måndag 26 april 2021

Vem är du släkt med

DNA och digitala spår

Har du vågat DNA testa dig för att hitta eventuella rötter? För att hitta okända släktingar. Eller bara kolla upp om dina föräldrar verkligen är dina föräldrar. Nedan bifogade program om vad det bland annat innebär att DNA testa sig i en värld där DNA bankernas ägare blir allt rikare. Rikare på information som säljs till intresserade. All möjlig information utgör dagens guld om den kan förpackas attraktivt och hitta sina köpare, till exempel försäkringsbolag. Jag minns som igår när jag arbetade på IBM och företaget lanserade ”data mining” teknologi. Som ofta var det lite tidigt för att få ut de effekter vi sålde. En viktig teknologi saknades då, artificiell intelligens. Snabb och billig hantering av massor av data i kombination med mönsterlärande dynamiska mjukvarusystem driver dagens molnbaserade informationsteknologi. Tro mig, den AI, molnbaserade, +3D-printing och 5G drivna utvecklingen har bara börjat. Och återigen förändras människans tillvaro kraftigt. Glöm aldrig hur mycket som förändrats de senaste 120 åren! Ett kompetent ledarskap blir bara viktigare och viktigare. 

Hemligheterna i vårt DNA. Allt fler vill ta reda på vad vårt DNA innehåller för sanningar om oss själva. DNA-tester kan leda oss till nyupptäckta släktingar, men också avslöja våra egenskaper och sjukdomar. Miljontals människor har anlitat företag för att analysera sitt DNA. Men det är inte bara de själva som är intresserade av hemligheterna som deras gener kan avslöja.”

https://www.svtplay.se/video/30724198/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-34-hemligheterna-i-vart-dna Skickat från min iPhone

Bifogad rapport från stiftelsen för strategisk forskning är läsvärd. Den ger en mycket bra beskrivning av vad som händer kopplat till att våra DNA blir allt mer kartlagda. Mycket är väldigt positivt, men inte allt. Vet du hur bra EU är på att reglera hur våra enskilda DNA också är immaterialrätter som faktiskt tillhör oss själva? Bristerna är stora. Du håller väl med om att immaterialrätten (äganderätten) över vem du biologiskt är, och vilka du härstammar ifrån, är din enskilda egendom? Som man givetvis kan sälja. Men ingen ska bara kunna ta den utan ett medgivande man förstår.

"Det finns en oro för att genetisk kunskap kommer att öka hälsoklyftan. De som månar om sin hälsa och har resurser att beställa och bedöma sitt genom, kommer att göra det. De kan då anpassa sin livsföring till sin riskprofil och leva bättre och längre. Detta kommer dock att ytterligare spä på en redan existerande ojämlikhet i hälsa. Därför är det viktigt att vården tar in ny teknik och erbjuder den till alla."

https://strategiska.se/app/uploads/dna-rapport-2-1.pdf



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar