måndag 23 januari 2023

Alltid steget efter

Deepfake

Särskilt kriminella människor i toppen av större brottsorganisationer är kriminella företagare. Förr var de till exempel sjörövare. Idag nätrånare och nätkidnappare i en digital värld full av kriminella möjligheter. En del av kriminell verksamhet är också ovänliga påverkanskampanjer från fientliga statsmakter som till exempel Ryssland. Precis som sjörövarna dras vissa personer, och kriminella organisationer, till möjligheter att lura många människor och organisationer på mycket pengar. 

De digitala stölderna och andra brott är enorma idag och problemen bara växer och växer parallellt med säkerhetsföretag som erbjuder försök till moteld. För mig är det obegripligt att inte politiken är mer engagerad i detta då "deepfake" tekniken blivit enormt farlig. Tänk dig själv att en falsk din mamma skypar till dig och ber dig att göra något som leder till att du tar dig till en plats där du blir kidnappad eller ger bort känsliga personuppgifter då man tycker att man ska lita på sin mamma. I dagens värld kan du inte vara säker på att det är den verkliga Stefan Hanna som du ser på en video och säger något. I den nya "deepfake"-världen blir källkritik extremt mycket viktigare än förr. Och då har det varit viktigt länge. På vilket sätt jobbar politiken med dessa hot?

Nedan artikel i Mynewsdesk är mycket läsvärd.

"Rapporten visar att cyberkriminella använder AI både som attackvektor och som attackyta. Deepfakes är för tillfället det mest kända sättet att använda AI som attackvektor. Rapporten varnar dock för att ny screeningteknik kommer att behövas i framtiden för att minska risken för desinformationskampanjer och utpressning, samt hot som riktar sig till datamängder för AI."

https://www.mynewsdesk.com/se/trend-micro-sweden/pressreleases/ny-rapport-visar-att-ai-anvaends-foer-kriminell-verksamhet-3052327

Redan för tre år sedan spreds nedan video där de visade hur AI tekniken i kombination med annan teknik gör det i princip omöjligt att se eller höra att det är falskt. Det var tre år sedan. Det är en evighet i den digitala världen. Nedan är ett exempel där Obama används som offer för en fake. Det krävs inte särskilt mycket fantasi för att förstå att de grovt kriminella med mycket pengar kommer att använda ny teknologi för att nå egna mål. Och som vanligt är lagstiftarna och moteldsteknologin senfärdig. 

https://youtu.be/EtEPE859w94



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar