tisdag 10 oktober 2023

Sociala reformer

Kampen mot ett nytt fattig-Sverige kräver kloka reformer

Dålig svensk migrations- och integrationspolitik har skapat ett nytt fattig-Sverige. Lösningen heter inte mer och högre bidrag. Lösningen heter inte skattehöjningar. Lösningen kräver en migrationspolitik som under många kommande år enbart accepterar självförsörjande invandring samt att ingen arbetsför får långvarig bidragsförsörjning utan mätbara arbetsprestationer. Prestationer som kan vara fysiskt arbete eller/och prestationsvillkorade studier. Och barnen till invandrare som lever på försörjningsstöd ska gå på förskolor så att de tidigt får en rättvisare chans att lära sig svenska och utvecklas bättre. Det är helt fel mot barnen att de inte får den chansen. Det är helt galet att vi har barn som föds i Sverige, bor i Sverige och först när skolplikten slår in möts de av det svenska språket. Det är en oacceptabel ordning.  

Håkan Boström, GP, skriver en läsvärd artikel nedan om att det sociala arbetet i Sverige behöver reformeras. 

Både socialtjänsten och äldreomsorgen befinner sig under hård press, enligt en ny rapport från fackförbundet Vision. Det handlar om svårigheter att rekrytera personal, hög arbetsbelastning och svårigheter att ge brukare och klienter det stöd de har rätt till.”

Problemen har varit kända länge, men situationen har förvärrats. Hög personalomsättning och brister i arbetsmiljön kombineras med högre krav och en tuffare miljö för socialtjänsten. Inom äldreomsorgen har hårt drivna arbetsscheman, delade turer och språkförbistring uppmärksammats som problem. Personalens brist på egenmakt går förstås ut över de hjälpbehövande. Yrken som bygger på att skapa förtroendefulla relationer låter sig inte styras efter industrilogik, ändå är det vad som sker, för att hålla budget och regelverk.”

Grundtanken med sociala insatser är att förhindra människor, inte minst unga, från att hamna i allvarligare problem. I praktiken tvingas dock socialsekreterare i dag att bocka av det som måste göras snarare än det som borde göras. Den byråkratiska logiken är helt överordnad. Den mänskliga kontakten finns varken schemalagd eller budgeterad. Den dåliga arbetsmiljön inom äldreomsorg och socialtjänst kan till viss del förklaras med att den som försöker göra sitt jobb ordentligt riskerar att bränna ut sig.”

Socialtjänstens demografiska utmaning ser annorlunda ut. Både regering och opposition har aviserat att socialtjänsten ska spela en nyckelroll i kampen mot gängkriminalitet, segregation och brytandet av utanförskap i utsatta områden. Samtidigt förväntas socialtjänsten tillsammans med vården fortsätta hantera hundratals andra problem, inklusive missbruk och växande psykisk ohälsa. Detta i en miljö där misstron mot myndigheter ofta är stark från klienternas sida.”

Vårt ”moderna” sätt att organisera denna verksamhet inom ramen för tungrodda byråkratiska organisationer, med lagkrav, avprickning enligt minutscheman och kontrollsystem har ett inneboende drag av dysfunktionalitet.”

Förebyggande arbete kan därför inte bara handla om hur vi organiserar den offentliga verksamheten, utan om hur vi organiserar hela vårt samhälle så att det inte ständigt lägger sten på börda för dem som ska ”lösa” problemen.”

https://www.gp.se/ledare/omsorg-och-socialtjänst-offer-för-systemfel-1.110203460

Den viktigaste reformen för att motverka ett nytt fattig-Sverige är att alla arbetsföra som långvarigt, över sex månader, lever på försörjningsstöd ska arbeta. Det är inte bara moraliskt rätt i förhållande till övriga invånare. Det är också en viktig del av att bekämpa organiserad brottslighet. Hur många procent av arbetsföra långtidsförsörjda av bidrag tror du också arbetar svart? Arbetsplikt för alla arbetsföra som inte försörjer sig själv är en viktig metod för att skapa ett inkluderande samhälle. Jag vill inte att någon arbetsför i Sverige ska kunna leva hela sitt liv i ett utanförskapsområde försörjd av dem som arbetar utan att göra någon mätbar motprestation till det gemensamma. Jag vill inte heller att någon ska kunna leva ett helt liv i Sverige i ett utanförskapsområde och aldrig lära sig svenska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar