lördag 7 oktober 2023

Lyssnar inte

Lyssnar bara på det de vill höra

De flesta sänder och få lyssnar. Det är min stora samhällsspaning under den tid jag tjänat som företrädare för Uppsalaborna. Det gäller både lokalt, regionalt och nationellt. De flesta låser in sig i politiska block och vad partier utanför blocken tycker struntar man ofta helt i. Tro mig, det kan vara svårt nog att hantera olikheterna inom politiska block. I grunden anser jag oförmågan att lyssna på alla är samhällsdålig. Alla partier kan komma med sakpolitiskt kloka förslag. Att uppnå så breda överenskommelser som möjligt är alltid positivt. För att lyckas med det måste man lyssna aktivare till varandra och låta bli att helt sätta upp skygglappar mot vissa partier. Även partier jag ofta tycker landar i dålig sakpolitik har ibland riktigt bra förslag. Då ska man utan prestige kunna medge det.

Svensk politiks dåliga förmåga att lyssna exemplifieras väl med nedan exempel. Att sopa allvarliga problem under mattan är en dålig metod.

”Efter presskonferensen var det dags för enskilda intervjuer. Jag var tvåa i kön till Götblad efter SVT, men lät en reporter som behövde få ett inslag färdigt till lunchsändningen smita förbi. När det blev min tur påpekade jag att polischefen slog larm om tusentals pojkar på väg in i kriminalitet redan 2010. Nu 13 år senare lägger hon fram en rapport i ett liknande ärende.

– Problemen behövde uppenbarligen bli mer påtagliga för att politikerna skulle börja lyssna, svarade Götblad.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/wAGQgM/1000-barn-rekryteras-till-gangen-varje-ar

Och i Uppsala vill inte ens företrädare för föreningar som vill att kommunens utbyggnadsplaner blir varsammare förstå vad som är beslutat inom kommunen och av vilka partier. Och hur många gånger de än fått faktabeskrivningar om hur övriga partier röstat i viktiga frågor, och vad Utvecklingspartiet demokraterna, UP, gjort och gör vill de inte lyssna på. Vi har ett stort samhällsproblem när vi inte lyssnar ordentligt på varandra. Nedan UPs replik i UNT på två föreningsrepresentanter som inte lyssnat ordentligt på faktabeskrivningar vid många tillfällen.

”Folkomröstningen stärker kännedomen om dagens planer. Den tvingar politikerna att möta invånarna och argumentera för vad de anser vara bäst. Den ger också Uppsalaborna en chans att samlat påverka den nya Översiktsplanen för hur Uppsala byggs ut.

Inom kort lanseras möjligheten för stadsdelar och bygdedelar att mycket bättre än hittills involvera Uppsalaborna i planeringen och trivseln av våra stadsdelar och större bygdesområden. Denna kommande möjlighet kallas stadsdels- och bygderåd. Ambitionen är att de råd som bildas på initiativ av lokalbefolkningen, och som möter kommunens krav på demokratisk form, blir delaktiga i arbetet med hur rådets geografi bäst ska utvecklas och utformas. Grattis till er som tycker detta är viktigt. Att stärka invånarinflytandet på riktigt är en central del av Utvecklingspartiet demokraternas politik. Det är också därför som stadsdels- och bygderåd snart lanseras.

Det har aldrig funnits ett vallöfte om folkomröstning om spårväg. Det var en kompromisslösning mellan UP och Socialdemokraterna då vi var överens om att vi inte tyckte lika i den stora frågan. När Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna innan årsskiftet 2022 lämnade in en motion om nej till spårväg förändrades den politiska spelplanen. Liberalerna hade gått till val på att spårvägen skulle byggas. Eftersom både UP och SD inte vill ha spårväg fanns en majoritet för att kommunen skulle skrota det extremt riskfyllda och dyra spårvägsprojektet. Då enades UP och Socialdemokraterna om att Uppsalaborna istället skulle få påverka den nya översiktsplanen istället. Kort innan nej till spårväg skulle tas i kommunfullmäktige bekände Liberalerna färg och gjorde upp med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna att spårvägsprojektet skulle fortsätta. 

Den nya folkomröstningsfrågan är en kompromiss. Vad den ändå gör är att ge Uppsalaborna chansen att rösta för om man gillar den hårda koncentrationen av bebyggelse i Uppsala stads södra stadsdelar eller om man vill vikta om delar av de aggressiva byggplanerna mot mer bebyggelse främst längs Ostkustbanans norra delar. 

Det Sjöström och Aronsson återkommande vägrar att inse är att Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna ingått både Fyrspårsavtal och Stadsmiljöavtal över huvudet på Uppsalaborna och låst fast oss i avtal med staten. Folkomröstningen kommer inte att kraftigt kunna förändra det ingångna avtalet. Om vi leker med tanken att det ändå leder till att planerna på 33000 minskas till 23000 och 10000 stärks i övriga kommunen ställs inte ”stad mot land”. Utbyggnaden av staden blir varsammare och närservicen kan stärkas i stora delar av vår geografiskt stora kommun.”

https://unt.se/debatt/replik/artikel/har-aldrig-funnits-ett-vallofte-om-folkomrostning-om-sparvag/rm1v6x1r

https://unt.se/debatt/artikel/lagg-ner-tanken-pa-en-folkomrostning/reoq8pzl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar