onsdag 11 oktober 2023

Dåligt av statens företrädare

Staten måste ta någon form av ansvar

PFAS är ett gift som skapat både miljöskador och allvarliga sjukdomar hos många människor. I Uppsala kommun drabbas skattebetalarna av detta tidigare använda gift på flera sätt. Framförallt har Uppsala Vatten och avfall AB tvingats genomföra dyra saneringsåtgärder. Alla kommunens analyser av problemet pekar mot att det är det svenska försvaret som under sina brandövningar skapat problemet. Självklart utan någon medveten avsikt. Om du lyssnar på nedan SR/P1 reportage borde dock Försvaret axla sitt ansvar och i vart fall bära miljösaneringskostnaderna. Och Försvaret i sin tur borde kunna driva en process mot det globala företaget som med kunskap om problemen ändå sålde den kemiska produkt som skapat skadorna. Att staten år efter år förnekar sin skuld är inte ok. 

”Läckage av PFAS-kemikalier i grundvattnet i Blekinge kan vara den värsta giftskandalen i svensk historia. 5 000 Kallingebor blev förgiftade av dricksvattnet som under decennier förorenats av Försvarsmaktens brandsläckningsskum.”


Stackars de laglydiga och hårt arbetande svenskarna. Alla skatter och allt slit ger efter åratal av uselt politiskt ledarskap dålig utdelning. Främst på grund av mycket bristande respekt för kulturella skillnader och volymutmaningar. Och för att politiken länge fokuserat på frågor högst upp i Maslows behovstrappa istället för att säkra det nödvändiga och grundläggande. Det är trygghet, god energitillgång och väl fungerande skolor. Även detta haveri bär statens företrädare för. Expressens artikel nedan beskriver väl hur riksdagens misslyckanden starkt bidragit till Sveriges urspårade trygghet. 

Fast Sverige passar ju in i hans definition av en stat som är svag. Inte överlag, men i ett kritiskt avseende: upprätthållandet av lag och ordning. Den primära uppgiften.”

Ett skäl till att larmet inte har gått tidigare, att våldet har fått eskalera, är kanske att Sverige har haft lag och ordning och fred så länge att vi tagit detta fundament för givet. Vi har vänt på behovspyramiden och sett välfärd och mjuka värden som den starka staten, grunden för allt gott. Men att bekämpa dagens grova kriminalitet med välfärd och mjukhet som främsta vapen har fullständigt misslyckats. I praktiken har staten gjort sig svag. Och i det drivhuset har det kriminella våldet kunnat föda mer våld, gränserna har förflyttats – och asocialt beteende har blivit det nya normala, med Rotbergs ord. I Norge hade man fyra dödsskjutningar i fjol och nu – inte om 20 år – tänker den norska staten ta i för att undvika att gängbrottsligheten eskalerar. Bara med en stark stat kan det goda samhället försvaras.”

Och rikspolitikerna har kraftigt misslyckats med att straffa och rehabilitera unga grova brottslingar under lång tid. Priset för det syns idag.
Fritagningen illustrerar också att intagna som vill ta sig ut kan planera fritagningar och rymningar med kumpaner på utsidan, med hjälp av mobil och padda. På samma sätt kan de beställa knark, hålla kontakt med sitt nätverk och planera framtida brott, även om de sitter tiden ut.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar