onsdag 4 oktober 2023

Elsparkcyklarna

Reglera elsparkcyklarna mer

Gång efter gång har jag i debattartiklar och i formella förslag inom Uppsala kommun krävt regleringar av elsparkcyklarna. Det har varit en sjukt dålig process och motståndet mot rimliga regleringar har varit stort. Mina argument för att reglera användandet har bland annat varit att oordningen måste upphöra. Att personer med funktionsvariationer måste skyddas från personer som snabbt kommer körande på gångområden. Att särskilda uppställningsplatser måste finnas och att de ska finansieras av de som erbjuder elsparkstjänsterna. Att jag dessutom tycker att det är dåligt för folkhälsan att många ungdomar väljer elsparkcykel istället för att promenera 500 meter får jag tåla. Den egna hälsan är ett eget ansvar. 

Även om den egna hälsan är ett eget ansvar drabbas vi alla mer eller mindre av kostnader för enskildas beteenden. Det gäller även många som använder elsparkcyklar. De har inte hjälmar. I Uppsala kör många dessa fordon när de är onyktra eller narkotikapåverkade. Då ökar också riskerna för olyckor kraftigt. 

De som länge varit emot rimliga regleringar av dessa fordon borde om och om ta del av de studier av skador som nu finns kopplade till elsparkcyklarnas framfart. Skador på dem som själva kör men också på många som står i vägen för förare som kör på helt oacceptabla sätt. Nedan SVT reportage är värt att titta på om du bryr dig. 2000 frakturer på 3 år. Det är dyrt! Och precis som med skjutningarna drabbas oskyldiga när allt för många kör dessa fordon på ett oansvarigt sätt. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/ellinor-slog-ut-tanderna-nar-hon-akte-elsparkcykel-det-bara-rann-blod--wnhbra

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/nastan-2-000-frakturer-efter-olyckor-med-elsparkcyklar-belastning-pa-akutvarden--998aep

Ordningsföreskrifter i en kommun ska användas aktivt för att bidra till bättre boendemiljö i en stad som Uppsala. Ordningsföreskrifter är inte lagar. När kommunen numera också lägger en massa pengar på ordningsvakter i offentlig miljö fyller ordningsreglerna också en funktion som stöd åt dessa offentliga ordningsvakter. Det är hög tid för Uppsala kommun att ge dessa ordningsvakter tydliga förhållningssätt till framfarten av elsparkcyklar. Vem vet, kanske kan det minska antalet olyckor med minst 10 procent. Det motsvarar mycket mindre lidande och väldigt mycket mindre kostnader. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar