söndag 18 april 2021

Vad är det som erbjuds

Syna korten

Det är sjukt nog bara vart fjärde år som svenskar får göra sina demokratiska röster hörda på allvar. Det gäller att förvalta dem betydligt bättre än vad många gör. Många röstar fortfarande som de alltid gjort. Och många fattar inte att det är viktigt att värdera politiken och politikerna i varje möjligt val. Till vilken framtid vill de leda oss? Hur korkat är det inte att inte göra den utvärderingen, partiers program och politiska representanter, i varje val? Korkat! Bara vart fjärde år har vi chansen att rösta i tre viktiga val, som påverkar oss mycket, både i vår vardag och vår framtid. 

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om hur viktigt det är med en politisk berättelse för att vinna val. Varför är den politik man företräder vägen mot en ljus framtid?

"Ska man vinna val behöver man en stark berättelse. Göran Perssons framgångsrika valresultat byggde mycket på berättelsen om stabilitet, att han sanerat statsfinanserna och att borgerligheten hotade välfärden."

"Moderaterna kunde utmana honom först sedan Fredrik Reinfeldt, och ett nära sammansvetsat gäng runt honom, lyckades skapa en stark motberättelse: den om arbetslinjen och kampen mot utanförskapet. Det attraktiva med budskapet att bekämpa utanförskapet var att det kombinerade kravställande med en social dimension. Moderaterna lade också om de delar av partiets politik som var lättast att angripa, såsom synen på arbetsrätten och fördelningsprofilen på skattesänkningarna."

"Sakpolitiskt har högern starkare kort på hand, inte minst då man i huvudsak är enade om färdriktningen. Center-vänstersidan har i praktiken svårt att tala sakfrågor – Centern och Vänstern är ju varandras motsatser i nästan varje ekonomisk fråga och ekonomin är trots allt helt central i modern politik. Betyder det att en borgerlig regering är självskriven? Knappast. Smutskastning fungerar dessvärre. Vi har redan sett att S-maskineriet inte kommer dra sig för att spela på alla strängar, fultolka, överdriva och spela på människors rädslor. Sanningen kommer inte stå i vägen. SD-sfären är beredd att svara med samma mynt, de har vanan inne. Men för borgerligheten lär det bli en tuff och inte särskilt angenäm valrörelse. Socialdemokraterna kommer göra allt för att få valet att bli ett val mellan dem och SD. Tanken är att sidspela borgerligheten och skrämma mittenväljarna."

"Sex av tio svenskar anser att landet är på väg åt fel håll. Men frågan är om det räcker för oppositionen att svara på missnöjet med sakernas tillstånd. Vi riskerar en tävlan i hotbilder som kan trötta ut den bittraste betraktare. För högersidan gäller det att komplettera berättelsen om otrygghet och utanförskap med en mer framåtblickande, och i någon mening mer optimistisk, vision – åtminstone om man ska nå över de där eftertraktade femtio procenten."

https://www.gp.se/ledare/det-kr%C3%A4vs-mer-%C3%A4n-el%C3%A4nde-f%C3%B6r-att-vinna-valet-1.44344551

De stora inriktningsfrågorna som alla måste inse är hur Sverige ska hantera migrations och integrationsfrågorna. Så enkelt är det. De frågorna påverkar fundamentalt välfärdens kärnverksamheter som skola, sjukvård, belastning på socialförsäkringssystemet och rättssystemet. 

Att Socialdemokraterna fortsätter att attrahera flest väljare i Sverige är inte förvånande eftersom många bland lägre medelklass och genomsnittlig medelklass tror att S är mest på deras sida. I verkligheten har dock Socialdemokraternas enda chans till makten blivit ett beroende av V, MP och C. Det innebär inte en bra politik för de flesta varianter av medelklassare. Och verkligen inte för vår allt större fattigdomsklass. Jag är helt övertygad om att S gärna skulle driva en mer ansvarsfull migrationspolitik. Ur maktspelsperspektiv går det inte eftersom V, MP och C för en mycket oansvarig migrationspolitik. I praktiken är det migrationsfrågan som utgör regeringsfrågan i Sveriges riksdag 2022. Med Annie Lööf som ledare är C ur detta perspektiv med i vänstergänget. Den förre vänsterledaren Sjöstedt har fått rätt, Centerpartiet har nu ”Svartepetterkortet” istället för ”kungamakarkortet” i svensk rikspolitik. Krasst är berättelsen som de två blocken kan erbjuda är lag S (MP, V, C och S) fortsätter med en vansinnig migrationspolitik och tandlös integrationspolitik. Lag M (KD, L, M och SD) kraftigt begränsar invandringen till självförsörjande och mycket tydligare krav som bidrar till en kraftigt förbättrad integration. I ljuset av ovan, vilket lag tror du har bäst möjlighet att berätta varför deras politik leder Sveriges invånare mot en bättre framtid? 
https://www.gp.se/nyheter/annie-lööf-vill-nog-att-sverige-ska-vara-lite-mer-som-göteborg-1.44929283

Det är berättelsen om vad en ansvarsfull migrations och integrationspolitik kan leda till, för oss invånare i Sverige, som kan ge ”M-blocket” över 50 procent av rösterna 2022. Det duger inte med ”Arbetslinjen 2.0”. Idag ser opinionsmätningarna ut som att Sverige fortsätter att inte växla in på en långsiktigt framgångsrik väg. Den vägen kräver en ansvarsfull migrationspolitik.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Opinionsundersökningar_inför_riksdagsvalet_i_Sverige_2022#Sifo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar