fredag 19 oktober 2018

Alliansbudget

M gav löfte om en Allianspolitik
Svenskarna som helhet, och Uppsalaborna som del av Sveriges 290 kommuner, röstade inte för en vänster och tillväxtovänlig politik. I Uppsala kommer ändå Uppsalaborna utsättas för en sådan politik. Nationellt kan vi slippa det om väljarnas önskade riktning i politiken respekteras. Jag tycker som demokrat att den ska respekteras före individuella eller partipolitiskt kortsiktiga intressen.

Efter moderatledarens första försök att bilda regering avslutade han försöken med bland annat orden typ ”jag erbjöd att M skulle driva en allianspolitik även om övriga Allianspartier inte ingår i regeringen”. Vilket fantastiskt erbjudande för övriga Allianspartier som på intet sätt vill acceptera det parlamentariska läget. Ett sätt att åter ge borgligheten möjligheten att, i någon form ta över ordförandeklubban i Sveriges regering, är de fyra lägger fram en gemensam budget. Det är en mycket god idé. Och om den går igenom riksdagen för att SD väljer att rösta så, då är det så. Och det kan aldrig vara fel att driva egen politik ”trots” att partier man har mycket stora politiska avvikelser med ibland håller med. Jag tycker att det är helt otroligt att det inte tycks ha funnits någon vettig plan för regeringsbildning trots att sannolikheten för att det som hänt skulle hända har varit mycket hög länge. Och den fortsatta röran stärker bara flanker i politiken som V och SD, vilket polariserar vår befolkning allt mer. Det är djupt beklagligt och onödigt. Jag hoppas det är praktiskt möjligt för Alliansen att lägga ett gemensam budgetförslag!
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-l%C3%A4gg-fram-en-alliansbudget-1.10043032
Ett gemensamt budgetförslag är något annat än en regeringsbildning. Men det blir ett starkt maktspelsdrag i linje med väljarnas sakpolitiska vilja. Och ja, SD får avgöra om budgeten går igenom eller ej. Precis som Alliansen i sin helhet lät SD avgöra valet av riksdagens talman.

Med en Alliansbudget inom staten borde alla hinder för en moderatledd regering, som gett löften om Allianspolitik, vara borta. Väljarna vill i stor majoritet inte ha vänsterpolitik eller tillväxtfientlig politik. I ljuset av att SD aldrig kommer att stötta C eller MP i en regering är det klokt att finna pragmatiska vägar framåt som erbjuder svenskarna så mycket Centerpolitik som möjligt utan att förlora ”sin själ”. Fram med den gemensamma budgeten!
”K-G Bergström tror inte heller att en regering med alliansen och MP är särskilt trolig: – Med tanke på att den skulle innehålla de två partier som SD tycker sämst om, C och MP, skulle SD inte missa något tillfälle att fälla den.”
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/k-g-bergstrom-om-c-och-l-desperata/

Dagens kalkon
De finanstjuvar som tycks ha plundrat Europeiska skattebetalare på många miljarder kronor. Smarta personer kan alltid hitta ”hål” i alla system. De flesta tror jag dock inte vill vara kriminella. Hoppas de både åker fast och att de som straff blir av med alla tillgångar som kan kopplas till dem och långa fängelsestraff.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/ekonomi/fakta-europas-storsta-skattestold-i-modern-tid-sa-funkar-skatteupplaggen

Dagens stjärna
Jan Larsson. En tidigare ”höjdare” inom Socialdemokratin. Läs den bifogade artikeln. Den är lysande. Jag tolkar den bland annat som att han stödjer C Uppsalas ständiga kamp för Inkluderingsjobb. Och behovet av reformer är omfattande och akut. Heja Jan Larsson!

Det slog mig att jag hört samma tanke förr, på 1990-talet. New Labour skulle reformera den brittiska arbetsförmedlingen. De var på besök för att se hur det fungerade här. Vi i det svenska regeringskansliet förundrades över att en punkt i programmet var att måla om så att de arbetslösa inte skulle stigmatiseras av tristesen. ”Haha”, sa vi – om de ska reformera genom att måla om så kommer de aldrig komma ikapp.”

”Ombytta roller alltså. Det är bra att svenska ministrar kommer hem med nya perspektiv, lösningar och angreppssätt, på samma sätt som alla företag ständigt benchmarkar sig mot de bästa konkurrenterna för att inte halka efter. Den svenska instinkten så fort vi är utomlands, att förundrat betrakta andra länders tillkortakommanden och konstatera ”in Sweden we have a system for that”, är allra mest ett uttryck för grav självgodhet.”

”In Sweden, we used to have a system for this!Men nu funkar inte systemet längre. Sverige är underinvesterat – inte bara i det som bygger ekonomisk tillväxt, som krönikörskollegan Annika Winsth här i Affärsvärlden ofta påtalar. Vi är också under­investerade i sådant som märks först när det kör ihop sig – pensioner som är långt lägre än lönen, poliser som inte kan komma när man ringer, busskurer som inte lagas om de sparkas sönder, timme ut och timme in på akuten med ett barn som har halsfluss.”
”Om inte det grundläggande fungerar så försvinner känslan av att tillväxt, produktivitet och teknik leder till något bättre för alla. Varje sent tåg, varje hål i vägen, varje bortslarvat paket på posten blir ett bevis för att utvecklingen för de allra flesta bara medför försämringar.”
https://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/sverige-behover-en-ordentlig-fixarhelg-6935468?fbclid=IwAR3Ysil0uiQRfVfZ1ZFo9_KUd_1w0GLBEG6Oz7IuIZFrU0csRBoDd4nx5n4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar