måndag 9 oktober 2023

Tragiskt

Bara mörker

Återigen är det blodiga konflikter i "Det heliga landet". Det är fruktansvärt att människor är kapabla att bete sig så vidrigt som flera av Hamas anhängare gjort när de attackerat bland annat civila, inkluderande kvinnor och barn. Det finns inga ursäkter för ett sådant beteende och ska kraftfullt fördömas och bekämpas. 

Carl Bildt tycker jag tillhör några balanserat kloka i de utspel som följt efter Hamas vidriga attack. Att anklaga hela det palestinska folket för dessa vidrigheter är korkat. Ansvaret är helt Hamas och deras anhängare, inga andra. Och att generellt slå mot ett folk som berövats alla sina rättigheter enligt många FN-konventioner göder bara riskerna för återkommande blodbad. Det finns gott om beskrivningar av hur människor lever på Gaza. Det är inte svårt att förstå hur man kan odla mycket hat bland många som växer upp under de förhållandena. 

Människans historia är full av folkmord. Om inte metoden folkmord är acceptabel som lösning på konflikterna måste omvärlden och parterna hitta fungerande lösningar. Som tur är accepterar få makter numera folkmord som lösning. I detta fall lösningar som leder mot att de allra flesta som lever på Gaza kan känna hopp och inte enbart hat mot sin omvärld. Carl Bildt tycks förstå detta. Till bilden ska också läggas att palestinierna är som alla andra "folkgrupper", de tycker inte lika om allt. De flesta är nog arga över ockupation och ständiga nya bosättningar på ockuperade områden. Men i övrigt har du fredsälskare, krigshetsare och så vidare. De är en samling människor som alla andra samhällens människor. Att Abbas som företräder organisationen Fatah och Hamas är fiender är ingen hemlighet. Det är också en verklighet som gör den ständigt komplexa politiken i Mellanöstern så svårlöslig. 

Hamas ska fullt ut få ta ansvar för sina vidriga beteenden mot civila personer. Det är samtidigt viktigt att försöka förstå hur människor i Gaza lever sina instängda och på många vis hopplösa liv. Alla är långt ifrån politiskt aktiva även om många säkert inte har några alternativ. Och det är onekligen så att Hamas vinner massor av sympati bland Gaza-bor när Israel alltid slår stenhårt tillbaka varje gång de blir attackerade. Även i de attackerna dödas och lemlästas barn och kvinnor. Den metodiken har inte visat sig göra annat än att förstärka hatet som Hamas bygger sin kraft runt.  

Den tidigare Israeliska presidenten Yitziak Rabin mördades av en judisk israel. Han och de israeler han omgav sig med, i det dåvarande israeliska ledarskapet, insåg att den enda lösningen var en tvåstatslösning. För det fick han betala med sitt liv. Rabin dödades av en "av sina egna".  Det finns helt enkelt fler länder än i Sverige där det finns grupperingar som tycker olika. Om det kan man tycka mycket. Det tycker också många mycket om. Personligen tar jag avstånd från allt våld. Personligen accepterar jag aldrig att en folkgrupp, eller de som lever i ett geografiskt område, klumpas ihop som att alla tycker, tänker och beter sig lika. Så är det inte. Jag känner både palestinier och israeler som är fantastiska fredsälskande medmänniskor. Inte minst israeler som högljutt och med kloka argument stöttar tvåstatslösningen. Och israeler som i stora tal tar avstånd ifrån de ständiga annekteringarna av ockuperad mark. Om man inte förespråkar utrotningsmetoden har massor av tid och försök gjorts för att hitta hållbara kompromisser framåt. Hittills har militanta krafter på båda sidor ständigt skjutit sönder hoppfulla försök. 

Jag känner stor sorg för alla liv som spills på grund av militant ledarskap och religiösa låsningar. All kärlek till alla anhöriga till de oskyldiga som återigen dödas och lemlästas i denna ständiga konflikt. En konflikt som inleddes innan 1948 och där britterna till sist gav upp sin närvaro efter att återkommande ha mött kraftigt väpnat våld. Du som bryr dig om att förstå de historiska kopplingarna till alla områdets konflikter ska bland annat läsa på om hur Sternligan verkade. Britterna betraktade definitivt Sternligan som en terrororganisation. 

Tänk att vi människor fortfarande har så svårt för att leva tillsammans i harmoni. Att vi alltid drabbas av att vissa grupper via stort våldskapital vill bestämma över oss. Det är därför det är av central betydelse att vi i Sverige återupprättar en stark rättsstat och ett kraftfullare Försvar. Men också framtidstro! Människor som bara ser och känner mörker går sällan positivt framåt. 

Återigen, all kärlek och omtanke till alla sårade och anhöriga till dem som nu förlorat sina nära och kära i övergrepp som enbart utförs av grupper och personer som är terrorister.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar