måndag 12 april 2021

Språkets avgörande betydelse

Provocerande senfärdighet

Det är tveklöst provocerande att det tagit så lång tid att inse språkets avgörande roll för integrationen. Helt sjukt att konstatera att Liberalerna en gång vågade driva den självklara frågan men av något skäl fegade ur. Nu, även om det är skrämmande sent, kliver Moderaterna och framför bland annat en tydlig politik om vad som ska krävas för ett svenskt medborgarskap kopplat till språk. Mycket bra och helt rätt att politiken läggs under rubriken integration. Att de nu, som jag länge tyckt, kräver att man ska lära sig något när man deltar på SFI för att få fortsatta bidrag är också bra. Även om det också är sjukligt sent. Att ställa krav utifrån att man också har rättigheter är inte ondska, det är rimligt ansvarsfullt.

https://moderaterna.se/sprakkrav

Man kan undra varför så få andra partier har så svårt att tycka självklarheter om man vill att integrationen ska bli betydligt bättre och kampen mot segregationen kunna vinnas. Läs gärna Karin Pihls, GP, mycket läsvärda artikel nedan om språkets fundamentala betydelse för inkludering. Med all rätt tycker Pihl att Svenska kyrkan är helt ”ute och cyklar”. 

Den som inte vill inkluderas kan göra det valet men då ska inte vi andra stå för försörjningen. Det finns till exempel i USA  delar av samhället där befolkningen talar andra språk än engelska. Det är dock inte ett i närheten så stort problem som i Sverige då dessa sub-samhällen ofta är så stora att de har ett eget fungerande ekonomiskt system samt att i USA finns inte i närheten av ett så generöst socialt skyddsnät som i Sverige. Det svenska sociala skyddsnätet är inte tänkt för annat än som en sista livlina för människor. När mängden människor som inte bidragit till finansieringen av den livlinan är för stor, och allt fler utnyttjar systemet, då faller vårt ”livlinesystem”. Språkproblemen bidrar till oförmåga att ta enkla jobb och komma in på arbetsmarknaden. Men Svenska kyrkan tycker inte att det svenska språket är viktigt i Sverige.....

"Nu har Svenska kyrkan uttalat sig politiskt igen. Denna gång gäller det språkkrav för medborgarskap, ett förslag som står med i januariavtalet och som har remisstopp i mitten av april. Ärkebiskop Antje Jackelén är kritisk. Hon anser att det skulle öka segregationen."

"I sitt remissvar skriver Svenska kyrkan att man förvisso anser att personer som är nyanlända till Sverige ska erbjudas utbildning i svenska. Men att man ”samtidigt ser ett betydande värde i att ett samhälle rymmer flerspråkig kompetens och mångfald” och därför inte vill se något krav på svenskkunskaper."

"Den som vill ha ett samhälle präglat av jämlikhet och gemenskap kan inte hoppa över språket. Därför kan man inte, som Svenska kyrkan gör, vifta bort svenska språkets betydelse genom hänvisningar till ”flerspråkig mångfald”. En förutsättning för att människor ska kunna ta del av denna mångfald är att vi förstår varandra."

"I internationella undersökningar är svenskar överlag toleranta och icke-rasistiska. Man måste inte vara blond eller lutheran för att vara svensk. Men det finns en sak som sticker ut. 93 procent av svenskarna anser att det är mycket eller ganska viktigt att tala svenska för att vara en del av den nationella gemenskapen."

"Språklig förståelse är avgörande för att upprätthålla det sociala kapitalet. Att dela ut medborgarskap utan språkkrav är därför som att bjuda in till ett fint kalas utan att specificera klädkod. Du är välkommen, fast… du är egentligen inte det."

"Det är inte humant, snarare tvärtom."

https://www.gp.se/ledare/kyrkan-har-fel-svenska-spr%C3%A5ket-%C3%A4r-viktigt-1.44285788

I valrörelsen 2014 fanns en majoritet inom Centerpartiet i Uppsala (då ingick jag i det partiet, inte längre) för att språkkrav skulle ställas för att bland annat integrera invandrare bättre. Språkkrav för att minska bidragskostnaderna men framförallt för att öka kvaliteten inom äldreomsorgen där allt för många kvalitetsbrister redan då rådde på grund av bristande språkkunskaper. Självklart fick jag kritik från en liberal politiker och även från Centerpartiets riksorganisation. Centerpartiet visste inte ett dugg om integration eller om bästa  metoder för att hantera kulturella skillnader. Det är inte lätt att förstå problem när man inte förstår. 2014 är snart 10 år sedan! Läs nedan artikel i UNT och begrunda farten i hur sjukligt sakta nödvändiga förändringar genomförs i dagens Sverige. Trots nedan kritik mot "invånartjänst" har även det blivit verklighet MEN i för tok liten utsträckning. Huvudproblemet inom svensk politik är att vi inte har tillräckligt många brett livserfarna som folkets företrädare. Och dessa allt för få är mer fokuserade på att undvika att tycka fel än att våga tycka rätt för att det folk de ska företräda ska få det bra.

"Det valmanifest som Centerpartiet i Uppsala presenterade på tisdagen väcker nu starka reaktioner. Förslaget om "invånartjänst" som innebär att personer med försörjningsstöd ska vara tvungna att utföra oavlönat arbete för att få behålla sitt bidrag får nu kritik från Folkpartiet.

– Förslaget saknar lagstöd i dag. Det handlar också om människosyn. Det här är redan utsatta människor, som man inte bara kan skicka ut vind för våg i vilket arbete som helst. Dessutom tar man bort riktiga jobb och låser folk till en syssla när de egentligen behöver utbildning och komma ut i det riktiga arbetslivet, säger Mohamad Hassan. 

– Att sänka försörjningsstödet på grund av att man inte har uppnått tillräckliga språkkunskaper skulle vara ett brott mot socialtjänstlagen. Ett sådant utspel försvårar självklart ett framtida samarbete mellan Folkpartiet och Centern i Uppsala. Medlemmar har hört av sig och frågat om vi kan fortsätta samarbete efter att Centerpartiet har närmat sig ett främlingsfientligt parti, säger Mohamad Hassan.

Även Centerpartiets riksorganisation vänder sig emot förslaget om språkkrav.

– Vi tycker att språkundervisning är en viktig del av integrationsarbetet, men det är helt uteslutet att koppla något slags språktest till försörjningstödet. Vi tycker inte att det här förslaget är förenligt med vad Centerpartiet står för och vi tycker att man ska backa från det utspelet, säger Michael Arthursson som är partisekreterare i Centerpartiet."

https://unt.se/nyheter/uppsala/centerns-utspel-forsvarar-samarbete-3337362.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar