söndag 22 januari 2023

EUs största misslyckande

Dubbelspråkiga mot framgång

Vad är EU? Allt för mycket svarar vissa. På tok för lite svarar andra. Ett geografiskt område av samarbetande länder/folk som hänger ihop säger någon. För mig är det ett nödvändigt geopolitiskt samarbete som i bästa fall gör att Europas folk kan hävda sig i olika förhandlingar med USA och Kina. Förhandlingar om handel, tillgång till kritiska råvaror, människors rörlighet och konflikter mellan olika grupper eller länder. Inget enskilt land i Europa är starkt nog för att hävda sig i förhandlingar med dessa två superkrafter. Den som tror det är naiv och naiva kan ofta inte förstå varför något man ogillar ibland är nödvändigt för sitt eget bästa. 

Huvudproblemet med EU är att de centraliserar för mycket makt. Europas konkurrensfördel, på många sätt, är våra olikheter och de olikheterna ska vårdas parallellt med att vi samarbetar nära. Centralisering är nästan alltid dåligt.  Länge har jag trott att Kina skulle fortsätta att flytta fram sina positioner i världen i en våldsam takt. Nu tror jag inte att den utvecklingen kommer att vara för dem lika positiv längre. Varför? Det handlar inte om de handelskrig som pågår, det handlar om att extrem centralisering är ingen framgångsmodell. Mer och mer makt tycks centraliseras i Kina och därför kommer de själva försvaga sig. Det tycker många är positivt. Jag kan inte påverka Kina. Jag inbillar mig att jag kan göra lite nytta inom EU. En del av den nyttan kommer alltid vara en kamp mot allt mer centralisering.

En annan viktig kamp är att våra barn och barnbarn måste få ett Europa där alla, från barnsben, ordentligt lär sig ett gemensamt språk. Det är ett stort misslyckande att inte EU lyckats enas om ett språk som alla våra barn ska lära sig ordentligt. Det är inte bara i Sverige som svenska är viktigt. Den som på allvar vill att Europas invånare ska kunna röra sig mellan ländernas arbetsmarknader bättre måste fatta att vi behöver ett gemensamt språk. Finska kanske? Eller är det dags att damma av latin igen? Vissa är så kloka att de säger att vi ska skapa en variant av teckenspråk som blir vårt inkluderande EU-språk. Jag struntar i vilket, det är viktigt för EUs konkurrenskraft!

Jag delar inte alls Expressens ledare som tycker att vi använder för mycket engelska i Sverige. Däremot är det viktigt att också kunna och vårda svenskan. Fokuset kan inte vara på att vi lär våra barn för mycket engelska. När svenskan brister är det fokus på det som ska vara i centrum och metoderna för att minska svenskans dekisvandring. Engelskan är ett utmärkt globalt språk för många. Och tro det eller ej, jag själv tycker till och med att jag kan vara kreativera och hitta mer nyanserade ord på engelska än jag gör på svenska. I den bästa av världar lär sig alla svenskar svenska, engelska, EU-x och gärna fler språk. Språk är avgörande för starka relationer.

"Sverige är unikt i ett ödesmättat avseende: Vi talar svenska. Våra lagar är skrivna på svenska. Vår historia är skriven på svenska. Vi sjunger sånger, läser dikter och använder ordlekar som bara funkar hos oss. Att hålla den kulturen vid liv är upp till oss, inga andra. Vilket är oroande, eftersom vi är rent usla på att värna vårt eget modersmål. ”Svenskans ställning i skolan måste stärkas”, krävde 238 svenskar på Expressen Debatt i mellandagarna. De anfördes av Svenska Akademiens Horace Engdahl, Peter Englund och Per Wästberg. Det specifika hot man riktar sig mot är engelskan, som stadigt breder ut sig i utbildningssystemet, på svenskans bekostnad. Att detta kan ske beror på att Sverige, till skillnad från andra länder, inte har några skarpa regler på detta område."

"De varningar som Horace Engdahl & Co utfärdar måste tas på största allvar: Om svenskan förlorar mark i skolan, om vi inte kan tala med varandra på riktigt, förstå de viktiga nyanserna, kommer gruset att växa i samhällsmaskineriet. Om vi inte kan formulera oss precist eller förstå andras argument ökar risken för missförstånd och konflikter. Om vi inte kan skriva eller tolka lagar, avtal och förvaltningsbeslut är demokratin i gungning. Om kommande generationer inte kan tänka komplext, för att de saknar svenska ord och begrepp och träning i komplexa resonemang på sitt modersmål, kommer hela Sverige bli dummare och i alla avseenden fattigare."

https://www.expressen.se/ledare/sverige-blir-dummare-av-all-engelska/

EU har inte lyckats införa ett gemensamt språk. Däremot har unionen avlövat Sveriges riksdag från mycket makt. Tro inget annat. Och Karin Pihl beskriver läsvärt hur löjligt det är att rikspolitiker försöker göra sig mycket viktigare än vad de är. Idag styr EU väldigt mycket över hur Sverige kan skötas. Men ett gemensamt andra språk har de inte lyckats införa...

"Mycket av den politik som inte kunnat genomföras – som den ursprungliga versionen av elprisstödet – beror på EU-regler. Detta faktum är frånvarande i den svenska politiska debatten."

https://www.gp.se/ledare/politikerna-måste-sluta-låtsas-som-att-eu-inte-finns-1.89326097

Att dagens regering gärna ser att inflationen bekämpas är bra. Om vi bortser ifrån brutna vallöften är det dock allvarligt att regeringen inte skyndsamt väljer att använda delar av energiskattelyftet till att betala tillbaka pengar till oss invånare genom kommunerna. Då kanske vi invånare slipper ännu sämre skola, vård och omsorg. Alexandra Waluzewski, GP, skriver intressant om att regeringen inte spelar ärligt med oss invånare. Och vi vet redan att de sekretessbelägger vilka som får hur mycket i energistöd.... Allt dumt som sker är inte EUs fel. Turerna mellan statsministern och energiministern börjar bli besvärande. Varför pratar de inte ihop sig?

"Det skulle gå att kraftigt sänka de svenska elpriserna om EU:s medlemsländer tilläts sätta ett nationellt elpris. Spanien och Portugal har visat att det går, men både staten och elföretagen skulle förlora på det."

https://www.gp.se/ledare/staten-och-elkapitalet-sitter-i-samma-b%C3%A5t-1.90027537




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar