torsdag 4 oktober 2018

Ett föraktfullt tabu

Hur kan det vara fel att stå upp för egen politik?
Länge var Socialdemokraterna den sol inom politiken som alla andra partier ständigt fick förhålla sig till. De hade en idé om varför de behövdes och de attraherade mycket dugliga personer att konkurrera om poster som kommunalråd, ministrar och statssekreterare. Idag är det annorlunda. Nu har alla partier svårt att attrahera de bästa. Demokratins försvagning och ett växande politikerförakt ökar inte attraktionskraften hos dem som har bra alternativ. Men, men trots att Socialdemokraterna förlorat sin tidigare ”glans” är de fortsatt skickliga på maktspel. Vilket parti har strategiskt vunnit mest på att odla en total beröringsskräck för Sverigedemokraterna? Ett parti som nu nationellt företräder 1,1 miljoner människor som i huvudsak är besvikna på andra partiers förmåga att ta i uppenbara problem. Socialdemokraterna är vinnarna på denna demonisering av SD, av all deras politik och av förakt för deras missnöjesväljare.

Håkan Boströms nedan bifogade ledarartikel, i den liberala tidningen Göteborgs Posten, borde hjälpa till som en väckarklocka. Hur kan väljarföraktet tillåtas bli så stort att man inte kan samtala vuxet med alla företrädare i en demokratisk församling? Hur kan man svika sina väljare med ursäkter om beroenden som inte är självklara om man samtalar inom områden där man har en mycket liknande politik? Den som väljer väljarföraktsvägen, som Liberalerna i Uppsala, kan enligt mig enbart göra det av kortsiktig egennytta eller för att partiet helt enkelt har blivit mer av ett socialistiskt parti än ett liberalt. Det kan absolut inte handla om att kraftfullt stå upp för den inriktning man säger sig tro på, och det är sannerligen ett stort väljarsvek. På inget sätt säger jag att man ska samarbeta med V eller SD! Men när det finns liknande politik inom till exempel naturskyddsområdet eller matförsörjning, hur kan det vara ett problem om ett förslag som Alliansen lagt går igenom för att V eller SD stödjer det? Det kan aldrig vara fel att stå upp för egen politik. Det är alltid fel att samarbeta med partier som man i stora politiska frågor har stora särskiljande åsikter med. C i Uppsala utesluter därför samarbete med Fi, V och SD. Bättre balans mellan hjärta och hjärna tack. Det är det minsta invånarna borde kunna förvänta sig av sina partiföreträdare. Till skillnad från Boström anser jag inte att förhandlingar är rätt väg att gå utan att det räcker med parlamentariskt hyfs för att folkviljan ska få ett betydligt bättre genomslag. Varför ska vi ha en demokrati om folkviljan inte får genomslag i det politiska maktspelet? Och det är ”smärtsamt” att ta del av Liberalerna i Uppsalas försök att försvara sina väljarsvek.

”På samma sätt skulle en borgerlig regering som förhandlade med SD naturligtvis inte genomföra SD:s partiprogram. SD skulle få igenom de delar av sin politik som en borgerlig regering kan tänka sig försvara. Det är förstås om detta den moralisk-politiska diskussionen borde handla om. Var den sakpolitiska gränsen går. Smitto-teorin, att borgerligheten skulle förvandlas till SD om man stödjer sig på partiet, har inget med verkligheten att göra. Den handlar om känslor och tabun.”
”Dessa känslor är tyvärr starkt drivande för den politiska polarisering vi ser just nu. Den polarisering som SD frodas i. Partiet laddas hela tiden med ny magisk energi av sina politiska motståndare. Tabut har nu gått så långt att det hotar lamslå hela partisystemet.”
”Det hela liknar en grekisk tragedi. De som menar att SD är ett hot mot demokratin bidrar själva stegvis till att underminera den demokrati de säger sig försvara genom att låta låsningen kring SD bli vägledande för alla politiska ställningstaganden.”
http://www.gp.se/ledare/när-sd-tabut-får-ersätta-moralen-1.9634124

Dagens kalkon
De som förordar en Alliansupplösning som innebär att vänsterkrafter får stort inflytande. Vänsterkrafter bär inte på svaren för att vår morgondag ska bli attraktiv. Vänsterkrafter har inte fått folkligt stöd att starkt påverka vår framtid. Mycket hinner förstöras under ytterligare några år vid ”syltburkarna”.
https://www.expressen.se/ledare/torka-era-tarar-och-ta-farval-av-alliansen/

Dagens stjärna
Ulf Kristersson. Gå inte i den Socialdemokratiska fällan! Lyckas bilda en regering som tar reformansvar. Vänstern bär inte på svaren som generellt kan erbjuda våra kommande generationer välstånd. Reformer som tydligt adresserar de stora problem vi behöver lösa. Problem som det aldrig kan vara fel att prata om för att demokratiskt valda tillsammans ska hitta bästa möjliga vägar framåt. Varför finns politiker? Varför väljs politiker? Allt för många politiker ger sken av att inte längre förstå det. Massor av tid läggs på att förklara vad ”man inte vill”. Om man utgår ifrån vad man vill, och hur det i störst utsträckning blir verklighet, blir vägvalen klokare.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/pressen-pa-talmannen-utse-en-regeringsbildare/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar