tisdag 31 januari 2023

Misskött sjukvård

Omfattande reformbehov

Det är ett sorgligt faktum att svensk sjukvård har allt för många allvarliga brister. Och det i ett land med ett skattetryck på dem som arbetar, och pensionärer, som hör till de högsta bland världens länder. Många svenskar skulle inte misstycka att vi har detta höga skattetryck om följande verksamheter levererade sina uppdrag med hög tillgänglighet och hög kvalité: Skolan, sjukvården, polisen, äldreomsorgen, kollektivtrafiken och så vidare. Ett av huvudskälen till haveriet är den kraftiga befolkningsutvecklingen av vuxna människor under kort tid. Volymen av nya invånare och deras behov av offentliga tjänster har inte kunnat matchas med tillräckliga skatteintäkter eller kompetenstillgång inom det som offentliga Sverige erbjuder som rättigheter. IVOs kritik nedan, beskriven i SVT-reportaget, är en sorglig berättelse. Det är hög tid att kraftsamla för att få ordning i de offentliga kärnuppdragen.

"Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är nu klar med sin rapport efter det senaste årets tillsyn på 27 av landets sjukhus. Och kritiken mot regionerna är skarp. ”Enligt uppgift kan patienter få ligga flera timmar i sin egen avföring och urin. Det är ju en förskräcklig situation. Helt oacceptabel”, säger Peder Carlsson som är avdelningschef på Ivo. Generaldirektören Sofia Wallström säger att det läge som vården befinner sig i nu inte få bli ett nytt normalläge och därför kommer Ivo att stänga verksamheter om de behöver det."

https://sverigesradio.se/artikel/ivos-granskning-klar-platsbristen-har-blivit-varre  

https://www.gp.se/ledare/när-den-visuella-identiteten-blir-viktigare-än-vård-1.89166935

Tyvärr är det inte enkelt att se om det är något eller några särskilda partier som är bättre eller sämre på att styra sjukvårdsverksamheterna i våra regioner. Det gör lägesbilden än mörkare. En enkel slutsats är att de alla misslyckas och att det är hög tid att lägga ner Regionerna som en särskild politisk plattform. Sprid Regionernas ansvarsuppgifter till färre kommuner än idag och till staten. Inte minst Region Uppsala misslyckas både med sjukvården och kollektivtrafiken. Nedan en beskrivning av hur landets kommuner och regioner styrs idag.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kommun-_och_regionstyren_i_Sverige_2022%E2%80%932026

Nedan beskrivs delvis hur illa Region Uppsala sköts. Den regionala politiska ledningen klarar inte ens av att lägga ner spårvägsprojektet. Och om du frågar alla som pendlar med kollektivtrafiken får du höra vad de tycker om den, det är i stor utsträckning Regionens ansvar. Och skattehöjningar är inte en acceptabel väg framåt!

"Enligt rapportförfattarna är det främst två åtgärder som kan ge stora förbättringar av resultatet. Det första är en skattehöjning på 50 öre år 2028 och ytterligare en höjning med 25 öre år 2033. Det innebär att regionen klarar sig från underskotten och kan gå med ett plusresultat på 145 miljoner kronor 2034. Den andra åtgärden är att kraftigt dra ner på verksamheten. Ökar verksamheten som hittills innebär det att antalet anställda i regionen ökar med 2 procent per år. En ökning av antalet anställda med 1 i stället för 2 procent skulle ge ett överskott på 291 miljoner för 2034."

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/overskott-vands-till-underskott-skattehojningar-eller-stora-personalminskningar-kravs-i-regionen-/jovdzv1r



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar