onsdag 21 april 2021

Mätare av skicklighet

Jämförelser

Det är inte ofta vi får chansen att på allvar enkelt jämföra hur alla länder på vår jord försöker lösa ett och samma problem. Covid-19 har bjudit oss på den möjligheten. Det är en mycket värdefull möjlighet som jag hoppas tas på större allvar än att bara titta på oss själva. Vi måste våga jämföra med hur de bästa gjort. De bästa får betecknas som de som får lägst antal döda samt de som snabbast lyckas vaccinera sin befolkning. Särskilt intressant blir det att följa upp hur hanteringen av testning och vaccinationer sköttes. 

Danmarks nyligen genomförda jämförelse med Sverige tycker jag är mycket intressant. Som vanligt tycks våra Nordiska grannar sköta sig bättre än oss i Sverige. Frågan om varför Sverige drabbats så hårt av dödsfall jämfört med övriga Norden måste besvaras. Den ska också besvaras i ljuset av hur Sveriges ekonomi klarat sig jämfört med våra grannar. Det känns onekligen intressant att få en bättre känsla för varför Sveriges börs redan i år ökat i värde med mer än 17 procent samtidigt som våra grannars börser inte ökat i närheten av det. Ja, ja.... börsen får vi komma tillbaka till någon annan gång. Nedan SR, P1, reportage om danskarnas Covidutvärdering är lyssnadsvärt.

"Med sin frivillighet är den svenska coronastratergin ett brott mot tidigare mer hårdför bekämpning av smitta i Sverige. Men på en punkt håller Sverige fast vid traditionen: att stå ut internationellt och gå sin egen väg. Det hävdar historikern Peter Baldwin, som är verksam vid universitetet UCLA i Kalifornien, och som har kommit med en ny bok om hur olika länder har mött Corona smittan: "Fighting the first wave"."

https://sverigesradio.se/artikel/den-svenska-coronastrategin-i-ett-utifranperspektiv

Om vi "enbart" håller oss till vaccinationshanteringen konstaterar jag av SVTs statistik två saker som inte är roliga ur ett svenskt och Uppsalaperspektiv. Sveriges vaccinationsresultat jämfört med många andra länders imponerar inte. Särskilt inte med tanke på att vi ska vara ett mycket välutvecklat samhälle. Och varför är Uppsala bland de sämsta av alla regioner på att vaccinera sina invånare? Varför har vi i princip fått lika många vaccin som Gävleborg trots att de är nästan 100.000 färre invånare? Är Gävleborg så pass mycket åldersrikare än Uppsala? Så är det nog. Samtidigt är det klokt att tätbefolkade län klagat och att FHM efter klagomålen tänkt om. 

https://www.svt.se/datajournalistik/corona-vaccin/

Konstitutionsutskottets förhör av Hallengren nyligen var intressant. Jag kan dock inte fatta att de inte grävde mycket mer i den totalt inkompetenta kommunikationen som är runt hela Covid-19 hanteringen. Intressant att Hallengren också påstod att det inte fanns en idé om hur man skulle bygga upp flockimmunitet. Det går till exempel att lyssna på lördagsintervjuer med Tegnell för att höra vad som har sagts. Och regeringen är väl ansvarig för det som sägs så länge som det inte är ett delat ansvar när tjänstemannaansvaret är återifört.

"13 595 personer har dött i sviterna av covid-19 i Sverige. I det avseendet sticker Sverige ut rejält i förhållande till de nordiska grannländerna."



Först nu införs också böter som konsekvens av att man inte följer de "riktlinjer" som offentliga verksamheter inför. Efter ett år av pandemi. Om man nu tycker att det är en nödvändig åtgärd, varför infördes inte det tidigare. Igen och igen och igen visar ansvariga politiker brist på ledarskap. Munskyddsfrågan är det enklaste exemplet att förstå hur illa Sveriges ansvariga sköter pandemibekämpningen.

Norges Coronakommission dömer också ut det som kallas "den svenska strategin" ordentligt. Om det kan man tycka vad man vill. Det mest intressanta är att det aldrig funnits någon beslutad regeringsstrategi i Sverige.... Nu har två av våra grannar jämfört sig med Sverige. Det blir intressant att se om Sverige kommer att jämföra sig med dem. I Norge får man 20.000 kronor i böter om man bryter mot karantänsreglerna i samband med utlandsresor. Och efter en utlandsresa måste de sitta 10 dagar i karantän på hotell som den utlandsresande själv får betala. Det inkluderar resor till Sverige. Och deras myndigheter tycks ha bra koll på vilka som reser ut ur landet. Även om det kan man tycka vad man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar