lördag 13 oktober 2018

Opposition på riktigt

Opposition viktigt för en fungerande demokrati
Oppositionspartier har mycket viktiga roller i en demokrati. De ska främst komma med alternativa förslag, analysera och kritisera ledande partiers beslut och agerande. Eller deras brist på agerande. Utan en offensiv och engagerad opposition blir demokratin mycket sämre som samhällssystem. En opposition måste också få organisera sig på liknande sätt som till exempel regeringspartier. Odemokratiska politiska krafter försöker upprätthålla sin makt genom att förstöra oppositionens möjligheter att driva ett bra oppositionsarbete.

I Uppsala försöker S, MP och L att försvaga oppositionen genom att låta minoritetsgruppens stödhjul V få ta viktiga oppositionsroller. Att ens försöka något liknande är demokratiskt vidrigt. S, MP och L har ett regeringsbärande samarbete med V och kan inte betraktas som trovärdig opposition. Uppsala har fått ett kraftigt vänsterstyre trots att väljarna med stora marginaler inte röstat för socialistisk politik. Om man inte i grunden föraktar demokratin måste de borgerliga partierna få den oppositionsplattform de ska ha. Det är särskilt viktigt när väljarviljan är satt ur spel. Den som läser Vänsterpartiets debattartikel i UNT idag förstår tydligt att V ingår i L, MP och Ss lokala regeringsunderlag.

Nedan bifogade artikel är läsvärd för att förstå hur viktigt det är att ha en tydlig rågång mellan en regering och oppositionen.

"Det tyska exemplet kan vara nyttigt att ta del av även för svenska politiker. Det är svårt att gå i opposition mot en regering man själv sitter i. En storkoalition tappar i stöd om det inte finns ett akut yttre hot eller svåra specifika samhällsproblem som en handlingskraftig regering kan avvärja."
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-om-v%C3%A5dan-med-storkoalitioner-1.9834286
Dagens kalkon
Människor som gång efter gång inte respekterar demokratiska val.
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/hanna-maste-avga-5105299.aspx

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Ja, hoppas, hoppas att Kristersson lyckas. Sverige behöver en reformvillig regering. Och en statsminister som har bakgrunden för att kunna kryssa fram mot möjliga reformer.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-modigt-kristersson-1.9951170

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar