onsdag 4 januari 2023

Balanserande skyldigheter

Ett friskare liv

”Ingen annan ska tala om för mig hur jag ska leva mitt liv!” Det är en inställning som många av oss myndiga har. Även omyndiga... Samtidigt är det rimligt att de som i ett demokratiskt samhälle valts till invånarnas företrädare, politiker, matchar våra rättigheter med rimliga skyldigheter för att eftersträva hållbar balans i olika samhällssystem. Utan lagar, regler och andra ramar i våra samhällen får vi anarki. Anarki gynnar bara de starkaste som på olika sätt kuvar sin omgivning.

Allt för ofta införs rimliga lagar och betalningssystem väldigt sent av våra politiker. Trots att problemen är väl kända och människor både dör, blir allvarligt sjuka eller tappar inlärningsförmåga sölar politiken med att få till majoriteter för rimliga förbättringsförslag. Det är inte länge sedan som bilbälten var frivilligt att använda. Det är inte länge sedan det var fritt fram att smsa eller surfa på mobiltelefonen när man körde. Många människor dog eller skadades tidigt i livet på grund av att bältesreglerna inte fanns. Vissa tycker att man får skylla sig själv om en olycka inträffar. Om det bara är den som gör det valet som drabbas kanske du köper den inställningen. Fakta talar dock för att många oskyldiga också drabbats. Och alla skattebetalare drabbas av vårdkostnader som numera är betydligt lägre för personer som krockat med bälte än förr.

Ska politiker till exempel lägga sig i vad och hur vi äter? Ska politiker lägga sig i om vi regelbundet utför fysiska aktiviteter? Om de bryr sig om medmänniskors välbefinnande och om hur begränsade skattepengar bäst används är mitt svar ja.

På DN-debatt skriver 14 dietister en mycket viktig debattartikel som jag bifogar nedan. 

Aldrig förr har de ohälsosamma livs­medlen varit så tillgängliga och attraktiva. Resultatet av det har inte låtit vänta på sig – länge har vi nu bevittnat hur sjukdomar relaterade till våra matvanor ökar i Sverige. En av fyra riskerar att bli sjuk eller dö i förtid av cancer, hjärt-kärlsjukdom eller typ 2 diabetes på grund av sina matvanor.”

Något som driver på utvecklingen ytterligare är matvanornas påverkan på vår vikt. I dag lever 52 procent av Sveriges befolkning med övervikt eller obesitas (fetma). Obesitas hos barn i Sverige har femdubblats sedan 90-talet och enligt nya siffror från världshälsoorganisationen WHO har närmare en tredjedel av våra 7–9 åringar övervikt eller obesitas.”

Det är inte en plötslig förändring hos oss människor som har skett. I stället är det en rad förändringar i samhället som har påverkat utvecklingen mot att övervikt, obesitas och andra kostrelaterade sjukdomar ökar. De senaste årtiondena har utbudet av och tillgången till ohälsosamma livsmedel ökat samtidigt som marknadsföring, produkt­placering och lockande kampanjer blivit en naturlig del av den miljö vi lever i.”

Som legitimerade dietister möter vi dagligen patienter, konsumenter, barnfamiljer med flera som vill få stöd att ändra sina matvanor för att uppnå bättre hälsa. Och vi hjälper dem i enlighet med forskning och beprövade metoder. Men det räcker inte. För att framgångsrikt hjälpa inte bara individen, utan hela befolkningen, behövs höga ambitioner och konkreta målsättningar – från politiskt håll. En granskning av den förebyggande politiken, gjord av Cancerfonden, visar dock på det motsatta: Det saknas politik där ansvaret för hälsosamma och hållbara beslut inte uteslutande läggs på individen.”

Andra länder har tagit långt större steg. Denna höst har Argentina infört en lag om varningsetiketter på ohälsosamma livsmedel. Detta efter att flera länder i Sydamerika gjort liknande insatser med goda resultat. Även Storbritannien har genom politiska åtgärder bland annat fått ner sockerinnehållet i läsk. Det är helt enkelt dags att Sverige tar ansvar.”

Inför ekonomiska styrmedel som avgift på socker i läsk och sänkt moms på hälsosam mat.”

https://www.dn.se/debatt/samhallet-har-gjort-det-latt-att-leva-ohalsosamt/

Är du galen Stefan, tänker säkert någon. Om över hälften av befolkningen känner sig attackerad av liknande förbättringsönskemål tappar man sannolikt röster bland människor som känner sig kränkta. Jag bryr mig om mina medmänniskor, därför vågar jag ta i även känsliga frågor. Jag tror att de 14 dietisterna också på allvar vill sina medmänniskors väl. Ett alternativ till andra åtgärder kan vara att privatisera hela sjukvårdssystemet. Då kommer vi alla få olika försäkringsavgifter beroende av bland annat hur vi lever våra liv och hur gamla vi är. Istället för ett helt privat sjukvårdssystem tycker jag det är bättre med andra  ekonomiska incitament att göra mer rätt än fel, t ex högre skatt på det som uppenbart är ohälsosamt i stora mängder. Vad tycker du?

På UNT debatt skriver tre debattörer en mycket viktig artikel om hur illa det är inom sjukvården. Reflektera gärna över deras artikel. Fakta är att sjukvårdsförmågan kunskapsmässigt, läkemedelsmässigt och tekniskt kraftigt förbättrats de senaste 20 åren. Antalet vuxna invånare har kraftigt ökat de senaste 10 åren. Antalet +80-åringar ökar kraftigt. Arbetsmiljön för många inom sjukvården betecknas som dålig. Samtidigt minskar sjukvårdens praktiska förmåga år efter år. Vad tycker du om det? Snart är politikerna tvingade att lyfta av skatten för sjukvård och låta oss invånare själva köpa privata sjukvårdsförsäkringar. Det blir nog den enda reform de vågar sig på. Då får vi betala sjukvårdsförsäkringen utifrån vår personliga hälsoprofil. Om det kan man tycka mycket.

År ut och år in har regionen lagt sparkrav och nedskärningar för att medarbetarna på golvet ska fylla igen gapande budgethålet. Ofta kallas det för “effektiviseringar” men det är en lögn som skulle få vilken regionpolitiker som helst att strykas från tomtens lista: att ge mindre pengar till samma verksamhet är inte att göra den effektivare. Det är tvärtom att försämra arbetsmiljön genom att pressa in fler arbetsuppgifter på samma tid. Beslutet äventyrar både rättssäkerheten och patientsäkerhet genom att ta bort alla marginaler.”

”Därför säger vi att det måste räcka nu. Återigen har regionen lagt en enprocentig “generell effektivisering” som dras bort från ersättningen Region Uppsalas verksamheter får för prisutveckling och löner för nästa år. Det kan låta lite men att detta har pågått i mer än trettio år. Resultatet är att mer än en tredjedel av verksamheten har “effektiviseras” bort.”

https://unt.se/debatt/artikel/sjukvarden-i-regionen-klarar-inte-fler-nedskarningar/lq3zwo8j

Även Karin Pihl, GP, hänger på och efterfrågar ett politiskt ansvarsfullt folkhälsoarbete. Sjukt att inte politiken vågar ta i denna fråga. Det är inte "liberalt" att låta bli! Det är fullt på gymmet nu, vi får se hur länge det varar...

"Med ett nytt år kommer ofta löften om att leva ett mer hälsosamt liv. Att förbättra sin hälsa genom att gå ned i vikt eller äta hälsosammare är det vanligaste nyårslöftet i Sverige. Men det är inte alltid enkelt. Kanske är det svårare än någonsin. Enligt Livsmedelsverket riskerar en fjärdedel av alla svenskar att bli sjuka eller dö i förtid på grund av dåliga matvanor. Myndigheten förutspår att en lika stor andel kommer att lida av fetma år 2025. I dag väger en majoritet av alla svenskar för mycket. Mest oroande är utvecklingen för barn, eftersom förekomsten av fetma och övervikt ökar snabbare i de yngre åldersgrupperna jämfört med vuxna."

https://www.gp.se/ledare/socialministern-m%C3%A5ste-ta-upp-kampen-mot-fetmaepidemin-1.89121069

Lyssna gärna på den fantastiska Carolina Klyft som tycker till om att vi måste skapa bättre förutsättningar för att våra barn växer upp och får mer hälsosamma liv.

https://www.youtube.com/watch?v=ziPKMFofVjM





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar