tisdag 6 april 2021

Kompetent ledarskap

Tandlös brottsbekämpning

Hur fick Sverige på bara några generationer en meskultur? Det var inte den kulturen som byggde Sverige starkt. Var det bland annat skuldkänslorna efter den svenska rasbiologiska forskningen, och försöken att bli av med barn till de som ansågs ha dåliga gener, som gjorde oss mesiga? 

Du vet väl att rasbiologi och sterilisering är en del av modern svensk historia? Noah Harari skriver läsvärt om rasbiologisk vetenskap i sin bok Sapiens. Det han skriver är intressant i ljuset av debatten om vetenskapen. Om att vi alltid ska tro på vetenskapens för tiden starka uppfattningar. Fram till efter andra världskriget fanns en vetenskaplig tro om att människor från vissa delar av världen generellt var bättre än andra. Nazisterna som Harari lyfter fram som exempel ville rensa jorden från dåliga gener och sprida den ”ariska” ”rasen”. Senare överbevisades den ”rasbiologiska” forskningen om att typ den ”ariska” delen av mänskligheten genetiskt skulle vara ”bättre” än andra. Det rasbiologiska institutet i Sverige (i Uppsala) lades ner först 1958. Och i Sverige hade vi fram till 1976 en steriliseringslag. Under lagens 42 år steriliserades över 63.000 personer i Sverige. Bland dem som steriliserades var Romer, psykiskt sjuka, utvecklingsstörda och kriminella. Det finns mycket som var korkat med den ariska tanken och idén om att alla ”svaga” människor skulle rensas bort. Samtidigt kanske det tänkandet delvis är på återgång igen kopplat till möjligheten till DNA manipulationer. Vad hände i Sverige från 70-talet och fram till nu? Vad säger en analys av riksdagsledamöter och partiledare från slutet av 60-talet och nu? Vad säger en analys av den offentliga sektorns storlek i slutet av 60-talet och nu? 

https://www.ub.uu.se/hitta-i-vara-samlingar/verk-och-samlingar-i-urval/rasbiologiska-institutet/

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/steriliseringspolitiken-i-sverige

Anna Dahlberg, Expressen, skriver läsvärt om hur begränsad svensk Polis är ifrån att göra det som krävs för att bekämpa grov organiserad brottslighet. Det är hög tid att ge dem mycket bättre förutsättningar att bekämpa brott. Särskilt att bekämpa organiserad brottslighet. 

"I verkligheten har den dramatiska scenförändringen mycket litet med regeringens 34-punktsprogram att göra. Det är den franska polisen som har utdelat ett stenhårt slag mot våra gängkriminella."

"Förra våren fick svensk polis tillgång till det material som de franska kollegerna kommit över efter att ha knäckt den krypterade mobiltjänsten Encrochat. Resultatet är makalöst: 230 gängkriminella sitter häktade, varav ett 40-tal ärenden rör mord eller beställningar av mord. I Stockholm har 125 fängelseår dömts ut hittills. Och detta är bara början. Encrochat-avslöjandet är utan tvekan den största framgången någonsin mot gängbrottsligheten i Sverige. Men talande nog hade polisoperationen inte varit möjlig på svensk mark, påpekar åklagaren Daniel Larson på Twitter. Vår egen lag om hemlig dataavläsning (HDA) förutsätter nämligen att personen som ska avlyssnas är skäligen misstänkt för ett allvarligt brott. Att, som fransk polis, följa konversationer mellan kriminella i realtid utan några begränsningar, vore otänkbart i Sverige. Sverige skördar med andra ord frukterna av polismetoder som vi själva tycker är oacceptabla. Visserligen öppnar Mikael Damberg dörren på glänt för att även svensk polis ska få tillgång till fler hemliga tvångsmedel, men tills vidare får Sverige vara tacksamt för att Frankrike har gjort det smutsiga jobbet åt oss." 

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sverige-later-garna-andra-lander-gora-smutsjobbet/

Har Dahlberg rätt, är vårt politiska ledarskap världens bästa hycklare? Det vet jag inte men helt klart är att många av dem är vare sig tillräckligt kunniga eller livserfarna för att kompetent och med integritet klara sina viktiga uppdrag.

"Men att fly undan ansvaret genom att låta andra smutsa ner händerna är inte höjden av moral, utan snarare höjden av hyckleri."

På TV4 vittnade nyligen Hanif Azizi, en invandrad polis som skrivit en bok, om att politiker och journalister länge blundat för hur illa det är i den verkliga verkligheten. Vill du ha politiker som blundar för växande problem eller vill du ha ledande politiker som ser dem och som tidigt försöker lösa problemen? Sveriges mestid måste få ett slut! Rättigheter måste tydligt matchas mot skyldigheter. Alla moderna metoder som finns för att bekämpa brott måste reglerat och övervakat få användas. Sverige behöver en nystart!

P.S Rasbiologi är korkat. Det som särskiljer oss människor är vilka kulturer och dess värdegrunder som utvecklats runt om på vår jord. Vissa kulturer och värdegrunder har genom tiderna varit mer framgångsrika än andra. Det är därför jag tjatar om att det är mycket viktigt att ta kulturella skillnader på största allvar. Meskulturer har aldrig varit framgångsrika!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar