delen av straffskalan, så tycker jag att det är ett problem. Då får man ta en diskussion om man ska höja även den lägre nivån för att få till en förändring. Det är ett större problem och handlar inte bara om påskkravallerna." 

https://www.expressen.se/nyheter/jomshof-svarar-pa-kritiken-fullt-legitimt/

Nog lyckades Jomshof väcka debatt. Sveriges regering har tillräckligt många problem och behöver inte ännu mer liknande problem för att man gjort sig beroende av SD. Vad tycker Liberalerna och Johan Pehrson? Han är trots allt utbildad jurist. Eftersom jag är politiker i den nära verkligheten och inte ordförande i riksdagens justitieutskottet tycker jag också att domen verkar märklig. Jag har dock bara 30 poäng i juridik. Nedan artikel i Expressen väcker en del frågetecken. Jag har dock inte läst domen. Har du?

https://www.expressen.se/nyheter/friande-upploppsdom-overklagasfelaktig/

https://www.expressen.se/tv/nyheter/stenkastet-i-rinkeby-fangas-pa-film/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar