tisdag 2 oktober 2018

Moderna verktyg i en modern värld

Konkurrenskraft
Konkurrenskraften måste stärkas inom skola och övrig offentlig verksamhet. Det duger inte att politiken brister i sin förmåga att sätta press på myndigheter och utförare av välfärdstjänster att jobba effektivare och framförallt smartare. Möjligheterna att arbeta smartare är stora. För att det ska bli verklighet krävs mod och relevant kompetens bland ledande politiker. En av de kompetenserna är att själv ha arbetat i en större organisation för att ha en praktisk erfarenhet av vad det innebär. Stora organisationer har stora likheter oavsett om det är ett företag eller en kommun. Den stora skillnaden är att ett företag alltid har styrelsemedlemmar med relevant kompetens och nätverk som kan stötta men också trovärdigt utmana företagsledningen. Konkurrenskraft skapas bara om den högsta ledningen tar sitt ansvar och gör alla de timmar som krävs för att lyckas. Det gäller även ett parti eller en majoritetsledning av till exempel en kommun. Om kommunen har försök till minoritetsledning krävs ännu mer timmar och kompetens för att konkurrenskraften ska stärkas i den verklighet som vi politiker ska leda och serva.

Konkurrenskraft handlar om ansvar både för våra nya generationer invånare och för våra äldsta. Utan konkurrenskraft ställs grupper allt mer emot varandra, oavsett vad vissa politiker säger. När tillväxten uteblir ställs grupp mot grupp på ett hårdare sätt än när vi skapar tillväxt. I en tillväxt ekonomi är det mer som kan fördelas mer eller mindre. I en ekonomi som krymper handlar det enbart om vilka som ska få mindre. Visst är det enkelt att förstå varför kloka samhällsbyggare jobbar med att stimulera tillväxt? Miljöpartiet är definitivt inte en sådan politisk rörelse. MP ska aldrig vara en del av en lokal eller nationell regering. De gör nytta som opinionsbildande blåslampa inom miljö- och klimat-frågor men inte som del av en regering.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/motalabor-far-hjalp-att-bli-mer-digitala-24078
Visst vill vi lämna något bättre till kommande generationer? Visst har vi förstått att svaren mot en positiv morgondag går att finna genom att se alla människor som värdefulla tillgångar så länge som möjligt. Vi har till exempel inte längre råd att betrakta en pensionsålder som att det är en ålder varefter den personen gjort sitt på arbetsmarknaden. Alla som kan och vill måste med fördel fortsätta att arbeta. Personligen hoppas jag att jag kan engagera mig i värdeskapande verksamheter minst till och med att jag fyller 80 år. För mig räcker det att prata med min snart 97 åriga morfar för att förstå vilken enorm kunskaps- och erfarenhets-källa de allra flesta årsrika representerar. Förutom att sluta åldersdiskriminera måste vi bli mycket bättre på att utnyttja modern teknologi för att arbeta smartare. Vi måste arbeta smartare och modern teknologi finns för att hjälpa oss att klara av det. Det är pinsamt att konstatera att till exempel Uppsala kommun inte kommit längre i detta viktiga förändrings- och förbättringsarbete.

I Uppsala halverades väljarstödet till MP. MP i Uppsala är väldigt vänsterorienterade. Trots deras stora valförlust anser de sig ha legitim rätt att ingå i en lokal minoritetsregering. Ett stort skäl till varför de kraschat bland Uppsalaborna är att deras stadsbyggnadspolitik både kortsiktigt och långsiktigt försämrar Uppsalas konkurrenskraft. Den bilfientliga politiska inriktningen och en förtätningshets som skapar oattraktiva bostadsområden är skadlig. En mycket skadlig verklighet är att nya dyra bostadsområden byggs utan tillräcklig parkeringskapacitet. Och trots MPs stora misslyckanden sett ur ett invånarperspektiv föreslår nu L och S att de även några ytterligare år ska få påverka Uppsalas trafikutveckling. Jag har sagt det förr, jag säger det igen, respektlöst mot väljarna, invånarna och företagarna. Uppsala och Sverige behöver stärka sin konkurrenskraft inte försämra den.

Dagens kalkon
SVT. Självklart ska vi i Sverige stå upp för alla människors lika värde och för demokratiska värden. Och visst ska vi tillåta mycket humor i vårt samhälle. Det är dock mycket tveksamt om Sveriges Television ska ägna sig åt satir riktade mot enskilda turister och deras beteende. Eftersom jag tillhör dem som tycker att public service inte ska producera nöjesprogram alls är det här exempel på onödiga konflikter som direkt kan kopplas till den svenska staten. Självklart betraktas SVT som ett statligt organ i de flesta delar av världen. Med fördel kan SVT fokusera på nyhetsförmedling, utbildningsprogram och mycket faktabaserade berättelser i en tid med mycket "fake news".
http://www.gp.se/ledare/sandklef-underskatta-inte-sociala-mediers-kraft-i-kina-1.9596068

Dagens stjärnor
Gunnar Wetterberg. Hur svårt kan det vara? Det är helt galet att låta vänstertänk eller protektionism få politisk kraft i Uppsala och Sverige. Det är de liberala idéerna och de liberala inriktningarna som starkt bidragit till den fenomenala utveckling människan mött de senaste dryga 100 åren. Den bifogade artikeln är mycket läsvärd. "Liberalismen skapade den moderna världen, men den moderna världen vänder sig allt mer ifrån liberala idéer." Det konstaterar The Economist och lanserar en plan för Liberalism 2.0.
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/ett-liberalt-manifest-for-nasta-regering/
https://www.economist.com/leaders/2018/09/13/a-manifesto-for-renewing-liberalism

Jenny Sonesson. Man ska ”leva som man lär”, annars är det man predikar inte trovärdigt!
http://www.gp.se/ledare/sonesson-h-m-borde-leva-som-man-lär-innan-vd-kritiserar-andras-människosyn-1.9634557

Och identitetspolitiken är destruktiv och definitivt inte ok för människor som är övertygade om att liberala idéer är det som bäst tjänar oss människor.
https://www.economist.com/open-future/2018/09/30/can-liberal-democracies-survive-identity-politics

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar