fredag 5 oktober 2018

Jaga förövarna

Stötta offren
Bråket kopplat till en kandidat till högsta domstolen i USA är intressant. Efter 30 år kliver en kvinna fram och vittnar om ett sexuellt övergrepp. Oavsett när ett övergrepp görs är det oacceptabelt. Lika oacceptabelt är det att hänga ut och döma människor innan det enligt lagens regler är fastställt att en person är skyldig för det som den anklagas för. Flera medier i Sverige har fått ”krypa till korset” och fällts när de föregått domstolsprövningar och kraftfullt utsatt enskilda människor, och deras familjer, för exempel på ”folkdomstolar” som inte matchar rättssystemets krav på bevisning. Det finns tyvärr både sexuella förövare och människor som av olika skäl ljuger om att de utsatts för övergrepp. Linda Nordlunds ledare i ämnet är läsvärd.

”Allt som är brottsligt kan nämligen inte bevisas. Och allt beteende som är förkastligt är inte brottsligt. Ändå behöver vi prata om det. Det är det som är gråskalan, och det som är poängen med Metoo.”

”Fanns det problem med uppropen? Självklart. Namnpubliceringar har fått kritik i efterhand. Och Aftonbladets Åsa Linderborg har säkert rätt när hon skriver att "i högen av namn finns män som blivit beljugna" eller som "har missförstått en situation" och som hösten 2017 "fick sina liv förstörda".”

Jag delar helt Nordlunds avslut som lyder;
”Värdet av Metoo varken kan eller bör mätas i antalet fällande domar. Värdet av Metoo är att män med rovdjursdrifter inte längre kan känna sig trygga i gråzonen.
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/vardet-av-metoo-mats-inte-i-antalet-valdtaktsdomar/
Vi måste fortsätta att hålla Metoo-andan levande, det vill säga aldrig acceptera att människor utnyttjas sexuellt mot sin vilja av personer som de har en beroendeställning till. Alla som ser övergrepp har ett ansvar att ”lägga sig i” och hjälpa till att säga ifrån. Vi ska självklart inte tolerera att någon utsätts för oaccepterade sexuella närmanden. De som utför liknande övergrepp och brott ska jagas och ställas inför rätta. Samtidigt hoppas jag att vi är överens om att det fortfarande i samband med en rättegång måste vara ställt bortom allt rimligt tvivel att det som sägs ha hänt också har hänt. Det senaste åren har vi fått uppleva flera uppmärksammade fall där tidigare långtidsdömda fått upprättelse för felaktiga domar och släppts fria. När ord står mot ord, i synnerhet om något hände för trettio år sedan, är det svårt att se att en fällande dom är möjlig, även om det oacceptabla som sägs ha hänt också har hänt.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/utskott-i-usa-s-senat-rostar-om-kavanaughs-utnamning-till-hd

En sak är säker i Sverige och det är att vi måste bli bättre på att stötta offren som utsatts för övergrepp. Att ifrågasätta den som anklagar någon för övergrepp är ur ett rättssäkerhetsperspektiv nödvändigt. Samtidigt kan det ifrågasättandet sannolikt skötas mer respektfullt om man ska tro flera kvinnor som beskrivit hur de behandlats under rättegångar kopplade till övergrepp. Tyvärr menar många advokater att den nya samtyckeslagen försämrar det sannolika offrets situation under en domstolsprocess. Återigen kommer försvarsadvokater att göra allt de kan för att minska den anklagandes trovärdighet.

Dagens kalkoner
Christiano Ronaldo. Han har uppenbarligen betalat 3,3 miljoner till kvinnan som anklagat honom för våldtäkt. Enligt tidningen Der Spiegel har han även erkänt övergrepp. Det ”luktar” mycket illa och jag tycker att det är bra att offret kliver fram, oavsett hennes motiv. Det är aldrig acceptabelt med sexuella övergrepp.
https://www.fotbollskanalen.se/italien/efter-valdtaktsanklagelserna-mot-ronaldo---polisen-oppnar-upp-utredningen-igen/

Donald Trump. Det är så tragiskt att den tidigare ”fria världens försvarare” har en president med ett så respektlöst och vidrigt sätt. Det ska vara ställt utom allt rimligt tvivel att något som någon påstår har hänt också har hänt. Visst är mäktiga personer också ständigt utsatta för negativa kampanjer och anklagelser som inte stämmer. Samtidigt finns människor som utnyttjar sin makt på oacceptabla sätt. Var gränserna går och om överträdelserna är brottsliga ska avgöras i domstol. Förhoppningsvis har Metoo-rörelsen gjort att många fler som känner sig sexuellt kränkta direkt anmäler kränkningen. Att en person kliver fram efter trettio år är försvårande. Samtidigt kan jag förstå henne om det stämmer, den roll som ska avgöras är en livstidsroll med mycket stor makt i USAs högsta domstol. Om hennes vittnesmål stämmer anser jag absolut inte att en sådan person är lämplig för ett så mäktigt uppdrag.
https://www.expressen.se/nyheter/donald-trumps-han-mot-blasey-ford-i-natt/

Dagens stjärna
Tarana Burke. Hon exemplifierar vad en människas engagemang och kamp kan leda till. Många mäktiga personer har fallit tack vare Burkes starka engagemang och skapande av Metoo-rörelsen.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/metoo-grundaren-handlar-om-att-formedla-empati-fran-en-person-till-en-annan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar