onsdag 7 april 2021

Kampen om nya territorium

Handelsleder och naturtillgångar

Minns du hur Trump gjorde ett av sina diplomatiska klavertramp och i klartext ville att USA skulle få köpa Grönland? Sin vana trogen kunde han inte agera tillräckligt smart för att kanske lyckas med schackdrag som skulle gynna amerikanska intressen. Han var inte den första amerikanska president som uppvaktat danskarna med köperbjudanden. Danskarna fortsätter att vara kloka och inte sälja. Grönlands naturtillgångar är enorma och allt lättare att exploatera. Dessutom blir mark för militär närvaro i kampen om Arktis allt lättare att dyrt hyra ut till USA och övriga EU.

https://www.expressen.se/nyheter/trump-vill-fortfarande-lagga-bud-pa-gronland/

https://www.dn.se/nyheter/varlden/usas-forre-sakerhetsradgivare-darfor-ville-trump-kopa-gronland/

Det pågår en konkurrens om Arktis där främst USA och Ryssland flyttar fram sina positioner. Att EU inte är mer aktiva är intressant. EU tror kanske att det är ett trumf att Danmark tillhör EU. Britterna är sannolikt lierade med USA i sammanhanget. Som vanligt handlar konflikterna och intressena om värdefulla naturtillgångar och nya möjliga värdefulla handelsleder till havs. Vi talar sannolikt om enorma värden översatt till dagens marknadsvärderingar.

https://www.expressen.se/nyheter/bilderna-avslojar-putin--rustar-militaren-i-arktis/

https://www.svd.se/nyval-pa-gronland-kan-paverka-hela-jorden

Danmark har länge varit en av Nordens mest imponerande samhällen. Deras naturtillgångar har varit få men de har tack vare sin kommersiella kompetens lyckats skapa ett högre generellt välstånd än det svenska. Särskilt imponerande har deras jorbruksaffärer varit. Runt om på jorden kan man hitta jordbruksprodukter från danska företag. Nu kanske också danskarna sitter på nästa tids ”guldgruva” efter att norrmännens olja tappar i kraft. Intressant. Bra för vår del av världen att danskarna aldrig sålt Grönland trots flera försök från bland annat USA. 

https://www.so-rummet.se/kategorier/gronland

Ur ett svenskt historieperspektiv kan Grönland läggas till bland stora misslyckade ledarinsatser. Efter Sveriges stormaktstid gick det territoriellt fort utför. Till exempel Cronstedt och Jägerhorn släppte 1808 Finland för enkelt och fegt. Och 1814 fixade inte de svenska förhandlarna så att Grönland tillföll Sverige trots att Norge blev en del av det svenska riket. Och Oscar II släppte 1905 Norge för billigt. Jag är glad för finnarnas, norrmännens och danskarnas skull. De har alla utvecklat sina samhällen bättre än Sverige och rankas nu bättre än oss att leva i. Om vi fortfarande hade varit enade och kanske hetat Svnofida, då hade vi svenskar haft det bättre än idag och en ljusare framtidsutsikt. Om vi släpps in kan vi försöka emigrera till något av våra grannländer om inte svenskt politiskt ledarskap snart får en betydligt högre kvalitet. Det är ditt och mitt delansvar att se till så att vi får dugliga politiska företrädare och att vi röstar på dem! Sverige kan åter utvecklas mycket positivt, det går!

https://www.svd.se/darfor-ar-gronland-inte-svenskt

Med nuvarande inkompetensstyre och meskultur är det inte osannolikt att Danmark inom 50 år köpt tillbaka minst Skåne. Och Norge köpt tillbaka minst Bohuslän och Jämtland. Och Finland fick Åland av FN trots att en stor majoritet av ålänningarna ville tillhöra Sverige. Om finnarna har råd kanske vi ska sälja Stockholms stad, Norrtälje- och Grisslehamns kommun till dem så att de kan kontrollera alla Finlandsfärjor och Uppsala åter kan bli Sveriges huvudstad.... Eller så säljer vi rubbet till lägstbjudande Nordiskt grannland. Så placerades socialtjänstens barn för omhändertagande ut i begynnelsen av det systemet....

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/1900-tal/dragkampen-om-aland

Grönland har precis genomfört ett val. Vet du hur det gick? Inuit Ataqatigiit, IA, blev öns största parti. Det är ett vänsterinriktat parti. De som förlorar makten har haft den sedan 70-talet. Oppositionens valseger tros ha att göra med att de är mest skeptiska mot att exploatera alla sällsynta jordmetaller som finns på ön och under öns isar. Vet du att Grönland inte ens har 60.000 invånare. Samtidigt har de ett starkt självstyre från Danmark. 60.000 invånare är kanske en bra lägsta gräns för en kommun, vad tycker du? Hur många kommuner tror du att Sverige får då? En reform av hur Sverige är organiserat skulle definitivt påbörja vägen mot att åter stärka det svenska samhället.

https://www.ttela.se/nyheter/världen/omtvistade-metaller-i-centrum-i-grönlands-val-1.44207864

https://news55.se/senaste-nytt/uppmarksammat-valresultat-vantas-pa-gronland/

https://www.hbl.fi/artikel/uppmarksammat-valresultat-vantas-pa-gronland/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar