lördag 28 oktober 2023

Tjäna invånarna

Tillgänglighet och förtroende

Servicen till oss invånare kan kraftigt förbättras från de offentliga Sveriges olika delar. Verksamheter som skattebetalare betalar för. Tänk att det inte är självklart att offentliga verksamheter alltid behandlar oss invånare som företag bemöter sina viktiga kunder. Snabbt och alltid med ett positivt ingångsvärde. I grunden handlar det om ledarskapet inom en verksamhet. Om ledande politiker, och ledande tjänstemän, aktivt jobbar med att bygga en god servicekultur blir det också inom några år verklighet.

I ljuset av ett farligare och otryggare samhälle vill allt fler att offentligt anställda ska bli mer anonyma. Är det en bra utveckling? Tveksamt så länge som bra alltid tillgängliga nättjänster saknas. Om invånarna förväntas ha med ”ett svart hål” att göra måste användarvänliga nättjänster först finnas och ansvariga handläggare enkelt, genom nättjänsterna, kunna följas upp inom verksamheten.

Låt oss ta en kommun som exempel. Är det bara politiker som ska vara kända och enkelt tillgängliga bland invånarna? Är det politiker som ska jaga runt för att ta reda på vem som mer eller mindre bra handlägger ett ärende? Det går inte eftersom politiker inte får lägga sig i enskilda ärenden. Och hur ska någon vilja axla en politikerroll om vi även ska bli de enda kända personliga ingångarna in i ett i övrigt stort svart hål? Vi måste bekämpa brottslingar och hantera psykiskt sjuka utan att backa från vårt öppna samhälle. Säkerheten är viktig men säkerhetsarbetet får inte tillåtas förstöra vårt öppna offentliga samhällsbygge. 

Malin Lernfelt, UNT, skriver bifogat om hur kommunens tjänstemän inte längre ska vara tillgängliga på kommunens hemsidor. Fler roller än politiker måste vara sökbara för invånarna inom Uppsala kommun. Jag stöttar samtidigt att många anställda med fördel plockas bort som enkelt sökbara på nätet. Däremot måste varje handläggare av ärenden vara känd för dem de handlägger. Allt annat är helt orimligt. Runt särskilt utsatta handläggare behövs smarta säkerhetsrutiner som också görs kända. Till exempel att samtal spelas in och att minsta hot automatiskt larmar. Särskilt de kriminella ska veta att de inte är så enkelt att de kan försöka skrämma livet av en enskild handläggare. Dagens AI-system kan enkelt fånga upp hot eller korruptionsförsök. Om inget fångas och skyndsamt åtgärdas kan inspelningarna ”brännas”. Nya tider kräver nya metoder och lagar för att bekämpa växande grov brottslighet. 

”Häromdagen meddelade säkerhetschefen Anders Fridborg att man valt att plocka bort alla kontaktuppgifter till kommunens medarbetare från Uppsala kommuns hemsida. I en intervju i UNT (23/10) kallar Fridborg det för “ett led i vårt ständigt förbättrade säkerhetsarbete”. Säkerhetschefen säger att det inte ligger någon specifik händelse eller hotbild bakom, men att det handlar om trygghet.”

”En kommuns roll och ansvar är dock inte endast att vara en trygg arbetsgivare. Uppsala har ett långtgående ansvar av öppenhet och tillgänglighet för sina medborgare, de som betalar skatt och för vilka kommunens verksamheter är till. Att människor enkelt inte längre ska kunna ta del av information om vem som är chef inom grundskolan eller äldreomsorgen eller vem som är ansvarig för andra delar av kommunens verksamhet är oacceptabelt. Det försvårar både ansvarsutkrävande och insyn.”

”Allvarliga hot mot tjänstemän eller verksamheter ska naturligtvis hanteras efter konstens alla regler med polisanmälan och säkerhetsföreskrifter. Att kommunen utan att sådant förekommit leker kurragömma med medborgarna, kröker rygg för det eskalerande våldet och gömmer undan sina medarbetare är dock fullständigt oacceptabelt. Gör om och rätt. Omedelbart.”

https://unt.se/ledare/artikel/skarpning-uppsala-sluta-bete-er-som-lille-skutt/jpm7730j

Förtroende skapas i huvudsak genom att en individ eller organisation gör som den säger i förhållande till andra. Att till exempel tåget går enligt tidtabell. Bara så byggs förtroende. I den nödvändiga hårdare bekämpningen av grov brottslighet är det viktigt att de kriminella får förtroende för att vi på bred front och med lagligt stöd kommer att bekämpa dem. Jag törs påstå att de fortfarande känner att vårt motstånd är för mesigt för att stoppa dem. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar