måndag 30 oktober 2023

Hållbar utveckling

En dålig aggressiv tillväxtdröm 

I den verkliga världen blir nästan alltid en för tillväxtfokuserad väg framåt dålig. Att växa är generellt sett positivt. Det som inte växer stagnerar och dör till sist. Med det sagt är det klokt att försöka växa så att man i till exempel ett samhälle hinner med att säkra väl fungerande barnomsorg, skolgång, äldreomsorg, sjukvård, poliser, framkomlighet för kollektivtrafiken, fungerande energiförsörjning, fungerande dricksvattenförsörjning, fungerande avloppshantering, prisvärda bostäder, exklusiva bostäder, verksamhetslokaler och så vidare.

”Samhällsfunktionerna måste hänga med…” Är det svårt att fatta? Att Uppsala haft en absurd befolkningstillväxt de senaste 15 åren är starkt kopplad till en tid av ansvarslös invandringspolitik. På kort tid har Uppsala växt från 200.000 invånare till snart 250.000 invånare. Det är inte positivt att växa så mycket så fort. Särskilt inte i ett reglerat land som Sverige där inte människor enkelt kan bli poliser, undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, lärare, busschaufförer, åklagare, domare och så vidare. 

SVT Agenda hade igår ett bra inslag om växtproblemen i Norrland. Precis som Utvecklingspartiet demokraterna sagt måste skola, vård, omsorg, Polis etc hänga med! Titta gärna på inslaget om växtvärken i Skellefteå i nedan Agenda-avsnitt.

https://www.svtplay.se/video/8D9pWaY/agenda/ikvall-21-15?info=visa

I Uppsala gick fjärrvärmesystemet ner igår och värmen för väldigt många hushåll i kommunen försvann. Det blev kallt. Uppsalas centrala reningsverk har inte fått miljötillstånd. Idag har Tele2 stora kommunikationsproblem som drabbar Uppsala kommun. Det finns mycket som måste fungera mycket bättre och säkrare än nu innan man investerar i onödiga spårvägssystem. Tänk att inte det är självklart för en majoritet av Uppsalas partier. Gör om! Gör rätt!

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/vattenfall-om-fjarrvarmestoppet-vi-beklagar-djupt/r4vw990r

Och i dagens UNT skriver Johan Heimer, journalist, att det skulle krävas mycket för att ordentligt stärka Uppsalas kransort Vänge med en pendelstation, dricksvattenförsörjning och avloppshantering. Det är nästan ett skrattretande resonemang. Det är fullt av risker och kostnader kopplade till de byggplaner som finns för södra Uppsala stad idag. Och nu när Knivsta inte längre vill fullfölja sitt Fyrspårsavtal med staten kan den tänkta nya stationen i Alsike i Knivsta istället ersättas med en station i Vänge. Tack för det hoppas jag att vi kan säga till Knivsta. Uppsala behöver stärka kopplingen mellan Uppsalas västra delar och dess södra delar. Länge fanns dyra planer på en västerled under mark. Det skulle bli väldigt mycket dyrare än att på sikt bygga en pendelstation i Vänge och Järlåsa. En västra station i Vänge och en södra station i Sävja blir toppen för Uppsalas positiva utveckling. 

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/vange-ska-byggas-ut-men-ar-det-praktiskt-mojligt-/jn8nzp8j




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar