fredag 12 oktober 2018

Bättre bildningsresultat

Offer eller oslipade diamanter?
Vilken syn har du på dina medmänniskor? Ser du de som är annorlunda från dig som hemska och idioter eller ser du dem som intressanta och potentiellt med egenskaper och färdigheter som du inte har? Det vill säga människor som kan komplettera dig när du ska problemlösa. Min utgångspunkt när jag träffar nya människor är alltid att de är intressanta och min övertygelse är att de bär på egenskaper och färdigheter som garanterat kan komplettera mina. Och varje möte med en ny människa bjuder på en fantastisk möjlighet att lära nytt och påminnas om faktumet att vi alla är unika.

Samtidigt som det är viktigt att vi inser att vi alla är unika, och att vår utveckling i så stor utsträckning som möjligt ska individanpassas, finns grundläggande kunskaper som är viktiga för alla att lära så mycket som möjligt inom. Dessa grundläggande kunskaper jämförs mellan länder. PISA-mätningarna är en sådan jämförelse som är viktig att ta på största allvar. Om inte svenska elever klarar av att vara konkurrenskraftiga kommer det att smitta av sig på vårt exportberoende näringsliv. Därför är kunskapsnivån i Sverige en av de allra viktigaste konkurrensindikatorerna vi har. Sverige imponerar inte i dessa jämförelser och det måste vi ta på största allvar. Frågar du mig är det för mycket "flum" som får råda inom skolans värld och de praktiska utbildningarna har på tok för länge nedvärderats. Vi måste snabbt ändra på detta och då är inte mer "flum" och akademisk högfärdighet svaren. Och när känslor ska ha större betydelse än fakta och sakkunskaper har det fullständigt spårat ur. Våra barn och unga måste bildas bättre.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Utbildning-och-forskning/Provresultat/Resultat-PISA/

Visst är det häftigt att vi alla är unika. Vilka av oss är mer eller mindre bra? Vem avgör det? Beroende av vilka som har den politiska makten kan olika människor klassas som mer eller mindre önskvärda. Så har det ofta varit genom vår mänskliga historia. Den stora skillnaden jämfört med förr var att då var vi människor inte i närheten så övervakade som idag av staten eller andra resursstarka krafter. Idag förekommer till och med löpande betygsättning av hur vi anses sköta oss som invånare i ett samhälle. Personligen tycker jag att detta är helt oacceptabelt och skrämmande. Mot vad leder ett sådant samhälle?

https://www.nyteknik.se/kronikor/kina-ar-pa-vag-mot-det-perfekta-overvakningssamhallet-6891158
Dagens kalkon
De som inte står på de enskilda laglydiga människornas sida när det är som viktigast.
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/lat-inte-foraldrar-dra-in-sina-barns-medborgarskap/

"Med dagens regler kan föräldrar i princip fritt säga upp sina barns svenska medborgarskap. Migrationsverket har mycket små möjligheter att neka ansökan - om barnen befinner sig utomlands i praktiken inga alls."

"Barn över 12 år måste visserligen ge sitt samtycke. Men det kan förstås vara svårt för barn att stå emot sådana önskemål från föräldrarna, inte minst om de lever under hedersförtryck. Dessutom kontrollerar Migrationsverket inte om namnteckningarna är äkta. Både 15-åringen och 21-åringen i Mjölby hävdar att de inte har skrivit på någon ansökan. Att frånta ett barn som är fött och uppvuxet i Sverige rätten att vistas här går på ett ögonblick. Att återfå medborgarskapet tar betydligt längre tid. 21-åringen återfick sitt medborgarskap först efter att hon meddelat Migrationsverket att hon själv aldrig sagt upp det."

Lyssna mer på alla kloka lärdomar och förslag som TRIS, Tjejers rätt i samhället, verkar för! Hedersförtryck och hedersvåld har inget på vår jord att göra. I Sverige bestämmer svenskarna och här ska vi självklart och entydigt stå upp för enskilda människors rätt att skyddas mot hederförtryck och hedersvåld.
https://www.tris.se/

Människor som gång efter gång inte respekterar demokratiska resultat.

Dagens stjärnor
Johan Rudström. Ja, det är helt korrekt att Liberalerna valt att samarbeta med Vänstern för att få sitta vid makten. Centerpartiet, med en förhandlingsdelegation på 13 personer, hade en tydlig linje att 1) Vi spräcker inte alliansen så länge som det finns alternativ som inte är sämre än andra 2) Sakpolitiken i fokus 3) Trots att vi direkt efter valet visste att Liberalerna förhandlade med S och MP avstod vi ifrån att förhandla med S förrän det var helt klart att L spräckt Alliansen 4) När Ls medlemsmöte tog ställning till att spräcka Alliansen tog de inte ställning till det ställningstagandet, de tog ställning till att L istället för C var det näst största partiet att ingå i ett minoritetsstyre där de fått ordförandeposterna X, Y och Z av Socialdemokraterna i utbyte mot att de spräckt Alliansen. 5) När det stod helt klart,  efter Ls medlemsmöte att L spräckt Alliansen, och att det planerade minoritetsstyret S+MP+L skulle bli mycket beroende av V, lyfte C efter beslut i förhandlingsgruppen upp för att sondera möjligheterna att hindra ett destruktivt vänsterinflytande. Möjligheten att hindra ett ännu kraftigare vänsterinflytande öppnades inte. Den nya vänsterkoalitionen är bildad.
http://www.unt.se/ledare/inte-sa-mycket-i-mitten-5104225.aspx

Tino Sanandadji. Ja, väldigt många kommuner ligger risigt till när räntorna ökar. Skuldbergen är omfattande. Uppsala kommun är inget undantag. Sanandadji anses av vissa som kontroversiell. Jag tycker att det är viktigt och värdefullt att lyssna noga på alla personer som underbygger sitt tyckande med fakta. I Sanandadjis fall har han också gjort det till en "grej" att bygga sitt tyckande utifrån offentligt tillgänglig information, från källor som anses vara objektivt seriösa.

"Att den offentliga sektorn under många år har haft svårt att rekrytera vårdpersonal beror på att arbetsvillkoren har varit dåliga."

"Kommunernas måste de närmaste åren hantera och täcka de skulder man tagit på sig, inklusive dolda skulder som uppkommit när man drivit sin personal till bristningsgränsen. De skötsamma och produktiva sektorerna såsom exportindustrin kan i viss mån bära denna belastning, men bara upp till en gräns."

"Det är därför viktigt att politiker håller på slantarna och undviker slösaktiga satsningar. Det vore också värdefullt att sluta upprepa misstag som att försöka låna sig ur kriser eller belasta kommuner med ännu mer befolkningsökning som inte bär sina kostnader. Det går att lura väljare, men det går inte att lura ekonomin."
http://www.gp.se/ledare/sanandaji-kommunernas-dolda-skulder-hotar-v%C3%A4lf%C3%A4rden-1.9824192

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar