lördag 14 oktober 2023

Ledarlöst

De ledare vi förtjänar

Jag är på en ledarskapskonferens. En konferens med en organisation som ideellt ger unga människor en fantastisk chans att tidigt träna på att bli bättre chefer/ledare. JCI. En sak är klart, vi behöver många fler av våra företagare, föreningsaktiva och inom offentlig sektor som behöver bättre och mycket prisvärd träning i projektledning, chefsträning, ledarutveckling och värdefullt nätverkande. Nästan ”gratis”. Det tar inte intäkter från andra utbildare eftersom JCIs målgrupp inte har pengarna för alternativa möjligheter. De av oss som vill att Sverige åter ska vara, och globalt ses som, ett extremt framgångsrikt samhälle behöver fatta att de av oss som vågar leda bättre behöver tränas i ledarskap. Att vara en skicklig ”pratkvarn” räcker inte. 

https://framtid.jcisweden.se/

David Lagerkrantz krönika i Expressen nedan är läsvärd. Den bjuder på ledarskapsperspektiv. 

Jag begär inte att Ulf Kristersson ska sjunga, eller ens plocka fram ett uns av den värdighet Jens Stoltenbergs hade i domkyrkan i Oslo den dagen. Men jag hoppas att Kristersson kunde förstå att den sårade bitterhet han, Jimmie Åkesson och för all del Magdalena Andersson, utstrålar när de talar om gängkrigen – den bitterhet som säger anklaga inte oss, det är andras fel alltihop, vi såg det komma – inte fungerar, inte gör annat än splittra och får oss att skälla på varandra vi också.”

”Vad vi behöver – förutom akuta åtgärder – är en förståelse för den förödelse som drabbat landet, och en bild av att det är verkliga människor som dödas, och verkliga familjer som skriker av smärta, och slits sönder. Vad vi behöver är någon som talar om för oss att vi är bättre än så här, och att vi klarat kriser förut. Vi är en stolt nation, eller borde vara det, och tillsammans kan vi resa oss ur askan. Vad vi behöver är någon som kan ge oss hopp och kämpaglöd, någon som får oss att vilja tända ljus och marschera på gatorna, och visa att vi också vill bidra till att lösa krisen.”

”Vad vi behöver är ledare värda namnet, inte sårade egon som påstår sig ha sett in i framtiden när de i själva verket bara vill vinna tarvliga poäng, och rädda sina ansikten. Ynkedomen i det politiska ledarskapet skrämmer mig lika mycket som våldet på gatorna.”

https://www.expressen.se/kronikorer/david-lagercrantz/vad-vi-behover-ar-ledare-varda-namnet/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar